Uniós miniszteri konferencia az információs technológiáról

MTI Sajtóadatbank, 2004. február 24. 12:00
Budapest lesz a házigazdája az első unión kívül megrendezendő európai miniszteri konferenciának az információs technológia, informatika témakörében február 26-án és 27-én - mondta Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter hétfőn az Országgyűlésben, napirend előtti felszólalásában.
"Hatvanhét nap, tíz óra és már csak ötvenkét perc, s nem csupán alkalmazkodnunk kell, de magunk is alakíthatjuk Európa jövőjét: ez az a kulcsgondolat, amelynek a jegyében zajlik a konferencia" - mondta a miniszter.

Hangsúlyozta: a csatlakozással új korszak kezdődik Magyarország számára, de a kibővített Európa sem lesz már ugyanaz, mint ami eddig volt, új belső működési rend kialakítását igényli. A konferencia mottója: új növekedési lehetőségek egy kibővített Európában - tette hozzá.

2004 az informatikai szabályozás, az adathoz, információhoz való jutás, az információs szabadság szabályozásának időszaka lesz Magyarországon is - mondta Kovács Kálmán.

Közölte: a tárca társadalmi vitát kezdeményez arról, mi az információs társadalom alkotmányos alapelve, melyek az információszabadság kerettörvényének legfontosabb elemei, hogyan teremthető meg a hozzáférés mindenki számára. "Ez az ami az új időszámítás, az internet utáni időről szól" - mondta. Kiemelte: az unió történetében nem volt példa arra, hogy elnökségi eseménynek unión kívüli színhelye legyen, ráadásul olyan témában, amelyet az Európai Unió napjaink legprogresszívebben fejlődő ágazatának, a gazdasági növekedés, a versenyképesség zálogának tart.

"Eddigi erőfeszítéseink, mindannyiunk, egész Magyarország (...), a rendszerváltás sikere, hogy egy ilyen jelentős, közvetlenül a csatlakozást megelőző stratégiai konferencia lebonyolításával hazánkat bízták meg" - mondta.

Rogán Antal (Fidesz) a parlament informatikai bizottságának elnöke hozzászólásában azt mondta: "némi üröm az örömben", hogy a konferencia előtti napon, a február 25-i kormányülésen véglegesítik a Draskovics-csomagot, amely az informatikai tárcától 7,8 milliárd forintot von el.

"Ezzel a miniszter úr tárcája Európa szóban forgó minisztériumai közül minden kétséget kizáróan a legkisebb költségvetésű tárca lesz", ennek megfelelően le fog lassulni a nemzeti audiovizuális archívumra vonatkozó program, az e-szignó program, a közháló-program megvalósítása és "a hozzáférés bővítésétől is egy jó időre el kell tekintenünk" - mondta.

Hozzátette: a Draskovics-csomag az SZDSZ-es tárcáktól vonja el a megtakarítások 40 százalékát, és semmit nem von el a Baja Ferenc vezette "kicsi informatikai minisztériumtól", amelynek megszüntetésével meg lehetne menteni az információs társadalom ezen projektjeit.

Mécs Imre (SZDSZ)hangsúlyozta: fontos, hogy az IHM megkezdte az információs szabadságról szóló törvény kidolgozását, és jó lenne, ha az ellenzékkel közösen tudnák megalkotni.

Csáky András (MDF) arra kérte a hírközlési minisztert: elégedettség helyett inkább foglalkozzanak azzal, hogy különböző településeken postákat zárnak be, vagy azzal, hogy Magyarországon az unióban szokatlanul magas szolgáltatási díjakat vezetnek be, vagy tartanak fenn.

Márfai Péter (MSZP) arról beszélt: az információs társadalom kiépítése terén elért eredményeink elismerése a konferencia megrendezésének lehetősége. Mint mondta, a csatlakozó országok közül elsőként Magyarország teljesítette a hírközlési ágazat törvényi szintű jogharmonizációját.
Kulcsszavak: EU IHM

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új szintet léphet az MI-forradalom az adatközpontokban

Együttműködési megállapodást kötött a Schneider Electric és az NVIDIA, a két cég összefogásának köszönhetően megnyílik az út a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásokat még jobban támogató, ugyanakkor energiahatékonyan működő adatközpontok kialakítása előtt. A megállapodás részeként a Schneider Electric leányvállalata, az AVEVA digitális iker platformját összekapcsolják az NVIDIA Omniverse megoldásával, egységes környezetet biztosítva a virtuális szimulációhoz és az együttműködéshez.

2024. április 19. 13:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09