BME: koncepció egy vírusvédelmi laboratórium megvalósításához

Folytatódik a műszaki egyetem és az informatikai tárca együttműködése

MTI Sajtóadatbank, 2004. február 13. 09:10
Az információs társadalom kialakítását segítő egyetemi kutatás-fejlesztés támogatásának folytatásáról írt alá szándéknyilatkozatot Kovács Kálmán hírközlési miniszter és Detrekői Ákos, a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) rektora csütörtökön, Budapesten.
Az együttműködésről szóló szerződést "elektronikusan" írták alá a felek, a tárca eddig egyetlen alkalommal jegyzett ilyen módon megállapodást, a műszaki egyetemen pedig még soha nem használtak úgynevezett e-szignót - tájékoztatta az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) az MTI-t.

A tárca közleménye szerint az elmúlt év tavaszán indított együttműködés nyomán a BME Informatikai Központjában létrejött egy úgynevezett e-közigazgatási tudásközpont, amely elősegíti a szaktárca e-közigazgatási programjának tudományos megalapozását, emellett tudásbázist nyújt a közigazgatási információs rendszerek biztonsági követelményeinek meghatározásához.

Az együttműködés megújítását megelőzően a BME Informatikai Központjának munkatársai elemezték az e-közigazgatás nemzetközi tapasztalatait, összevetve a Magyar Információs Stratégiával, amelynek célja, hogy meghatározza a felhasználásra érdemes külföldi tapasztalatokat - áll a közlésben.

A tájékoztatás kitért arra is, hogy a műszaki egyetemen megszületett egy vírusvédelmi laboratórium megvalósításának koncepciója is. A megfogalmazott irányelvek és útmutatók megszüntetik azt a hiányosságot, hogy Magyarországon még nem készült átfogó tájékoztatás a számítógépes vírusokról és azok hatásairól, valamint a vírusirtó szoftverek hatékonyságáról sem - közölte a szaktárca.

Az IHM szerint az együttműködés lényege, hogy a társadalmi fejlődés és a gazdaság versenyképességének növelése csak fejlett informatikai eszközrendszer és tudásbázis alkalmazásával érhető el.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50