12-szeres sebességű Plextor DVD-író

Széll Zoltán, 2004. március 16. 13:10
A Plextor bejelentette az első két 12x sebességű DVD+R meghajtót.
Az első DVD-meghajtó egyike soros ATA (SATA) határfelületet használ. A Plextor a hagyományosan csatlakoztatható PX-712A DVD+-R/RW meghajtót április végén szállítja 209 dollárért. A SATA alapú PX-712SA DVD+-R/RW meghajtó májusban lesz kapható 229 dollárért.

A meglepetés erejével hatott a piacra az új meghajtók gyors kibocsátása. A PX-712A az első meghajtó, amely a DVD+R lemezeket 12x sebességgel írja.

A PX-712A az egyéb média típusokat is nagy sebességgel írja. A meghajtó 8x sebességgel írja a DVD-R, 4x sebességgel a DVD+RW és -RW, valamint 48x sebességgel a CD-R és 24x sebességgel a CD-RW lemezeket. Ezzel szemben 16x sebességgel olvassa a DVD-ROM és 48x sebességgel a CD-ROM lemezeket.

Az új Plextor meghajtók a "Roxio Easy CD and DVD Creator 6" és PhotoSuite 5 szoftverrel kerülnek forgalomba. A PX-712A meghajtó a szabványos párhuzamos ATA (PATA) határfelületet használja. A PX-712SA modell az első olyan DVD-meghajtó, amely soros ATA (SATA) határfelületet használ. Ebből adódik a 20 dolláros árkülönbség.

A SATA az elmúlt évben lett széles körben elfogadott belső meghajtó határfelület-szabvány, amely a PATA szabványnál jóval nagyobb sebességű adatvitelt tesz lehetővé, bár jelenleg nem sokkal gyorsabb - 150 MBps, illetve 133 MBps (PATA) - sebessége azonban folyamatosan 600 MBps értékig növelhető. Ezek a sebességek merevlemezekre vonatkoznak, amelyek a leggyorsabb tárolóeszközök. Az optikai meghajtók ilyen nagy sebességet ma még nem tudnak produkálni.

Az új Plextor meghajtók csak körülbelül 22 MBps sebességgel olvasnak és 16,5 MBps sebességgel írnak, ami jóval alatta marad a jelenleg használt PATA képességeinek. A SATA a jövő belső tároló határfelületét reprezentálja. Várható, hogy a következő generációs belső tároló eszközök mind ezt használják majd. A SATA alkalmazása néhány előnyt biztosít DVD-meghajtókban történő alkalmazás esetén is. Például laposabb kábeleket használ, mivel a SATA "pont-a-ponthoz" határfelületet használ. Egy kábellel csak egy eszköz csatlakoztatható. A PATA használata mester/szolga/kábelválasztó kapcsoló beállítását igényli és egyszerűsíti a meghajtó üzembe helyezését. A SATA szabvány kicsit több mint 1 méter, míg a PATA 45-50 cm hosszú kábel használatát engedi meg.

A Plextor a tervek szerint kezdetben csak a PC-gyártóknak és rendszerintegrátoroknak szállítja a SATA határfelületet használó PX-712SA meghajtót, mivel nem valószínű, hogy egy felhasználó az üzletben ilyen eszközt akar vásárolni. Inkább a PATA határfelülettel ellátott meghajtókat keresik.
Kulcsszavak: Plextor DVD

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09