A francia iskolákban internetes szűrővel védekeznek a virtuális rasszizmus ellen

MTI Sajtóadatbank, 2004. március 22. 09:39
A rasszista és antiszemita weboldalak elérését megakadályozó internetes szűrő telepítését tervezik Franciaországban az összes állami iskola számára.

A gyűlöletkeltés elleni fellépéssel foglalkozó kormányülés után, csütörtök este a miniszterelnöki hivatal közölte, hogy a rendszert központilag naponta frissítik majd azzal az adatbázissal, amelyet a franciaországi zsidó intézmények képviseleti tanácsa (CRIF) biztosít az antiszemita weboldalakról. Közvetlen internetes kapcsolatot létesítenek a CRIF, az internetszolgáltatók és az internetes bűnözés elleni központi hivatal között, hogy a rasszista és antiszemita oldalak megjelenésekor azonnali rendőrségi nyomozás indulhasson.

Franciaország - a legnagyobb számú európai muszlim és zsidó kisebbség hazája - három éve küzd a közel-keleti feszültség hatására felerősödött idegengyűlölet ellen. Utóbbi egyebek között zsidó személyek és vagyon ellen elkövetett antiszemita támadásokban nyilvánul meg.

Párizs szerint bizonyos támadások hátterében radikális muszlim fiatalok állnak. Ezért - a szélsőséges iszlámba hajló gondolkodás elterjedésének megakadályozására - tiltották be az iskolai fátyolviselést, rögtön kivívva a hátrányos megkülönböztetés vádját a muszlimok körében.

Az újraéledő antiszemitizmus elleni újabb erőfeszítésként a francia oktatási minisztérium tanulmányt készített arról, hogyan terjednek az antiszemita klisék a gyermekek körében. Ezt a jelenséget ugyanis a tanárok meglepően nagy arányban tapasztalják.

A csütörtöki eseményen Jean-Pierre Raffarin miniszterelnök külön óvott attól, hogy összekeverjék a madridi véres merényletek kitervelő bűnözőket a franciaországi muszlim hívőkkel.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09