OGY - távmunkáról szóló törvénycsomag - általános vita

MTI Sajtóadatbank, 2004. március 31. 09:50
A távmunka jogszabályi kereteit meghatározni, valamint az egységes munkaügyi nyilvántartásról szóló törvényhez kiegészítéseket tenni, ez az előterjesztés célja - mondta Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi államtitkár kedden a parlamentben, a foglalkoztatással összefüggő egyes törvények módosítására irányuló előterjesztés általános vitájában.

 

 

"A fiatalok, az információs társadalomhoz könnyen alkalmazkodók, illetve a kvalifikáltabbak számára kínál új lehetőségeket a távmunka" - hangsúlyozta Csizmár Gábor. Az államtitkár kitért arra, hogy a területen nincs kötelező érvényű uniós irányelv, ám az unióban használatos szabályok alkalmazása hasznos. Mint elhangzott, az EU munkaerőpiacán két évvel ezelőtt 13 százalékos volt a távmunkát végzők aránya.

 

Kiemelte, hogy a távmunka nem jelent önálló jogviszonyt, ugyanakkor a munkavégzés általánostól eltérő feltételeire talál megoldást, amit a Munka törvénykönyvében külön fejezet fog leírni. Szólt arról is, hogy előkészületben van az a kormányrendelet, amely a távmunkával összefüggő költségek megtérítését szabályozza.

 

Csizmár Gábor közölte: mivel a távmunka lakáson is végezhető, az előterjesztés rendelkezik a magánlakás sérthetetlenségének védelméről is a munkaügyi ellenőrzés során. Az adatvédelmi biztosnak a törvényjavaslattal kapcsolatban megfogalmazott alkotmányos kifogásai kapcsán az államtitkár azt mondta, hogy a szabályozás nem alkotmányellenes. Szükséges adat a távmunkában munkát vállaló szakképzettsége, iskolai végzettsége, munkabére, mert így dönthető el, hogy a munkáltató betartja-e a szabályokat - mondta Csizmár Gábor. Elmondta, hogy az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) munkaügyi bizottsága és plenáris ülése is egyetértett a javaslattal.

 

A kormányoldal felszólalói támogatásukról biztosították az előterjesztést. A Fidesz ehhez nélkülözhetetlennek tartja módosító javaslatainak elfogadását, az MDF pedig csak a javaslat céljával ért egyet, megoldásaival nem.

 

Béki Gabriella (SZDSZ) arról beszélt, hogy rendkívül fontos a távmunkavégzés törvényi szintű szabályozása, hiszen rögzíteni kell: a telephelytől elkülönült helyen is végezhető munka, információtechnológiai, informatikai eszközzel, eredményét elektronikus úton továbbítva. Az adatvédelmi biztos kifogásai kapcsán a képviselő jelezte: szükséges a statisztikai célból hasznosítható adatok gyűjtése, a nézeteltérések rendezésére pedig egyeztetni kell. Béki Gabriella egyetértett azzal, hogy akik eddig illegálisan foglalkoztattak távmunkát végzőket, most "amnesztiával" kifehéríthessék tevékenységüket.

 

Gúr Nándor (MSZP) szerint a távmunka nagy mértékben segítheti a telephelytől távol lévők foglalkoztatását. Mint mondta, az előterjesztés kellő biztonságot ad, és megvédi az otthoni munkavégzés intimszféráját, mivel a munkaügyi ellenőrnek három nappal látogatása előtt be kell jelentkeznie a távmunka-végzőnél. A szocialista politikus szerint az adatvédelmi biztos kifogásai módosító javaslatokkal kezelhetőek.

 

Bernáth Ildikó (Fidesz) arról beszélt, hogy bár a kormány ezer új távmunkahely létesítését támogatta, Kiss Péter akkori munkaügyi miniszter 2002 őszén még 200-400 ezres számról beszélt a ciklus végére, amit a képviselő nem tartott megvalósíthatónak. "Az előterjesztés megfogalmazásaival szemben már az OÉT-ben kifogások fogalmazódtak meg. Nem dönthető el ugyanis, hogy valaki az adatrögzítést munkaviszonyban, vagy szerződéses megbízással végzi-e a távmunkában" - mondta Bernáth Ildikó.

 

Püski András (MDF) "salátatörvénynek" nevezte az előterjesztést, és megemlítette, hogy az egységes munkaügyi nyilvántartási törvény még hatályba sem lépett, máris módosítani kell. Az MDF szerint az amnesztiára vonatkozó részek sem helyeslendőek. "A javaslatnak rendelkeznie kellene arról, milyen feltételekkel, milyen költségek esetén tekinthető munkaviszonynak a távmunkás foglalkoztatás" - közölte Püski András, aki szerint a munkaidő vonatkozásában is sokkal pontosabb szabályozásra van szükség.

 

"Az előterjesztés csak a munkaviszonyban végzendő távmunkát szabályozza, és az ehhez szükséges speciális adottságokat taglalja" - válaszolt a vitában elhangzottakra Csizmár Gábor. Mint elmondta, a költségelszámolás ügyéről azért kormányrendelet rendelkezik, mert ez valamennyi költségtérítés esetében így van. Az államtitkár közölte: készek további egyeztetésre az adatvédelmi biztossal és az illetékes bizottság keretein belül az alkotmányos aggályokról. Az elnöklő Harrach Péter az általános vitát lezárta.

Kulcsszavak: távmunka jog politika

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

Bekerülhet-e a hétköznapi életünkbe a robotika?

Idén is kitárta kapuit a HVG Állásbörze, ahol több mint száz munkaadóval személyesen és hibrid formában is találkozhattak azok az álláskeresők, akik ellátogattak április 17-19-e között a Papp László Budapest Sportarénába. Mindenki kedvence, a Bastion Group robotkutyája is jelen volt az eseményen, ahol hatalmas volt az érdeklődés a robotika iránt.

2024. április 25. 12:01

A Samsung legújabb képernyői az AI TV-k új korszakát hozzák el

A Samsung az Unbox & Discover eseményen mutatta be 2024-es Neo QLED 8K és 4K, valamint OLED televíziókból és hangprojektorokból álló portfólióját. A világ egyik élvonalbeli televíziógyártójaként elismert Samsung idén bevezetett készülékei olyan hatékony, mesterségesintelligencia (AI)-alapú funkciókkal rendelkeznek, amelyek minőségibb otthoni szórakozást kínálhatnak.

2024. április 25. 11:38

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Idén is kitárta kapuit a HVG Állásbörze, ahol több mint száz munkaadóval személyesen és hibrid formában is találkozhattak azok az álláskeresők, akik ellátogattak április 17-19-e között a Papp László Budapest Sportarénába. Mindenki kedvence, a Bastion Group robotkutyája is jelen volt az eseményen, ahol hatalmas volt az érdeklődés a robotika iránt.

2024. április 25. 09:56

Az LG 2024-es OLED evo termékei is bizonyítják a vállalat elkötelezettségét a fenntarthatóság mellett

Az LG 2024-es OLED evo televíziói megkapták a Carbon Trust*  szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséről**  és szén-dioxid méréséről***  szóló tanúsítványait, valamint a Société Générale de Surveillance (SGS) környezetvédelmi védjegyét****, amellyel az LG folyamatos ESG-kezdeményezéseit immár negyedik egymást követő évben ismerték el. Az LG legújabb OLED tévéi továbbá kiérdemelték az Intertek újrahasznosítási tanúsítványát*****, amely immár második éve bizonyítja ezen a téren is az LG környezetvédelmi felelősségvállalását.

2024. április 25. 09:42

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50