Fapados mobilszolgáltatás az easyJettől

Hûvös Imre, 2004. február 23. 22:14
A cannes-i 3GSM Kongresszuson adott interjúban adta hírül a világnak a közismert európai easyJet fapados légitársaság tulajdonosa, hogy szuperolcsó mobilszolgáltatást indít Angliában. "Az elmúlt 11 évben 11 vállalkozást indítottam" - mondta Haji Ionnou úr a Reuters újságírójának - "ha úgy tetszik, a távközlési lesz a tizenkettedik."

Ioanou úrnak az a terve, hogy milliószámra vásárol fel beszédperceket a szolgáltatóktól, amelyeket körülbelül féláron ad tovább a fogyasztóknak. Az új cég neve easyTelecom lesz. Ioannou úr szerint a távközlési piac éppen megérett az ilyen típusú új belépők fogadására.

Az ötletet nem Ioannou úr találta ki, a Virgin Mobile jelent meg először ilyen szolgáltatással, ahol a szolgáltatót "mobil virtuális hálózati operátornak" (MVNO) nevezik. Ioannou úr inkább a Dániában látott üzleti tervet tekinti példaképének. Az MVNO tevékenységének lényege az, hogy nem költ sem hardverre, sem vonalhálózatra, mint tették ezt súlyos milliárdokért a jelenlegi szolgáltatók, hanem kizárólag csak az ügyfélszolgálati és marketing felületeit fejleszti. Telefonkészüléket sem akar árulni, aki a webhelyén bejelentkezik, az postán kap egy SIM-kártyát.

Ioannou úr elmondta, hogy Angliában már tárgyalásban áll a Vodafone-nal, az MM02-vel és a Deutsche Telekom tulajdonú T-Mobile-lal.

Ioannou úr első vállalkozása egy 1992-ben alapított tankercég volt, amelyet mindmáig jegyeznek a new yorki tőzsdén, majd jött 1995-ben az easyJet és a többi "könnyű": az easyCar, az easyMoney és mások. A mostani tervek között szerepel még az easyHotel, az easyCruise, az easyCinema, az easyBus és az easyPizza.

Azért ne higgye senki, hogy minden könnyű, ami easy: már szervezés alatt van a Ryanair Telecom az ír fapados Ryanair légitársaság által indítandó vállalkozás is.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09