Megjelentek az első digitális számlák

MTI Sajtóadatbank, 2004. május 20. 09:50
Elküldték az első, magánszemélyeknek szóló hitelesített digitális számlákat május 18-án először Magyarországon - mondta Lengyel Tibor, a rendszert kidolgozó Euroexpert Holding Rt. elnök-vezérigazgatója az MTI-nek szerdán.
Az elektronikus számla címzettje mobiltelefonján keresztül értesül a számla érkezéséről, a számlát, illetve a későbbiekben a korábbi, archivált számlákat egy honlapon keresztül, saját, elkülönített dokumentumban tekintheti meg.

A számla teljes értékű, helyettesíti papír alapú megfelelőjét, s csoportos beszedési megbízás megadásával elektronikus úton, automatikusan megtörténik a számla kiegyenlítése is.

A kiállított számlán a digitális aláírást bejegyzett minősítő cég - jelen esetben a Kopint-Datorg Rt. - igazolja, az időpecsét-technológiát pedig a MÁV Informatikai Rt. biztosítja. Az elektronikus számlák a fogadó fél - ez esetben a lakosság - számára nem járnak költséggel, azt a számlaküldő állja.

Az elektronikus számlák forradalmasíthatják a számlakezelő rendszereket - mondja Lengyel Tibor. A nagy közüzemi szolgáltató cégek ugyanis a számítások szerint a számla kitöltésével, papír alapú megjelenítésével, postázásával stb. kapcsolatos anyag-, illetve élőmunka-költségek 40 százalékát takaríthatják meg oly módon, ha a havi közüzemi számlát hiteles módon, digitálisan küldik el. Ehhez a fogadó félnek csupán telefonnal vagy internetes hozzáféréssel kell rendelkeznie.

A digitális számlák kibocsátását a forgalmi adóról szóló, illetve a számviteli törvény 2004. május 1-jével hatályossá vált módosítása tette lehetővé. Ezek szerint a digitális számlákat, illetve az elektronikusan tárolt bizonylatokat az adóhivatal is hitelesnek fogadja el, ha azokon időpecsét, illetve a digitális aláírást arra jogosult hitelesítő cég szavatolja.

Az 100 millió forint jegyzett tőkével működő magyar magáncég, az Euroexpert Holding Rt. e-Post néven dolgozta ki a komplett elektronikus számlázási és dokumentumküldő rendszerét. A számlák archiválására és a saját számlamúlt megtekintésére szolgáló honlapot a jövő hónaptól működtetik.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50