A Canon 220 millió forinttal támogatja a közoktatási intézményeket

forrás Prim Online, 2004. május 17. 18:14
A Canon Hungária bejelentette, hogy 2004. szeptemberben útjára indul "A digitális iskolákért" elnevezésű program, melynek célja a közoktatási intézmények digitális infrastruktúrájának fejlesztése, a legmodernebb másolási, nyomtatatási és képalkotási technológiák elterjesztése és magas színvonalú oktatása. A Canon által összesen 220 millió forinttal támogatott, 2006. szeptemberéig tartó program keretében minden oktatási hónapban egy megye és egy fővárosi kerület közoktatási intézményei és diákjai pályázhatnak. A program élvezi az Oktatási Minisztérium szakmai támogatását.
Az intézményeknek meghirdetendő pályázatok mellett a Canon az oktatási hónapokban egyéni pályázatokat is meghirdet, amelyeken Magyarország összes közoktatásban részt vevő tanulója indulhat. A legkreatívabb pályamunkákat benyújtó diákokat a Canon értékes fényképezőgépekkel jutalmazza.

"A digitális iskolákért" elnevezésű pályázat 2004. szeptemberétől 2006. novemberéig (a nyári szünet kivételével) havonta kerül kiírásra Magyarország egy-egy megyéjében, illetve a budapesti kerületekben. A pályázatra az adott területen működő összes közoktatási intézmény (általános iskola, szakiskola, szakközépiskola, gimnázium) nevezhet az intézmény működését segítő alapítványokon keresztül. A pályázati felhívást az iskolák postai úton kapják meg, 2004. június 7-től pedig a Canon (www.canon.hu/digitalisiskola) is megtalálják. Az oktatási intézmények a pályázati feltételekről szintén postai úton értesülnek, illetve a kiíró honlapjáról tájékozódhatnak.

2004. októberétől kezdődően minden hónapban kihirdetésre kerül az egyes régiók és budapesti kerületek győztes pályázatot benyújtó iskolája, mely elnyeri "A hónap Canon digitális iskolája" címet, illetve megkapja a felajánlott eszköz- és szolgáltatástámogatást. A pályázat győztes intézményei Canon lapolvasókat, tintasugaras nyomtatókat, multifunkciós berendezést, digitális fényképezőgépeket és videokamerát, projektort és a nyomtatáshoz szükséges papírt nyerhetnek.

A pályázati felhívásban szereplő követelmények (az adott feltétel súlyának megfelelően) egyúttal egy elérhető maximális pontszámot is előirányoznak. Az egyes követelmények teljesítésének mértékében megítélt pontszámok adják majd a pályázat összesített pontszámát, melyet a kiíró által felkért független szakértőkből álló bizottság állapít meg.

Az ingyenes számítástechnikai infrastruktúrához a Canon Hungária biztosítja az adományozott készülékek terméktámogatását, folyamatos szervizellátását, ezen felül pedig az oktatók és a tanári kar folyamatos képzését.

"Az én digitális világom" - egyéni pályázat

A közoktatási intézmények alapítványai által benyújtható pályázatokkal párhuzamosan a Canon minden oktatási hónapban egyéni pályázatot is kiír az iskolák diákjai számára, melyekre a diákok egy digitális alkotással pályázhatnak (digitális fotó vagy grafika). A beérkezett pályázatok első három helyezettje értékes digitális és analóg fényképezőgépeket nyer.

Környezetvédelmi különdíj

A Canon Hungária a környezetvédelem elkötelezettjeként felelősséget érez a diákok környezettudatos neveléséért. Ennek szellemében a pályázat egyik különdíja a környezetvédelemért, a környezetvédelmi oktatásért legtöbbet tett iskolának, illetve ezen a területen kiemelkedő tevékenységet végzett diákjainak jár. A környezetvédelmi kategória része a teljes pályázatnak, de az esélyegyenlőség megteremtése érdekében ebben a kategóriában különdíjat is kiosztunk a pályázat további részeitől függetlenül. A környezetvédelmi különdíjra csak azok az iskolák pályázhatnak, akik teljes pályamunkát nyújtanak be.

A környezetvédelmi különdíjra is eredményesen pályázó intézmények diákjai kéthetes környezetvédelmi táborban vehetnek részt, melyet a Canon a WWF Magyarországgal közösen szervez. A táborban a diákok környezetvédelmi, illetve környezet ismereti oktatáson vesznek részt, amelyet természettudósok és a WWF Magyarország munkatársai tartanak.

Oktatás

Az adománycsomag szerves részét képezi a Canon Hungária Kft. által felajánlott oktatás is, melynek eredményeként a győztes pályázatokat benyújtó iskolák tanári kara folyamatos képzésben részesül. Igény esetén a Canon Hungária Kft. mérnökei - a tantervbe illeszthetően - tanórákat is tartanak, melyeken a legkorszerűbb digitális készülékek felhasználói ismereteit adhatják át a tanulóknak elméletben és gyakorlatban. Az oktatás minőségére garanciát jelent, hogy a Canon Hungária mérnökei a digitális képalkotási technológiák Európa-szerte elismert szakemberei, a Canon Hungária a Canon kelet-európai oktatóközpontja.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50