Kint vannak a világhálón a Windows kódrészletei

Hûvös Imre, 2004. február 14. 07:00
A Reuters és a CNET - több internetbiztonsági cégre hivatkozva - egyaránt megerősíti, hogy több fájlcserélő hálózaton 299 MB tömörített Windows 2000 és 203 MB tömörített Windows NT kód került nyilvánosságra. Szakértők véleménye szerint ez a teljes szoftver kevesebb mint 5 százaléka lehet. Nagy a veszélye annak, hogy rossz szándékú személyek ezeket kibertámadásra használhatják fel.
A Microsoft ma nyilatkozott először az ügyről. Mondhatnánk "természetes", hogy a veszélyt minimálisnak mondják és inkább a tulajdon megsértésében látják a cselekmény bűnös voltát. A honlapjukon mától olvasható nyilatkozat tipikusan az azonnali megnyugtatásról szól: ... "A cselekménynek jelenleg nincs ismert kihatása fogyasztóinkra. Változatlanul elkötelezettek vagyunk fogyasztóink és hálózataik védelmében, és minden megfelelő lépést megteszünk, hogy megfeleljünk ezen elkötelezettségünknek." ... stb.

Az sajnos minden egyéb közleményükből is kiderül, hogy egyelőre fogalmuk sincs, hogyan kerülhetett nyilvánosságra a kód. Alappal vagy sem, nem tudhatjuk, határozottan állítják, hogy nem származhatott a belső hálózatuk feltöréséből, és ugyancsak állítják, hogy a kódot nem adhatták ki a Forrásmegosztási Kezdeményezés Program keretében hozzájutott egyes kormányzatok és kiemelt cégek sem. Logikus feltételezés: egy fejlesztő lopta el. A feljelentést természetesen megtették, az FBI nyomoz.

A biztonsági szakértők nem optimisták. Arra hivatkoznak, hogy hackereknek és vírusíróknak már így is számtalanszor sikerült kárt okozniuk, és most, ha a kódrészletek netán a kritikusabb, esetleg a vírusvédelmi részeket mutatják meg, mérhetetlen károkra is képesek lehetnek.
Kulcsszavak: Windows security Microsoft

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiberbiztonsági útmutató készült a magyar kkv-knak

A magyar kisvállalkozásokat támogató kiberbiztonsági kézikönyvet mutatott be az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel (EIT Digital), a Nemzetközi Digitális Alapítvánnyal (Global Digital Foundation) együttműködve a Huawei Technologies. 

2024. április 19. 18:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09