Budapesten megalakult az Európai Teleház Szövetségek Uniója, az EUTA

Hûvös Imre, 2004. március 25. 08:30
Az eseményre azt követően került sor, hogy 2003 szeptemberében, a boszniai Neumban hét ország megállapodott a nemzetközi szervezet létrehozásáról, és felkérték Magyarországot az előkészítő munka elvégzésére.
A most megalakult szövetség tagjai az eredeti terv kigondolói: Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Észtország, Lengyelország, Magyarország, Oroszország, Szerbia-Montenegró teleházszövetségei és a később csatlakozott Szlovák Teleház Szövetség.

A világon jelenleg egyedülálló regionális teleházszervezet célja az, hogy segítse a nemzeti teleházmozgalmak kialakulását és fejlődését, emelje a teleházak működésének színvonalát, határokon átnyúló együttműködését és hálózati szolgáltató képességét, a közösségi informatika szakmai fejlődését, gyakorlatának kibontakozását. El kívánja érni azt, hogy a leghátrányosabb települések nemzetközi segítséggel jussanak a közösségi és ezen keresztül, az otthoni hozzáférés lehetőségéhez. A nagy cél, a társadalom szemszögéből megközelítve: a teleház mozgalmak nagyon erősen hozzájárulnak az információs társadalom kiépítéséhez, a digitális szakadék eltüntetéséhez.

Nincs semmi ellentmondás abban, hogy a jelentős ország- és lakosságszámot összefogó, de jelenleg regionális unió neve "európai", mert sok remény van arra, hogy egyre többen csatlakoznak a kezdeményezéshez. Az érdeklődések alapján számos további ország - nem csak európai - csatlakozása várható a megalapítás után: pl. Románia, Horvátország, Ukrajna, Spanyolország, Dél-Afrika, India, Chile. "Így az sem kizárt, hogy az EUTA (European Union of Telecottage Associations) nevében egyszer az 'E' helyére 'W' azaz World kerül - jegyezte meg az eseményt méltató Kovács Kálmán közlekedési és hírközlési miniszter.

A miniszter jelenléte a megnyitón messze többet jelentett, mint szimbolikus gesztust, hiszen Magyarországon a teleházmozgalomhoz nagy anyagi és erkölcsi segítséget nyújt az állam, és magához a szövetség megalakulásához is egyaránt nyújtott diplomáciai, szervezési és anyagi támogatást. Működik a PPP, a Public Private Partnership, amelyhez a vállalkozói szféra is hozzátesz egy részt. A mintegy 500 magyar teleházat (ez világviszonylatban is hatalmas sűrűséget jelent!) az állam a továbbiakban részint azzal készül segíteni, hogy - ahol még nincs - ott a Közháló program keretében egy-másfél év alatt mindenhol megteremti a szélessávú internethozzáférést, másrészt pedig részt vállal a hardver megújításában.

A teleházmozgalmak magyarországi hatásra bontakoztak ki a régióban. Ez sok országban a határon túli magyar kisebbségeknek volt köszönhető. A Magyar Teleház Szövetség helyi, területi és központi munkatársai folyamatosan részt vettek a határon túli programokban, állandósult Magyarországon a nemzetközi teleház szakmai turizmus, nem csak a szomszédos országokból, hanem a világ minden tájáról (pl. Amerika, Dél-Afrika). Nemzetközi ismertségük kiszélesedett a kölcsönös látogatások, jelentős számú hagyományos és on-line kiadványok eredményeképpen. Szinte minden szakirányú világszervezet (pl. USAID, OECD, UNDP, UNESCO, EU, Világbank) felvette és megjelenítette a jó megoldások adattáraiban a magyar és regionális teleházas eredményeket.

2000-ben merült fel a gondolat, hogy a Magyar Teleház Szövetség szerény lehetőségeivel már nem tud ilyen széles „teleház-diplomáciai" kapcsolatrendszert működtetni. A kapcsolatrendszernek kiemelkedő személyisége volt Kovács Győző, a Szövetség akkori elnöke. 2001-ben jelentette be a Magyar Teleház Szövetség az akkori Brit Nagykövet, Nigel Thorpe és az EU Delegáció bátorítására az EUTA megszervezésének kezdeményezését és kezdett tárgyalásokat a partnerországokkal. Időközben szomszédaink teleház programjai is kibontakoztak, egyre világosabbá vált számukra is a nemzetközi szervezet szükségessége és haszna.

A világban nincs hasonló regionális, vagy kontinensre kiterjedő szervezet. Dél-Amerikában van egy regionális teleközpont szövetség, amely üzleti franchise alapú. Létezik a The International Community TeleService Centres (CTSC), Teleszolgálati Központok Nemzetközi Szövetsége, mint világszervezet. Ez magánszemélyek szakmai szövetsége, nem országokat és nem teleházszövetségeket képvisel. Vezető testületének Gáspár Mátyás, a Magyar Teleház Szövetség elnöke is tagja 1999 óta. A számos nagy világszervezet által alapított és támogatott Digital Partners nemzetközi szervezet, amely a digitális szakadék megszüntetéséért dolgozik az egész világon, legutóbbi indiai konferenciáján (Baramati, 2004. február 19-23.), szorgalmazta regionális teleház szövetségek alapítását. Ott a magyar szervezet bejelentette az európai szervezet létrehozását. Így az EUTA az első e szervezetek sorában a világon.

Az EUTA apparátusa, állami támogatást is élvezve, az "idősebb, nagy testvér", a magyar szervezet bázisán kezdi meg működését.
Kulcsszavak: teleház

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A tervezői gondolkodás eszközeivel alakítják a holnapot a Samsung és az EdisonKids kihívásának diákcsapatai

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 14:07

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05