Üzleti megoldások Microsoft alapokon

forrás Prim Online, 2004. március 22. 15:22
Az informatika üzleti életre gyakorolt hatásairól, különböző, a cégek elektronikus ügymenetét befolyásoló fontos trendekről és az ezekhez kapcsolódó részterületekről esett szó a budapesti Mariott Hotelben megrendezett egynapos előadássorozaton. A Microsoft Üzleti Megoldások Konferencia plenáris előadását - az ez alkalomból Magyarországra látogató - Jeff Raikes, a Microsoft Productivity and Business Services alelnöke tartotta. Később, a délutáni szekciókban neves cégvezetők, tanácsadók és piackutatók tartottak előadást, akik saját tapasztalataikról, már "végigélt" projektjeikről beszéltek a jelenlévő összesen mintegy 450 fő előtt.
A tavaly áprilisban hagyományteremtő céllal megrendezett nagy sikerű konferencia folytatásaként idén már másodjára lezajlott konferencián (lásd http://www.microsoft.com/hun/megoldasok2004/default.asp%20) a Microsoft Magyarország elsősorban a közép-és nagyvállalatok vezetőinek kívánta bemutatni azokat az iparági trendeket, melyek napjaink vállalati információtechnológiai alkalmazásaira hatnak.

"Rendezvényükre elsősorban azok a döntéshozók jöttek el, akiket munkájuknál fogva érdekel az informatikai kérdések üzleti folyamatokhoz való illesztése, és szeretnének a jövőbeli trendekkel megismerkedni. Az Üzleti Megoldások Konferencia egyúttal kiváló alkalom, hogy a meghatározó trendek ismertetése közben bemutassuk a közép- és nagyvállalatok vezetőinek, hogy a Microsoft vállalati megoldásszállítóként ma már komplett, az üzleti folyamatokhoz maximálisan illeszkedő professzionális megoldások értékesítésén munkálkodik" - mondta Vityi Péter, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója a rendezvény elején megtartott köszöntőjében.

A trendekről már a délelőtti előadások alkalmával is szó esett, amikor is a Gartner független piackutató cég elemzője, Andy Kyte a cég kutatási adataira alapozva ismertette a jövőbemutató változások irányát. "Napjaink vállalatának a tartós piaci sikerhez stabil vállalati infrastruktúrára és megoldásokra van szüksége, mellyel növelheti hatékonyságát, fejlesztheti kommunikációját" - hívta fel a figyelmet a rendezvény délelőtti előadója, Jeff Raikes, a Microsoft Productivity and Business Services részlegének alelnöke "Redefining Economics for the Information Age" című prezentációja során.

A tanácskozás hátralevő részében a hallgatóság négy szekcióban kísérhette figyelemmel az egyes előadásokat, melyek során a Microsoft szakemberei, üzleti partnerei és ügyfelei konkrét eseteken keresztül demonstrálták az informatikai biztonság, a rendszerintegráció és projektmenedzsment, a csoportmunka és hatékonyságnövelés, valamint az integrált vállalatirányítási rendszerek Microsoft-alapú üzleti megoldásainak bevezetéséből fakadó előnyeit.

Informatikai biztonság a hétköznapokban

"Az informatikai rendszereket egyre több és kifinomultabb, ártó szándékú támadás éri, ezért egyre inkább előtérbe kerül az informatika biztonságos üzemeltetésének kérdésköre, felértékelődik a rendszerekben tárolt adatok és információk megőrzésének és folyamatos rendelkezésre-állásának fontossága" - húzta alá Dénes Gábor, a biztonsági szekció vezetője.

"Szekciónkban azokat a módszereket ismertettük, melyek segítségével a vállalatok feltérképezhetik, szabályozhatják, és folyamatosan ellenőrizhetik informatikai rendszereik biztonságát. Megnéztük, hogyan lehet távol tartani az elképesztő mennyiségű levélszemetet (spam) a rendszerektől, bemutattuk, hogyan lehet a vírusfertőzések és a rosszindulatú számítógépes behatolási kísérletek ellen fellépni, illetve milyen lehetőségek vannak a "bizalmas információk" jogosultsági szintek alapján történő elérésére és kezelésére. A technológia ma már adott ahhoz, hogy az információk véletlenszerű kiszivárgását megakadályozzuk, hiszen a Digitális Jogkezelés (Digital Rights Management - DRM) révén pontosan szabályozható, hogy adott fájlokat ki nyomtathat ki vagy küldhet tovább e-mailben, illetve ki szerkesztheti ezeket a dokumentumokat" - tette hozzá Dénes Gábor. Az egyik nagyvállalat előadója egy konkrét rendszer működtetésével kapcsolatos tapasztalatait ismertetve bemutatta azt is, milyen egyszerűen megoldható a szoftverek folyamatos frissítése, melynek révén számos probléma előzhető meg.

Nagyvállalati integráció és projektmenedzsment

A versenyhelyzet kiéleződése, a szabályozási környezet gyakori változása és az újabb és újabb technológiai lehetőségek megjelenése miatt a versenyszektorban tevékenykedő vállalatoknál és a kormányzati intézményeknél az informatikai rendszerek számának és bonyolultságának folyamatos növekedése tapasztalható. Emiatt a vállalatok és intézmények egyre komolyabb integrációs problémákkal kénytelenek szembe nézni, ha biztosítani akarják üzleti folyamataik költség hatékony informatikai támogatását. "Olyan hazai esettanulmányokat mutattunk be, ahol a vállalaton belüli és vállalatok közötti integrációs és üzleti folyamat kezelési feladatokat a Microsoft szerverére épülő megoldásokkal sikerült megoldani" - ismertette a szekciójában történteket Bátorfi Péter.

"A rendszerintegráció ma már nem pusztán két-három rendszer összeillesztését jelenti, lényege ezen túlmutat: az üzleti folyamatokat teljes egészként kezelve biztosítunk egységes támogatást a vállalatoknak, függetlenül attól, hogy az egyes részesemények hányféle részlegen és különböző rendszeren keresztül zajlanak. A korszerű integrációs platformoknak folyamatkezelő képessége van, ami a megfelelő rendszerek között végig tudja kezelni ezt a folyamatot. Egy ilyen integrációnak nagyon komoly üzleti kihatása lehet, a megtérülést az hozza, hogy az üzleti folyamatok optimalizálhatók, sőt több ponton is automatizálhatók és felügyelhetők. Azt tapasztaljuk, hogy egy ilyen integrációt követően körülbelül egy év múlva már megtérül a befektetés, és ez Magyarországon is igaz" - tette hozzá Bátorfi Péter szekcióvezető.

A nagyvállalati projektmenedzsment (Enterprise Project Management, EPM) célja, hogy biztosítsa a vállalat/szervezet projektportfoliójának átláthatóságát, javítsa az emberi és anyagi erőforrások felhasználásának hatékonyságát, és áramvonalasabbá tegye a projektek végrehajtását, a projektszervezet működését. Fontos követelmény, hogy az EPM együttműködjön a humánerőforrás- és munkaidő-elszámoló rendszerekkel, és integrálható legyen a vállalati folyamatokba. "A szekció idevágó előadásában bemutattuk, miként tesz eleget a fentieknek a Microsoft Project termékcsalád 2003-as verziójára épülő változata" - mondta Bátorfi Péter.

Nagyvállalati csoportmunka és dokumentumkezelés

Egy modern cég versenyképességét erősen meghatározza az alkalmazottak produktivitása. A megfelelő eszközökkel, információkkal és az ezek "áramlását" biztosító kommunikációs és csoportmunka környezettel dolgozó munkatársak a vállalatok legértékesebb erőforrásai, ők azok, akik létrehozzák, kezelik és megosztják a cég működése során keletkező tudást. "A szekció előadásaiban először a csoportmunka és portál technológiát tekintettük át, és esettanulmányokon keresztül mutattuk be az ezekre épülő vállalati portálokat, dokumentumkezelő megoldásokat" - számolt be Bátorfi Péter. "A munkaállomások helyett a cégeknek egy közös tudásbázisban érdemes tárolnia a vállalati információkat, mert ha az információk az egyes munkatársak asztali PC-jén találhatók meg, akkor azok megtalálása komoly nehézségekbe ütközhet, ha a dolgozó betegszabadságra megy, vagy elhagyja a céget. Néhány éve még az jelentette a csoportmunkát, hogy a kollégák e-mailben küldözgették egymásnak a közösen készülő dokumentum különböző verzióit, ami miatt, ha sok változtatás történt, az már nehezen volt követhető. Manapság egy fájlon többen is dolgozhatnak, amit egy olyan intranet portál technológia tesz lehetővé, ahol pontosan látható, hogy ki mit változtatott az adott fájlon és akár egy korábbi verzióra is vissza lehet térni, ha a változtatásokat a többiek nem fogadják el. Mindez a munka hatékonyságának jelentős növelését eredményezi" - derült ki a szekció előadásaiból.

Microsoft Business Solutions integrált vállalatirányítási rendszerei

"A konferenciához kötődő szekció előadásokon azt vizsgáltuk, hogy az ERP rendszerek hogyan teszik hatékonyabbá a vállalatok működését, hol tapintható ki azok hasznossága, és miért éri meg egy ilyen bevezetés. Mindezt konkrét vállalati tapasztalataikkal is illusztrálják azon vállalatok vezetői, akik átestek már ilyen Microsoft alapú ERP beruházáson" - említette Ládonyi János, a vállalatirányítási szekció vezetője. A Microsoft integrált vállalatirányítási rendszerei, az Axapta és a Navision sikeres implementációi bizonyítják, hogy a hazai kis-, középvállalatok igényeit optimális ár/teljesítmény aránnyal fedik le, átfogó módon automatizálják az üzleti folyamatokat, szerves egésszé fogva össze az olyan vállalati részterületeket, mint a pénzügy/számvitel, disztribúció, termelés, ügyfélkapcsolatok és vezetői döntéstámogatás.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09