Mérsékelt működési eredmény növekedéssel zárta 2003-at a DoCoMo

MTI Sajtóadatbank, 2004. május 10. 10:31
A legnagyobb japán mobilszolgáltató vállalat, az NTT DoCoMo Inc. pénteken az üzemi eredményének enyhe növekedéséről számolt be tavalyról, a folyó évre viszont, történetében először, csökkenést valószínűsített.

A mostani pénzügyi évében 830 milliárd jen (7,56 milliárd dollár) üzemi eredményt tervez, az előző évi 1,103 billió jen helyett, amely kissé meghaladta a még egy évvel korábbi 1,057 billió jent. Árbevétele az idén 2,5 százalékkal 4,92 billió jenre csökken a vállalati előrejelzés szerint, először esik vissza a cég tőzsdei bevezetése. A csökkenést számos kedvezmény és átalánydíj bevezetésével indokolta a DoCoMo. A DoCoMo konszolidált adózott eredménye a márciussal végződött pénzügyi évben 650,0 milliárd jenre szökött fel az előző 212,5 milliárdról. Az árbevétel 5,048 billió jen volt 4,809 billió után.

Legnagyobb riválisa, a KDDI a múlt heti eredmény-beszámolója szerint nyereségét megduplázta tavaly, és az idén is harmadik generációs szolgáltatásának lendületes növekedésére számít. A harmadik számú japán mobilszolgáltató, a Vodafone Holdings KK május végén teszi közzé eredményét. A DoCoMo a Toyota Motor után Ázsia második tőkeértékű tőzsdén jegyzett vállalata.

A DoCoMo piaci környezetét a mobilszolgáltatások terén dúló éles konkurenciaharc, a harmadik generációs szolgáltatási rendszer bevezetésének hatalmas költségei és az adatszolgáltatásokban fenyegető árharc jellemzi. A harmadik generációs szolgáltatása előfizetőinek száma a jelek szerint lendületes növekedésnek indult, de ez kissé elkésve érkezett, mivel riválisa, a KDDI Corp szolgáltatása előfizetőinek a nettó növekménye tavaly lekörözte.

A DoCoMo 45,9 millió előfizetővel és 57 százalékos piaci részesedéssel rendelkezett március végén. A rivális KDDI 17 millió ügyfelének 80 százaléka a harmadik generációs szolgáltatásra fizet elő. A DoCoMo harmadik generációs szolgáltatásában 10,6 millió előfizetőre számít a folyó pénzügyi év jövő márciusi zárásakor, ami 248,1 százalékos növekedés lenne a tavalyihoz képest. Márciusban a DoCoMo 50 százalékkal 3,05 millióra bővítette harmadik generációs előfizetőinek számát új, divatos készülékek bemutatásával. A harmadik generációs előfizetők számában elért növekedésnek azonban nagy ára volt: a DoCoMo 10 ezer jennel nagyobb támogatást nyújt a harmadik generációs telefonokra, mint más készülékeire.

Az NTT DoCoMo részvényének árfolyama szinte alig változott április óta, messze elmaradva a szektorindex 38 százalékos emelkedésétől. A részvény pénteken 216 000 jenen zárt a tokiói értéktőzsdén, 1000 jennel, azaz 0,46 százalékkal olcsóbban, mint csütörtökön.

Kulcsszavak: KDDI NTT DoCoMo +céginfo

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megjelent a világ első unalmas telefonja

A Heineken a street kultúra ízlésformálójával, a Bodegával együttműködve bemutatta a Human Mobile Devices (HMD) által gyártott "The Boring Phone" készüléket.

2024. április 18. 13:15

Már egy évtizede társ a mindennapokban: 10 éves a Simple alkalmazás

Magyarország egyik legnépszerűbb mobilappja*, a Simple alkalmazás idén ünnepli a 10. születésnapját.  Az applikáció 2014. április 15-én vált elérhetővé az alkalmazásboltokban, az elmúlt évtizedben már több mint hárommillióan töltötték le, és indulása óta már több mint 50 millió in-app és 80 millió NFC tranzakció futott át rajta. A fejlesztő és üzemeltető OTP Mobil számításai alapján 2023-ban a hazai online autópálya-matrica, a közterületi parkolójegy értékesítés és a QR-kód alapú csekkbefizetések is mintegy majdnem ötöde a Simple appon keresztül történt. 

2024. április 15. 13:02

Tavaszi fotózási tippek a HONOR-tól

A HONOR jobbnál jobb hardverrel és szoftverrel teszi izgalmasabbá a fotózást, de a funkciók és lehetőségek kihasználásához érdemes észben tartani pár egyszerű tippet ahhoz, hogy a lehető legszebb képeket készíthessük el.

2024. április 11. 11:38

A csoportos beszélgetéseket összegzi a Rakuten Viber új, MI-alapú funkciója

A Rakuten Viber, a privát és biztonságos üzenetküldés és hívások globális piacvezetője az OpenAI technológiáját felhasználva elindított egy mesterséges intelligenciával vezérelt beszélgetés összegző funkciót. A szolgáltatás a csoportos csevegések olvasatlan üzeneteinél hasznosítható. A több millió felhasználó igényeinek megfelelően kifejlesztett funkció zökkenőmentes és gyors megoldást kínál arra, hogy a csevegésben lévő akár 100 olvasatlan üzenetből a lényeges információkat egy tömör összefoglalóba sűrítse.

2024. április 10. 21:07

Mesterséges intelligenciával beszélgetve tökéletesíthetjük a kiejtésünket

Teljesen megújult a magyar fejlesztésű nyelvtanuló alkalmazás, a Xeropan. Az app már eddig is meghódította a világot, hiszen eddig összesen több mint kétmillióan használták a földkerekség minden táján – az új, 5.0-ás verzió pedig valószínűleg tovább növeli a regisztrálók számát. Új, komoly szakmai háttérrel összeállított, lineárisan felépülő tananyaggal segíti a nyelvtanulást, miközben kiejtésünket fejleszti és mesterséges intelligenciával a beszédkészségünket is gyakoroltatja.

2024. április 8. 13:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09