Elkészült a Samsung 75 millió eurós gödi beruházása

forrás Prim Online, 2004. április 1. 14:00
Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter és Tae-Sik Park a Samsung SDI Hungary Rt. (SDIHU) elnöke 2004. április 1-jén átadták a vállalat új gödi termelőegységét.
A 75 millió euró értékű beruházás átadásával Gödön megkezdi működését a 32 colos színes televíziókhoz szükséges képcsövek előállítását végző gyártósor, ezzel 610 munkavállaló foglalkoztatására nyílik lehetőség a térségben.

A Samsung SDI Hungary Rt. 1990-ben kezdte meg működését Magyarországon.

A Samsung Magyarország iránti elkötelezettségét bizonyítja, hogy a dél-koreai székhelyű multinacionális vállalat 1989 óta - legutóbbi gödi beruházása nélkül - közel 23 milliárd forintot ruházott be hazánkban, s alkalmazottainak száma összesen közel 3000 fő. A múlt hónapban a cég a magyar kormánytól a közép-magyarországi régió legnagyobb beruházója címet nyerte el.

Magyarországon a legjelentősebb Samsung-érdekeltségek a Samsung SDI Hungary Rt. jászfényszarui, a Samsung Electromechanics szigetszentmiklósi, valamint a Samsung Digital Interface gödi gyára.

A Samsung SDI Hungary Rt. második képcsőgyártó üzeme 2004. márciusában kezdte meg működését Gödön, miután befejeződött a tavaly március óta, pontosan egy évig tartó 75 millió eurós beruházási fázis. Az új gyártósor évi 1,2 millió darab 28 colos, 29 colos, illetve 32 colos színes televízióhoz szükséges képcső gyártását teszi lehetővé. Az új gyártósor beindításával az SDIHU a munkahelyei számát 800-ról 1300-ra növelte.

Az SDIHU az új gyártósoron 7 különböző új technológiai rendszert vezetett be, amelyek a beruházási és működtetési költségeket egyidejű csökkentését szolgálják. Az újonnan bevezetett technológiák közé tartoznak nagy pontosságú présgépek, az új infravörös szárítótechnológia és az új égetőkemencék. Ezen kívül a Samsung által gyártott 32 colos képcső jelenleg a színes televízió képcsövek közül a legfejlettebb és a legnagyobb értékű.

Az üzem termékeinek legnagyobb vásárlói közé tartozik például a Samsung Electronics magyarországi televíziógyára, a JVC és a Sanyo Nagy-Britanniában, a SEI és a MIVAR Olaszországban, az LGE, a Daewoo és a Philips Lengyelországban, a Beko és a Tela Törökországban. Az SDIHU a második képcső gyártósor termelését 2004-ben egymillió darabra tervezi, jövőre pedig 1,2 millió darab képcső előállításával várhatóan a gyártósor eléri a termelési maximumot.

A Samsung SDI jelenleg széleskörű gyártókapacitással rendelkezik a 20-tól 32 colosig terjedő televízió képcsövek gyártása területén, Magyarországon és Németországon. Az SDIG, a Samsung SDI németországi gyáregysége jelenleg 2,8 millió darab képcsövet állít elő évente, 25 és 29 col közötti méretű képcsövekből. Az SDIHU 4,2 millió darab 20 és 32 col közötti képcsövet állít elő. A Samsung SDI tervei szerint az üzem termelése az Európai Unió piacának 18%-át fogja kitenni évi 7 millió darab különböző nagyságú képcső előállításával.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50