EU-vizsgálat a világ legnagyobb memóriagyártói ellen árkartell gyanú miatt

Kiss Ádám Zoltán, 2004. március 4. 06:41
Az Európai Unió vizsgálatot indított a legnagyobb memóriagyártók, köztük a Micron, a Samsung és az Infineon ellen, hogy kiderítsék, valóban árkartellbe tömörültek-e 2001 során, hogy mesterségesen magasan tartsák a DRAM-árakat.
Az EU vizsgálata párhuzamosan folyik az amerikai igazságügyi minisztérium hasonló vizsgálatával. A Micron Technology egyik képviselője szerint már 2003 áprilisa vizsgálódnak az EU szakemberei, az ügy azonban csak most kezdi igazi hivatalos vizsgálat formáját ölteni - írja a Zdnet. A piacot figyelő szakembereknek az tűnt föl, hogy bár 2001 során összezsugorodott a piac, visszaestek az eladások és a kereslet, a DRAM-árak mégis az egekig szöktek, ez pedig ellentmond a piac belső törvényeinek. Ez olyannyira így igaz, hogy gyakran rendes üzletmenet mellett is jelentősen visszaesnek az árak akár kisebb termelési fölösleg következtében is.

Az ügy részletei egyelőre homályosak, de tény, hogy Michael Dell, a neves PC-gyártó vezérigazgatója elmondta, hogy 2002 elején kénytelen volt másodlagos forrásból DRAM-ot beszerezni, kikerülve egy esetleges kartell befolyását. Szintén érdekes fejlemény, bár nem tisztázza a helyzetet, hogy az amerikai vizsgálat során decemberben Alfred Censullót, a Micron értékesítési vezetőjét a nyomozás hátráltatása miatt találták bűnösnek, igaz ugyan, hogy az eset végül vádalkuval ért véget, de Censullónak le kellett mondania posztjáról.
Kulcsszavak: EU jog DRAM

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tovább terjeszkedik a belga-magyar logisztikai raktárfejlesztő-vállalat

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 000 m2 alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen. A WLP az első külföldi érdekeltséggel is rendelkező beruházó, amelyik előre, megrendelésállománnyal még nem rendelkező, spekulatív módon fejleszt a Hajdú-Bihar-Vármegyei székhely térségében. A kitűnő lokációjú beruházásra a debreceni repülőtér és az épülő BMW gyár közelében kerül sor. 

2024. április 24. 14:46

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50