Sebezhető a WiFi 802.11 b vezeték nélküli technológia

Milkovits Gábor, 2004. május 14. 22:00
Az AusCERT elnevezésű ausztrál számítógépes biztonsági szervezet olyan veszélyes sebezhető pontról számolt be a vezeték nélküli WiFi 802.11 b technológiával kapcsolatban, amelyet egy átlagos hacker hétköznapi eszközökkel is kihasználhat.
A most felfedezett hibát kihasználva egyszerű, gyakorlatilag bárhol beszerezhető eszközökkel, például egy szabvány WiFi-képes PDA, valamint egy 35 dollárért beszerezhető vezeték nélküli adapter segítségével egy kilométeres sugarú körben megbéníthatók a WLAN csomópontok és a rajtuk keresztül futó adattovábbítás. Korábban a 802.11 b hálózatok elleni támadásokhoz speciális eszközökre volt szükség, például olyanokra, amelyek nagyenergiájú sugárzás kibocsátására képesek a WiFi frekvencia megfelelő zavarásához.

Az AusCERT által kibocsátott közlemény szerint a WiFi szolgáltatóknak ezentúl gyakrabban fel kell majd készülniük a vezeték nélküli kommunikációs rendszereik elleni támadások megszaporodására. A szervezet a queenslandi egyetemmel közösen jelenleg a hálózatok sebezhetőségét teszteli – a kísérleteket természetesen csak saját rendszerükre korlátozták, és a nagyobb biztonság kedvéért csak hajnalban dolgoznak, amikor a legkevesebb információ fut a WiFi hálózatokon.
Kulcsszavak: security Wi-Fi

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50