Otellini a 3GSM világkonferencián a vezeték nélküli világról

forrás Prim Online, 2004. február 25. 21:37
Paul Otellini, az Intel elnöke és operatív vezérigazgató-helyettese az Intel terveiről beszélt az egyre növekvő szilíciumpiaccal kapcsolatosan, elsősorban a szélessávú vezeték nélküli technológiák és a Moore-törvény mobil- és kéziszámítógépes piaci szegmensekre gyakorolt hatásainak együttéléséről. Otellini a 2004-es 3GSM világkonferencián tartotta beszédét.
"A vezeték nélküli iparág jelenleg a független hálózatok együtteséből egy integrált vezeték nélküli hálózattá válik, több különböző szabvánnyal, így már nem elég egy közös standard - mondta Ottelini. "Nem lesz konkurrenciaharc a különböző technológiák között. Alapkövetelmény lesz, hogy a Wi-Fi, a WiMAX, illetve a 3G együttesen létezzenek, illetve ezen együttélésnek biztosítania kell egy alapot az új alkalmazások és üzleti modellek számára."

A 3GSM alkalmával az Intel nyilvánosságra hozta az új generációs "cellular" és "baseband" processzorainak részleteit, melyek magukban foglalják a kétsávos UMTS/szélessávú CDMA (WCDMA) megoldásokat, egy továbbfejlesztett vevőarchitektúrával, mely elősegíti a jobb minőségű jeladást és csökkenti a vonalmegszakadásokat, a 3G hálózatokat használó mobiltelefonok esetében. A processzorok új családja - Hermon kódnévvel - lehetővé teszi bonyolult technikai megoldásokat igénylő videokonferenciák lebonyolítását is.

A beszéde alkalmával Otellini kitért arra, hogy Moore-törvénye milyen módon hat a mobil és a PDA-k piaci szegmensére. Kifejtette, hogy az iparág áttér a szabványokon alapuló moduláris kommunikációs infrastruktúrára, például az Advanced Telecommunications and Computing Architecture (ATCA) specifikáció vagy az Intel processing technológiája segítségével.

"Az innovációs és integrációs tapasztalataink - mely több funkcionalitást biztosít kisebb lépésekben - nagy hatással lesz minden olyan piaci szegmensre, melyekben fontos tényező a költség" - mondta Otellini. A Moore-törvényéről szólva Otellini kifejtette az Intel néhány kutatási eredményét a szoftverrel vezérelt rádiózás terén, illetve ismételten hangsúlyozta a vállalat hosszú távú tervét, miszerint végül minden chipre többprotokollos rádiót helyeznének el.

A továbbiakban Otellini bemutatott egy új "three-radio" modellt olyan mobiltelefonok számára, melyek beépített Wi-Fi, Bluetooth vagy GSM/GPRS kapacitásokkal bírnak, és melyek az Intel legújabb alkalmazásprocesszorát, illetve Intel StrataFlash memóriáját futtatják. A telefon támogat több operációs rendszert, jó minőségben játssza le az mp3-fájlokat, ezenkívül beépítve megtalálható egy 1,3 megapixeles képek és videofelvételek készítésére alkalmas digitális fényképezőgép is. Az Intel modelljét azon gyártóknak ajánlja, akik olyan telefont kívánnak nyújtani vásárlóiknak, mely képes a nagy sebességű vezeték nélküli hálózatokhoz való kapcsolódásra (Wi-Fi, Bluetooth vagy 2.5G).

Otellini összefoglalója a jelentős, többéves WiMAX lehetőségre összpontosított. Jóslata szerint a WiMAX 2006-2008 környékére olyan eredményeket érhet el, mint a Wi-Fi az elmúlt években. Elmondása szerint a WiMAX nyújtotta előnyök 2006-ra notebookokon, míg 2007-re a PDA-kon is érzékelhetők lesznek.

Az Intel szabványosított, nagy teljesítményű szilícium kifejlesztésén dolgozik, hogy megfeleljen minden többszörös szélessávú vezeték nélküli technológiai követelményeknek, és egy sor moduláris kommunikációs hálózati termék követelményeinek, melyek döntő jelentőséggel bírnak a szélessávú vezeték nélküli technológia elterjesztésében. Az első WiMAX chipeket az év végén kezdik szállítani.

A 3GSM-en elhangzott további hír, hogy a Siemens Information és a Communication Mobile Group bemutatta az új szabványokon alapuló telekommunikációs architektúrát, mely lecsökkenti a fejlesztési időt, illetve egyszerűsíti a mobilszolgáltatások népszerűsítését A platform ATCA specifikációra épül, és az Intel számítógépes és hálózati processzorait fogja használni. Továbbá az Intel elmondása szerint az ASUSTEK, Tajvan egyik vezető gyártója új, Intel PXA800F mobilprocesszorra épülő telefonokat, illetve új Intel Hermon és Intel új generációs alkalmazásprocesszoraira épülő "smart photes"-okat fog kifejleszteni. Ezenfelül az Intel és az Orange bejelentette, hogy közösen dolgoznak egy sor új generációs mobiltelefon piacra dobásán, melyek támogatják a vezeték nélküli alkalmazásokat és szolgáltatásokat.
Kulcsszavak: Intel konferencia mobil

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05