Digitális Irodalmi Akadémia - Krasznahorkai László az új tag

MTI Sajtóadatbank, 2004. március 23. 11:26
Krasznahorkai László írót választotta a Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) új tagjává a kortárs magyar irodalmat népszerűsítő virtuális intézmény közgyűlése hétfőn a Petőfi Irodalmi Múzeumban - tájékoztatta Magos György szerkesztőségvezető a sajtót.

Az idén Kossuth-díjjal kitüntetett Krasznahorkai László már tavaly is jelölt volt és bekerült a többfordulós szavazás utolsó körébe, akkor azonban Bella István költővel szemben "alulmaradt". Az idén 17 szavazatos többséget szerzett Nagy Gáspárral szemben, akire tizenhárman voksoltak (a szavazások végén a legtöbb szavazatot elnyerő két jelölt közül a többségi támogatást élvező válik taggá).

A Digitális Irodalmi Akadémia, korábbi nevén Digitális Halhatatlanok Program, 1998 tavaszán jött létre, virtuális nemzeti intézményként azzal a céllal, hogy nagy mennyiségű kortárs magyar irodalmat, illetve arra vonatkozó szakirodalmat tegyen ingyenesen elérhetővé az interneten - mondta Magos György.

A DIA honlapján, a www.irodalmiakademia.hu címen jelenleg 62 szerző 597 kötete olvasható; eddig átlagosan minden szerző tíz kötetét dolgozták fel. Krasznahorkai Lászlóval hatvanháromra bővült az irodalmi akadémia tagsága, az ő művei valószínűleg ősztől válnak hozzáférhetővé. A DIA-nak 40 élő, köztük 7 határon túli tagja van, huszonhárman vagy posztumusz megválasztott szerzők vagy elhunyt alapító tagok.

A hat éve működő DIA évente legalább egyszer ülésezik, amikor megválasztja új tagját élő magyar szépírók közül. Posztumusz tagokat csak az első három évben, 1998 és 2000 között választottak, most már erre nincs forrás - tájékoztatott az akadémia szerkesztőségének vezetője.

Magos György elmondta: a DIA fenntartója a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, működését a Nemzeti Kulturális Alapprogram miniszteri keretéből finanszírozzák, úgy hogy minden évben pályáznak és szerződést kötnek. A 150 millió forintos évi támogatás háromnegyedét az íróknak, költőknek juttatott "felhasználási díjra" fordítják, amely a minimálbér négyszeresét kitevő havi összeg. A támogatás egynegyedéből a digitalizálási költségeket fizetik.

Hosszú távon még nem sikerült intézményesen megoldani a DIA működését - közölte a szerkesztőségvezető, hozzátéve, hogy a támogatási összeget, amelyet "állami mecenatúrának" nevezett, szerinte be kellene építeni a költségvetésbe.

Magos György azt mondta, hogy a honlap látogatói tavaly több mint egymillió műre - versre, esszére, regényre - kattintottak rá, és 122 ezer művet töltöttek le a Neumann János Digitális Könyvtár kereteiben működő DIA-ról.

Az MTI kérdésére válaszolva kifejtette: bár számon tartják, hogy melyik szerzőnek a műveire hányszor klikkeltek rá, sikerlistát nem tesznek közzé. Hozzáfűzte: az internetes népszerűségi adatok publikálását esetleg megfontolják, ha a teljes életművek felkerülnek az internetre.

Az eredetileg jogi tanulmányokat folytatott Krasznahorkai László népművelés szakon szerzett diplomát 1983-ban. Első regényét, az 1985-ben megjelent Sátántangót kritikusai korszakos jelentőségűként üdvözölték. Valamennyi munkája megjelent németül, s több díjjal is jutalmazták: egyebek között a Művészeti Alap Elsőkötetesek díja, a József Attila-díj, a hollandiai Mikes Kelemen Kör díja, a Déry Tibor-jutalom, a Krúdy Gyula díj, és a baden-badeni rádió irodalmi íjának tulajdonosa.

Állásbörzét és karrierfelkészítést tart szerdától a Corvinus

Több mint kétszáz állásajánlat közül lehet válogatni a Corvinus Egyetem idei karrierexpóján április 24-én és 25-én. Az eseményen részt vevők sok tippet gyűjthetnek karrierjük beindításához, kiteljesítéséhez is. Ebben nemcsak több tucat, corvinusos diplomával színes és sikeres életutakat bejáró szakember segít személyesen, de megtanulható a ChatGPT és a LinkedIn munkakeresői célokra optimalizált, profi használata is. 

2024. április 23. 09:57

Thermaltake: Központosított hűtési hatékonyság

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 08:46

Különleges installációval ünnepli a Föld napját a Prologis

Különleges installációval ünnepli a Föld napját a Prologis magyarországi csapata. A vezető logisztikai ingatlancég a Prologis Park Budapest-Sziget II-ben egy 350 négyzetméteres festménnyel emlékezik meg a környék állat- és növényvilágáról, ezzel is felhívva a figyelmet a fenntarthatóság és az élővilág tiszteletben tartásának fontosságára.  

2024. április 22. 19:32

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

Az OTP Mobil felvásárolta a HelloPayt

Tovább bővültek az OTP Mobil által kínált innovatív fizetési lehetőségek, így már nem csak a Simple alkalmazás és a SimplePay megoldások előnyeit élvezhetik a felhasználók. A fintech vállalat ugyanis felvásárolta a HelloPayt, amely elsősorban vendéglátóhelyek, szórakozóhelyek és fesztiválok fizetési rendszereit üzemelteti.

2024. április 22. 16:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50