Microsoft Tech Ed 2004: Új vállalati eszközök és technológiák

forrás Prim Online, 2004. május 27. 14:31
A Microsoft Corporation 12. konferenciáján Steve Ballmer vezérigazgató bemutatta azokat legújabb innovációkat, amelyek révén a szoftverek további értékeket nyújthatnak a fejlesztők, az informatikusok és az infomunkások számára. Ballmer hangsúlyozta, hogy a Microsoft ezen új vállalati eszközei, valamint a biztonsági innováció és az informatikai hatékonyság terén kifejtett folyamatos erőfeszítései jelentős lökést fognak adni az üzleti agilitásnak, és az informatikai életciklus egészére nézve fokozzák majd a szoftverek minőségét.
A Tech•Ed keretében Ballmer a következő új eszközöket és technológiákat jelentette be:

· A Visual Studio 2005 Team System, a Visual Studio termékcsalád új tagja több életciklus-kezelő eszközt foglal magában, amelyek segítségével az informatikai szervezet minden tagja részt tud venni a szolgáltatás-alapú üzleti alkalmazások elkészítésére irányuló csoportmunkában.

· A Web Services Enhancements 2.0-s változata, a Microsoft Visual Studio .NET és a Microsoft .NET-keretrendszer támogatott beépülő modulja már most is elérhető. Ennek segítségével a fejlesztők könnyebben készíthetnek és használhatnak biztonságosabb, a legújabb webszolgáltatási protokoll-előírásoknak megfelelő webszolgáltatásokat. A Microsoft BizTalk Server Adapter for Web Services Enhancements 2.0 technológiai előzetese is elérhető, mely a biztonságosabb webszolgáltatások összehangolását, illetve az üzleti munkafolyamatok webszolgáltatásként való közzétételét teszi lehetővé.

· A Microsoft Office Information Bridge Framework technikai bétája több integrált eszközből és összetevőből áll, amelyek segítségével a fejlesztők gyorsan készíthetnek metaadatokon alapuló, a különböző vállalati rendszerekkel adatcserét folytató, intelligens ügyfél oldali megoldásokat a Microsoft Office Rendszer felhasználói számára.

Ballmer ismét megerősítette, hogy a Microsoft tartósan a prioritások között tartja számon a biztonsági kérdéseket és fejlesztéseket.

„Az új üzleti lehetőségek kihasználása, illetve a bekerülési és a működési informatikai költségek eredményes menedzselése megköveteli, hogy a felhasználók odafigyeljenek a teljes informatikai életciklusra az alkalmazásfejlesztéstől kezdve az üzemeltetésig és a felügyeletig, valamint hogy olyan szoftverplatformot válasszanak, amely hatékony eszközöket, az ökoszisztémába illeszkedő partneri kapcsolatokat, biztonságot és támogatást nyújt” - jelentette ki Ballmer. „A Microsoft jelenlegi eszközei és technológiái hozzájárulnak ahhoz, hogy elosztott környezetekben, különböző szakterületeken hatékony munkát lehessen végezni, elősegítve a növekedést és a változásokra való reagálást.”

Ballmer azt is megerősítette, hogy a Microsoft továbbra is kiemelt figyelmet fordít az innovatív, biztonságosabb működést biztosító termékek előállítására: felhívta a figyelmet a Windows Server Rendszer részét alkotó Internet Security and Acceleration Server (ISA Server) legújabb, 2004-es változatára, amely vállalati tűzfalat, virtuális magánhálózati (VPN) szolgáltatásokat és gyorsítótárazást magában foglaló megoldás. A Microsoft arról is tájékoztatott, hogy a hardveres megoldásszállítók egy egyelőre kisebb csoportjával (köztük a HP-vel) szerződést kötöttek abból a célból, hogy az ISA Server 2004 korszerű védelmi funkcióit, könnyű használhatóságát és biztonságosabb webhozzáférését azok a felhasználók is élvezhessék, akik ezekhez egy dedikált hardveres megoldás keretében szeretnének hozzájutni. A HP-vel és más gyártókkal kötött szerződés bejelentése újabb bizonyíték arra, hogy a Microsoft mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédje ügyfeleit az internetről érkező új fenyegetésekkel szemben.

A Microsoft Tech•Ed a Microsoft elsőszámú technikai továbbképzési rendezvénye, amelynek keretében szoftveripari szakértők több mint 400 foglalkozást tartanak. A Tech•Ed 2004-es konferenciáján 11 000-nél is többen vesznek részt, ami több mint 22 százalékos növekedést jelent a Tech•Ed 2003 létszámához képest.

A Visual Studio 2005 Team System hatékony életciklus-kezelő eszközöket tartalmaz

A vállalatok célja, hogy költségtényezőből a növekedés katalizátorává alakítsák át informatikai szervezetüket, így az informatikusok folyamatosan arra törekszenek, hogy fejlesszék, és kiszámíthatóbbá tegyék infrastruktúrájukat. Az üzleti siker elengedhetetlen feltétele a szoftverfejlesztési ciklus menedzselése, ami egyre több problémát okoz, mivel a szoftverfejlesztő csoportok folyamatosan specializálódnak, és földrajzilag szétszórtan dolgoznak. Ez a vállalkozás része a Microsoft Dinamikus rendszer kezdeményezésének (Dynamic Systems Initiative, DSI), amelynek célja, hogy az iparág egészét összefogva elősegítse az alkalmazások teljes életciklusának menedzselését.

A bemutatott Visual Studio 2005 Team System hatékony, integrált, bővíthető szoftveréletciklus-kezelő eszközöket biztosít, amelyek segítségével egyszerűbbé válik a szolgáltatásokon alapuló megoldások elkészítése. A Visual Studio 2005 Team System számos, egymással szorosan integrált tervező-, fejlesztő-, és tesztelőeszközt tartalmaz, amelyek segítségével az informatikai életciklus egészére nézve jobb együttműködés alakítható ki a tervezők, a fejlesztők és az informatikusok között. A Visual Studio Team System tovább növeli a Microsoftnak a fejlesztőeszközök hatékonysága terén elért közismert sikereit: fokozza a szoftverfejlesztési folyamat kiszámíthatóságát, lerövidíti a fejlesztési életciklust, és képessé teszi az informatikai részlegeket arra, hogy nagyobb üzleti értéket nyújtsanak.

Még nagyobb lehetőségeket kínál a Visual Studio 2005 Team System a Visual Studio partneri ökoszisztémája számára. A globális rendszerintegrátorok, szolgáltatók és eszközgyártók mind létfontosságú szerepet töltenek be abban, hogy a felhasználók számára kiegészítőkkel és bővítményekkel lássák el a Microsoft Visual eszközcsaládot. A Borland Software Corp., a Compuware Corp., az EDS, a Telelogic AB és az Unisys Corp. bejelentette, hogy támogatja a Visual Studio 2005 Team System terméket.

A szolgáltatáson alapuló megoldásokat elősegítő biztonságosabb webszolgáltatások

A Microsoft szolgáltatásokkal kapcsolatos stratégiájának célja, hogy lehetőséget teremtsen a heterogén technológiákból összeálló, új és meglévő rendszerek webszolgáltatások segítségével történő integrálására. A Microsoft, elősegítve a biztonságosabb, átjárható webszolgáltatások megírását, bejelentette, hogy már elérhető a Web Services Enhancements 2.0 for Microsoft .NET (WSE), a Microsoft Visual Studio .NET és a .NET-keretrendszer ingyenes bővítménye.

Jelenleg több mint 250 000 fejlesztő használja a WSE beépülő modult, hogy biztonságosabb webszolgáltatásokkal segítse a vállalatok bizalmi határain belül és azon keresztül működő üzleti folyamatok kezelését. Többek között már a HP, az Ohio State University Medical Center, az EDGAR Online Inc. és a Siemens AG is élvezheti azokat az előnyöket, amelyek a WSE 2.0-s változatával fejlesztett, korszerű webszolgáltatásokból származnak.

Az Ohio State University Medical Center egy olyan megoldást igényelt, amely módot ad az arra felhatalmazott felhasználóknak, hogy távolról és biztonságosabban figyeljék, rögzítsék és játsszák vissza az életjeladatokat, és hogy korreláltassák ezeket az adatokat a műtőben adott gyógyszerekkel.

A WSE 2.0 segítségével korszerű, a legújabb protokollspecifikációknak megfelelő webszolgáltatások készíthetők. A fejlesztők a WSE segítségével könnyebben növelhetik a webszolgáltatások biztonságosságát, mert felhasználhatják az OASIS (Organization for the Advancement of Structured Information Standards) WS-Security szabványát is, amely a WS-Policy, a WS-Security Policy, a WS-Trust és a WS-SecureConversation specifikációt foglalja magában.

További funkciói közül megemlíthetjük az átviteli protokollok bővíthetőségét, az egyéni házirendek támogatását, a webszolgáltatásoknak az IIS-től független futtatását, valamint a WS-Addressing specifikáción alapuló aszinkron üzenetkezelést.
A fokozottabb biztonságot nyújtó webszolgáltatások segítségével történő rendszerintegráció további támogatása érdekében a Microsoft bejelentette a BizTalk Server Adapter for WSE 2.0 technológiai előzetes kiadását is. A BizTalk Server vásárlói ennek az adapternek a birtokában egyszerűen állíthatnak össze új üzleti folyamatokat a biztonságos, autonóm webszolgáltatásokból, amivel szolgáltatásközpontú tervezési elvekre épülő, magasabb szintű üzleti agilitást érhetnek el.

Webszolgáltatások segítik az infomunkásokat és a fejlesztőket a Microsoft Office erejének kiaknázásában

A Microsoft Office kiadásai a nagyvállalatok körében a legszélesebb körben elterjedt alkalmazások közé tartoznak, de manapság az a jellemző, hogy a felhasználók kilépnek a Microsoft Office környezetből, amikor különböző üzleti adatokhoz szeretnének hozzáférni. Mostantól azonban a fejlesztők olyan intelligens üzleti megoldásokat készíthetnek, amelyek választ adnak napjaink szigorú üzleti követelményeire, ugyanakkor a Microsoft Office kiadásainak ismert kezelőfelületét kínálják az infomunkásoknak. Hogy a szoftverfejlesztők tovább növelhessék a meglévő rendszerek és adatok értékét, még abban az esetben is, ha azok különböző back-end rendszerekben vannak tárolva, a Microsoft kibocsátotta a Microsoft Office Information Bridge Framework technikai bétaváltozatát.

Az Information Bridge Framework több eszközt és összetevőt biztosít a fejlesztőknek, amelyek segítségével gyorsan és költséghatékonyan készíthetők olyan intelligens ügyfeles megoldások, amelyek webszolgáltatások segítségével összekötik a Microsoft Office Professional Edition 2003 alkalmazásokat a különböző nagyvállalati rendszerekkel. Az Information Bridge csökkenti a megoldásfejlesztési költségeket, és növeli az Office alapú integrációs megoldások rugalmasságát és felügyelhetőségét.

Az Information Bridge alapú megoldások ezenkívül módot adnak az infomunkásoknak arra, hogy a Microsoft Office ismerős környezetén belül könnyen megtalálhassák, megnyithassák az üzleti alkalmazások adatait, és dolgozhassanak azokkal.

Az Information Bridge Framework az alábbiakat biztosítja:

· Egy, az XML-címkéket értelmező ügyféloldali összetevőt, amely leírja az Information Bridge alapú megoldás működését, beleértve a kezelőfelületet és a felhasználói műveleteket is
·
· Egy kiszolgálóoldali összetevőt, amely módot ad a webszolgáltatásoknak az üzleti alkalmazásokban foglalt adatok, nézetek és műveletek elérhetővé tételére
·
· Az Information Bridge Metadata Designer nevű Microsoft Visual Studio .NET beépülő modult, amely létrehozza és kezeli a megoldás metaadatait

·
A Microsoft Tech•Ed 2004 konferencia bemutatása

A Tech•Ed, a Microsoft egyik elsőszámú továbbképzése fejlesztők és informatikusok számára, évente több mint 75 000 emberhez jut el világszerte. A résztvevők megismerhetik a műszaki szakértők véleményét, a legfrissebb műszaki információkat, illetve gyakorlati foglalkozásokon elsajátíthatják a legkorszerűbb megoldások elkészítéséhez szükséges készségeket. A Tech•Ed 2004 támogatói között megtalálható az AMD, a Computer Associates International Inc, a Dell Inc., az EMC Corp. és a HP.
Kulcsszavak: Microsoft konferencia

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05