Az IBM Power architektúra tervei

Széll Zoltán, 2004. április 2. 09:30
Az IBM New Yorkban tartott rendezvényén ismertette Power architektúra terveit és bemutatta legújabb, a Power architektúrán alapul termékeit. A Kék Óriás az összegyűlt eszköztervezőknek és szoftverfejlesztőknek több információt adott a PowerPC és a szerver Power lapka architektúráról.
Az IBM jövőbeli tervei között szerepel a Linux operáció rendszer széles körű használata az új Power lapkákhoz. Az IBM tovább folytatja a Power architektúra legjelentősebb elemeinek fejlesztését. Ilyen például az utasításkészlet. Az IBM eddig egyedül fejlesztette a Power architektúrán alapuló processzorokat. Most több céggel együttműködik a Power lapkák fejlesztésén: többek között az angol ARM és a japán Sony céggel. Az előbbi Power architektúrán alapuló processzorokat fejleszt a mobiltelefonokhoz, az utóbbi az IBM-mel és Toshibával karöltve nagyon nagy teljesítményű processzort fejleszt a következő generációs játékkonzolhoz.

Az IBM úgy véli, hogy a partnerekkel történő együttműködés a fejlesztés során lehetővé teszi az IBM pozíciójának erősítését a piacon. Ennek keretében a Power architektúrájú lapkák széles választékát kívánja bevezetni, amelyek beépíthetők a mobiltelefonoktól kezdve a hordozható és asztali PC-ken, valamint a munkaállomásokon és szervereken keresztül a szuperszámítógépekbe. A Kék Óriás azt tervezi, hogy a Power architektúrán alapuló lapkákat gyorsan, széles körben terjeszti a piacon. Ennek érdekében a vállalat a lapkák gyártásához a felhasználók részére bevezette az öntödeprogramot és több vállalat részére licencelte a PowerPC processzor magot.

A rendezvényen a Sony bejelentette, hogy megvásárolta a Power architektúra használati jogát, amelyet a "rendszer egy lapkán" processzorokhoz használnak majd. Ezek a lapkák magukba foglalnak minden olyan jellemzőt, amelyek egy elektronikus eszközben szükségesek. Emellett a Sony szorosan együtt működik az IBM-mel a "Cell" processzor fejlesztésén, amelyet a következő generációs PlayStation játékkonzolban használ.

Az IBM többek között most olyan lapkagyártókkal dolgozik együtt, mint a Chartered, az Infineon és a Samsung, és olyan számítógépgyártókkal, mint az Apple és a Sony.

A vállalat erőfeszítése az új Power lapkák fejlesztésénél az órajelsebesség növelése helyett elsősorban az átlagos rendszerteljesítmény fokozására irányul.

Az IBM a rendezvényen az összegyűlt szakembereknek bemutatta a második félévben bevezetésre kerülő Power5 lapka néhány jellemzőjét. A Power5 az IBM csúcsteljesítményű szerver processzora, amely az Itanium 2 9M processzor legnagyobb versenytársa. A Power5 sokkal több mint egy gyorsabb lapka, mivel számos új megoldást tartalmaz. A lapka két CPU magot tartalmaz, amelyek egyidejűleg két programszálat kezelnek. Más szavakkal: egy Power5 lapka két fizikai processzort és négy virtuális processzort tartalmaz.

Előbbre tekintve a "Blue Gene" felé a résztvevők megtudhatták, hogy ez olyan rendszer, amely a legradikálisabb szuperszámítógép a világon. A Blue Gene/L szuperszámítógép szállítását az IBM a jövő évben kezdi. Ez a masina nagyszámú, de relatíve alacsony órajelű és kis energiafelvételű processzort tartalmaz. A New York-i rendezvényen bemutatták Blue Gene/L koncepció rendszert 32 csomóponttal. A processzorok csak 500 MHz-es órajellel futottak, teljesítménye mégis 128 GFLOPS volt.

Az IBM olyan következő generációs Power lapkákon dolgozik, amelyek fizikailag újrakonfigurálhatók - további memória és gyorsítók hozzáadásával - és teljesítményük vagy energiafelvételük a specifikus alkalmazásokhoz optimalizálható.
Kulcsszavak: processzor IBM

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05