A Microsoft megnyitotta új európai innovációs központját

forrás Prim Online, 2004. április 27. 14:23
A Microsoft Aachenben hivatalosan megnyitotta a Microsoft Európai Innovációs Központját (European Microsoft Innovation Centre, EMIC). Az európai technológiai fejlődés egyik vezető térségében található új létesítmény lesz a Microsoft közös európai alkalmazott kutatási és fejlesztési erőfeszítéseinek centruma.
A Microsoft EMIC-ben dolgozó tudósai és mérnökei - a tudományos élet és az iparág más szereplőivel közösen - olyan alkalmazott kutatási projektekben fognak részt venni, amelyeket az Európai Bizottság, az országos kutatási programok és az európai államok támogatnak.

Az EMIC létrehozására azért került sor, hogy a Microsoft ezáltal részt vállalhasson az európai kutatás-fejlesztési tevékenységben. Ez a Microsoft válasza az Európai Bizottság felhívására, mely szerint nagyobb magánberuházásokra van szükség a lisszaboni célkitűzés eléréséhez, azaz hogy 2010-re az Európai Unió váljon a világ legversenyképesebb tudás alapú gazdaságává.

Az EMIC alkalmazott kutatásai három területre terjednek ki - a webszolgáltatásokra, a biztonsági és adatvédelmi technológiákra, valamint a vezeték nélküli technológiákra. Ezek három platformra összpontosulnak: a vállalati számítástechnikára, a beágyazott (embedded) eszközökre, valamint az otthoni felhasználásra. Az EMIC-ben végzett munka együttműködésen alapul, így a Microsoft megoszthatja másokkal technológiai ismereteit, illetve tanulhat is európai technológiai partnereitől, az egyetemektől és a kormányoktól.

Az EMIC már most is számos, az Európai Bizottság által társfinanszírozott projektben vesz részt. Ezek többek között az elektronikus egészségügyben használható webszolgáltatások, a biztonság és az adatvédelem, valamint a hálózati technológiák területét érintik. Az EMIC keresi a lehetőséget az országok kormányaival közösen folytatott kutatásoknak is. Jelenleg a következő projektek vannak folyamatban:

  • A Cocoon az egészségügyi szakemberek mindennapi munkájában rejlő kockázatok csökkentésére irányul.
  • Az European Learning Grid Infrastructure (E-LeGI) nagyratörő célt tűzött ki maga elé: a hatékony emberi tanulást segítő, webszolgáltatásokon alapuló korszerű szoftveres megoldásokat terveznek kifejleszteni.
  • A TrustCom célja egy gyümölcsöző szervezetközi infrastruktúra kialakítása, eredményeképpen szervezeti határokon átnyúló rendszerek esetében is ad hoc jellegű integrációra nyílik majd mód.
  • A FIDIS annak megismerésére törekszik, hogy miként járulhatnak hozzá az identitások ahhoz, hogy igazságosabb információs társadalom jöhessen létre Európában. Eredményeképpen szabványokat és módszertani ajánlásokat alakítanak ki, amelyeket nyilvános architektúrákban, kutatásokban, a jog, illetve az információs és kommunikációs technológia területén fognak alkalmazni.

Ezekben a nagyszabású, multidiszciplináris projektekben a Microsofton kívül sok más európai szervezet vesz részt, többek között az Atos Origin., a BAE Systems, a BT Exact, az IBM Corp., az SAP AG, a Siemens AG és a Telecom Italia, valamint egyetemek illetve regionális önkormányzatok is. Közös erőfeszítéseik olyan termékeket fognak eredményezni, amelyek az európai polgárok és vállalkozások sürgető problémáira nyújtanak megoldást.

"Mindenképpen szövetségre kell lépnünk a Microsofthoz hasonló globális cégekkel, ha lendületet szeretnénk adni a németországi innovációnak" - jelentette ki Willi Berchtold, a Német Informatikai, Távközlési és Tömegkommunikációs Társaság (BITKOM) elnöke.

Az EMIC egyelőre 12 fős csapata hét európai országból származó kutatókból és mérnökökből áll. Vezetőjük Pierre-Yves Saintoyant, aki több mint 25 évre visszanyúló tapasztalatokkal rendelkezik a kutatás, az oktatás és a műszaki tanácsadás területén.

Az EMIC kiterjeszti a Microsoft kutatási és fejlesztési tevékenységeinek körét az állami szektorral együttműködve végzett alkalmazott kutatások területére. Az EMIC nem az első a Microsoft európai kutatási és fejlesztési központjai sorában: a Microsoft Research cambridge-i intézetében alapkutatás zajlik, a dániai Vedbaekben szoftverfejlesztés, a dublini Európai Termékfejlesztési Központban pedig szoftverhonosítás.

A Microsoft világviszonylatban árbevétele 20 százalékát fordítja kutatás-fejlesztésre, az előrejelzések szerint ez 2004-ben 6,8 milliárd dollárt tesz majd ki.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09