Netes eszköz a külföldre vitt munkahelyek felderítésére

Milkovits Gábor, 2004. április 17. 21:15
Egy amerikai technológiai dolgozókat tömörítő szakszervezet olyan internetes eszközt helyezett működésbe, amellyel nyomon követhető az amerikai cégek által külföldre helyezett munkahelyek száma, illetve maga a folyamat.
A különféle gyártási folyamatok fejlett országokból külföldre helyezése sok iparágban régóta meglévő folyamat, a technológiai ágazatban azonban meglehetősen friss, és Amerikában heves érzelmeket kiváltó téma, különösen, ami a fejlesztési ágazatot illeti. A Washington Alliance of Technology Workers nevű szervezet hozzávetőleges adatai szerint az utóbbi 3 évben az amerikai technológiai vállalatok legalább 160 ezer munkahelyet helyeztek külföldre, ráadásul szerintük ez valószínűleg erősen alulbecsült adat. A távol-keleti, elsősorban indiai jól képzett és olcsó munkaerő meglehetősen nagy vonzerőt jelent a gyártók számára: a Dell saját negyedéves beszámolója szerint például már több embert foglalkoztatnak a tengerentúlon, mint odahaza az Egyesült Államokban. A technológiai cégek ugyanakkor nagyrészt vonakodnak a hasonló adatok közzétételétől, ezért lehet fontos a munkavállalói érdekvédelmi szervezetek számára az említett szoftver a munkahelyek kiáramlásának nyomon követésére.

Egy a technológiai iparág által finanszírozott nemrégiben készült felmérés ugyanakkor arra a következtetésre jutott, hogy az informatikai munkafolyamatok külföldre telepítése hosszú távon pozitív folyamat, mivel hozzájárul egy hatékonyabb gazdaság kialakulásához, ezen keresztül pedig több hazai (amerikai) munkahely megteremtéséhez is.
Kulcsszavak: munkaerőpiac munkaerő

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50