Biztonsági rés a világhálón - Blokkolhatják az adatátvitelt

Milkovits Gábor, 2004. április 21. 20:22
A hálózati infrastruktúra biztonságával foglalkozó brit és amerikai szervezetek arra figyelmeztetnek, hogy az internet egyik központi technológiáján komoly biztonsági rés található.

A rést a világháló átviteli ellenőrző protokollján (TCP) találták, amely a neten történő adattovábbításért felelős. Paul Watson biztonságkutató rájött, hogyan lehet az adatforgalmat rögzítő kódokhoz könnyedén hozzáférni. Egy, vagy pláne több illetéktelen, rossz szándékú behatoló ezeket a kódszámokat felhasználva sikeresen blokkolhatja az adatátvitelt, akár a háló jelentős részén is. Korábban azt gondolták, hogy a hosszú kódszámok miatt egy ilyen jellegű támadás gyakorlatilag kivitelezhetetlen. Egyes szakértők úgy vélik, hogy ez ezek után sem valószínű, mások azonban komolynak ítélik a kockázatot.

Mindezidáig nem érkezett hír arról, hogy hackerek a gyakorlatban kihasználták volna a biztonsági rést. Mindenesetre a különféle internetes szervezetek, mivel már egy ideje tudnak a veszélyről, figyelmeztették a jelentősebb szolgáltatókat, akik valószínűleg erősen dolgoznak azon, hogy megvédjék rendszerüket az esetleges megbénulástól. Ezzel párhuzamosan több hardvercég is kibocsátott javításokat a felhasználók védelmére.

Kulcsszavak: hacker security bug internet

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50