Nyolc-csatornás, következő generációs hangrendszer PC-khez

Széll Zoltán, 2004. április 19. 19:34
A világ legnagyobb lapkagyártója, az Intel a Beijing-ben megtartott Intel Developer Forum ’2004 rendezvényen kibocsátotta a PC-khez fejlesztett CE (consumer electronics) minőségű hangrendszer végső, v.1.0 specifikációját az Intel "High Definition Audio" (HDA) megoldáshoz.
Ez helyettesíti majd AC ’97 specifikációt, amelyet közel 10 évvel ezelőtt fejlesztettek. A HD Audio specifikáció a hangminőség új korszakát jelenti a tömeg és nagy teljesítményű PC-kben. Ezzel megnyílt az út a következő generációs hangrendszer széleskörű elfogadtatására. A HD Audio specifikációt a hang, valamint a modem és kommunikációs funkciók széles választékához tervezték a PC-kben, kézi eszközökben és CE eszközökben.

Az Intel több mint 80 vállalattal - köztük PC és CE gyártókkal, CODEC eladókkal, szoftverfejlesztőkkel - közösen fejlesztette a HD Audio v.1.0 specifikációt. Ez az ipari csoport rugalmas, dinamikus, olcsó és stabil hangarchitektúra megoldáson dolgozott, amely nagy szabadságfokkal rendelkezik a jövőbeli bővítésekhez.

A HD Audio specifikáció páratlan minőségű lejátszást támogat, valamint a korábbiaknál sokkal jobb minőségű hangbemenetet kínál a hang és kommunikációs alkalmazásokhoz. Az új megoldások együttesen kiváló hangminőséget biztosítanak növelt sávszélességgel. Az eredmény: 192kHz-es, 32 bites, többcsatornás hang. A hangbemenet növelt támogatást biztosít a többcsatornás tömb-mikrofonokhoz, a dinamikus allokált sávszélességhez és audio-eszközök rugalmas konfigurálásához. A HD Audio architektúra és a Microsoft Universal Audio Architecture (UAA) megoldáshoz a két vállalat mérnökei szorosan együtt dolgoztak a specifikáció fejlesztésén. A Microsoft Universal Audio Architecture Initiative támogatja a Windows audio (hang) osztályú meghajtókat a HDA-hoz, valamint az USB audio és 1394 audio technológiákhoz.

A fejlesztők célja a PC-k által szolgáltatott hang minőségének jelentős mértékű javítása volt. Az Intel következő generációs HD Audio kombinálva a Microsoft Universal Audio Architecture osztályú meghajtókkal, lehetővé teszi a hangminőség ugrásszerű növelését. Az Intel a HD Audio architektúrát úgy tervezte, hogy az, az AC ’97hez hasonló ár érzékeny alapelveket követ és megengedi a növelt hangminőség használatát és stabilitási szint megvalósítását az alaplapra integrált PC hangeszközökben. A HD Audio képességekkel kombinált rendszerek az Intel következő generációs Grantsdale kódnevű lapkakészletét tartalmazzák, amely várhatóan június végén lesz kapható.
Kulcsszavak: audio zene Intel

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05