Új SZAK könyv a Windows Server 2003 rendszergazdák munkájához

Zsadányi Pál, 2004. május 25. 14:37
Kis Balázs, Lovassy Zsoltot is segítségül hívva, folytatja a rendszergazdáknak szóló könyvsorozatát. Minden bizonnyal sokan várták már tőle a Windows Server 2003 (W2K3) korszakhoz hiányzó támogatását. Érdemes volt várni, megérkezett. 616 oldalon, 12 átírt és 3 új fejezettel! Benne az MS Active Directory (MS AD) címtár 2003-as generációja, hatalmas tárgyalási terjedelemben, ami vélhetően a leghasznosabbá avatja majd a rendszergazdák kezében.
Mivel a W2K3 generációjú szerver operációs rendszerek igen nagy tömegben kerültek angolul a hazai alkalmazókhoz, mindjárt elöljáróban érdemes megjegyezni, hogy Kis Balázs rendszergazda könyvei rendszerint mind a magyar, mind az angol üzeneteket dokumentálják, úgyhogy bármelyik változathoz jól használhatók. A szakkönyvfordítások egy részénél ugyanis kellemetlen hátrány, hogy mindent lefordítanak magyarra, ami azután nehezen fordítható vissza angolra, megakadályozva egy angol változat üzeneteinek a megtalálását. Kis Balázs és Lovassy Zsolt azonban nem fordítást ad a kezünkbe, hanem kipróbált információkat,. eredeti magyar eszmeiséggel megfogalmazva.

A Microsoft, természetesen, egyre inkább szorgalmazza a W2K3 szerverekre történő átállást, még az épphogy nemrégen bevezetett W2K szerverek helyett is. Nem véletlenül, mert a Windows XP (WXP) kliensgépes operációs rendszerekben bevezetett újítások csak a 2003-as szerver operációsrendszeri architektúrába vihetők át, ami pedig a szerver operációs rendszerek jóval stabilabb és rugalmasabb üzemeltetését teszi lehetővé (DLL pokol gátlása, eszközmeghajtók és programok változatkezelésének a tökéletesítése), továbbá az igazán jövőképes .NET technológia tökéletes támogatásának is ez a feltétele. A tárkezelés javítása folytán pedig még gyengébb konfigurációkon is jobban futnak a 2003-as szerverek, mint az összes előző változat.

A jelentős változások érintik az egész hálózatkezelési technológiát, ami a rendszergazdáknak jelentősen új feladatokat ad a korábbi ismereteikhez képest. Ezért volt szükség egy alaposan átírt, jóval vaskosabb W2K3 rendszergazda kézikönyvre. A változások, mint már említettük, erősen összefüggnek a WXP-ben megjelent újdonságokkal is, ezért nem csoda, ha bizonyos tekintetben az új rendszergazda könyv tulajdonképpen Kis Balázs WXP-ről szóló haladó könyvének a folytatásaként is tekinthető. Illetve, a rendszergazdák a munkájukban azt sem könnyen nélkülözhetik, hisz nemcsak a szerver oldallal kell foglalkozniuk.

A könyv három fő részből áll. Az első foglalja össze a W2K3 újdonságait, a második, a már említett, 2003-as változatú MS AD címtárral foglalkozik, és vagy a könyv felét foglalja el, míg a harmadik, a hálózati szolgáltatások terén létrejött fejlődésből adódó lehetőségeket elemzi. Az MS AD 2003 információin kívül még egy hasznos rész emelhető ki a könyvből, Lovassy Zsolt 15. fejezete a nyilvános kulcsú adatvédelmi infrastruktúráról. Vélhetően sokaknak hézagpótló lesz, és az elektronikus hitelesítés egyre fontosabbá válásával, egyre nagyobb szüksége lesz rá minden könyvtulajdonosnak.

[Na, akkor egy kis kitérő az adatvédelem kapcsán! Csak ezt az elektronikus szavazás körüli cirkuszt tudná feledni a politikusoknak a cikkíró, mert azt 40 éves számítástechnikai kultúra terjesztési erőfeszítéseinek az arculcsapásaként élte meg. Mikor lesz nélkülözhetetlen feltétel egy országgyűlési képviselőnél legalább az ECDL, és mikor méltóztatnak a képviselő urak tömegesen használni a nekik az adófizetők pénzéből méregdrágán megvásárolt laptopokat? Most hol vannak azok a laptopok, és ki használja azokat? A gyerek, pornó oldalak nézegetésére, jobb esetben játékra? Mert a tanácsteremben csak néhány szálat látni belőlük. Hogy lehet az ország sorsát rábízni olyan politikusokra, akik a XXI. században nem értenek a számítástechnikához? Mert aki kételkedik a mai technika biztonságában, miközben a vonatkozó törvényeket már megszavazta, az egyszerűen nem ért hozzá. Abszurdum!]

A függelékekben találhatók a telepítéssel és üzemeltetéssel kapcsolatos hasznos tudnivalók. Továbbá bemutatásra kerül, a W2K3-ban már koncepciózusan alkalmazott, kiforrott MMC Microsoft Management Console rendszer-karbantartási támogatás, alapos és vélhetően minden rendszergazdának nagyon hasznos tárgyalásban. Beleértve a távfelügyeleti lehetőségeket is. Igen hasznos része a függeléknek a 25 oldalas szakkifejezés magyarázat gyűjtemény, de a 14 oldalas tárgyszó katalógus is figyelemre méltó segítség az olvasónak.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50