MTA SZTAKI: nemzetközi konferencia, NKFP-projekt, együttműködés

Kovács Attila, 2004. május 21. 10:30
"A gyártás, gyártásautomatizálás, termelésinformatika és a kapcsolatos kutatásfejlesztés, oktatás jövője a kibővített EU-ban" mottóval, illetve témában tartott május 20-án Budapesten négy eseményről sajtótájékoztatót az MTA SZTAKI.
Az egyik a CIRP (International Institution on Production Engineering Research, a gyártástechnológia, gépipari automatizálás nemzetközi akadémiája), amely május 19. és 21. között Budapesten, a Gellért Hotelben tartja rendezvényét (37th CIRP International Seminar on Manufacturing Systems - ISMS). A konferencia témája: Digital Enterprises, Production Networks. A másik esemény az ún. "Manufuture: Manufacturing in the extended EU" elnevezésű kerekasztal-beszélgetés, amely a 2003. december 1-én és 2-án Milanóban tartott "Manufuture 2003: European Manufacturing of the Future: Role of Research and Education for European Leadership" című konferencia egyfajta folytatása, s melynek célja a politikusok meggyőzése volt az európai gyártás és a kapcsolódó oktatás és k+f fontosságáról. A kerekasztalon neves külföldi és hazai professzorok és iparvállalatok (pl. GE) képviselői mellett részt vett és bevezető előadást tartott Hervé Pero, a European Commission Industrial Research szekciójának vezetője.

A harmadik esemény: a "Digitális vállalatok, termelési hálózatok" nevű NKFP-projekt zárásával és az eredmények közreadásával kapcsolatos. Az MTA SZTAKI, a Műegyetem, a Miskolci Egyetem, a GE Hungary és a Műszertechnika System Kft. által alkotott konzorcium márciusban zárta a három éve először kiírt Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Program (NKFP) keretébe tartozó projektet. A CIRP-konferencia az NKFP-projekt címével) egyben az eredmények nemzetközi megmérettetését is szolgálta.

A negyedik esemény: beszámoló a SZTAKI - Fraunhofer együttműködésről. A bővítés utáni Európa egyik kulcskérdése, hogyan tudja az újonnan csatlakozó országokat integrálni az európai kutatási térségbe, hogyan tudnak ezek az országok hozzájárulni az EU versenyképességének fenntartásához, javításához, mind a termelés, mind a kapcsolódó kutatás és oktatás terén. Logikus lépés az egyetemek, akadémiai kutatóintézetek mellé olyan intézetek telepítése, melyek egyaránt segítik az oktatás, a kutatás és az ipar színvonalának emelését, a szinergikus hatások erősítését. Ilyen célokat fogalmaztak meg a Fraunhofer Társasághoz tartozó, stuttgarti székhelyű Gyártástechnológia és Automatizálási Intézet (IPA) és a SZTAKI vezetői, amikor 2002. május 7-én megalapították a Termelés és Üzleti Menedzsment Virtuális Intézetet (Institute of Production and Business Management, IPBM). Céljuk közös, jogi személyiséggel bíró, magyarországi intézet létrehozása, várhatóan Vállalatmenedzsment és Logisztikai Központ néven.
Kulcsszavak: konferencia MTA SZTAKI

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50