Három napos Visio 2003 tanfolyam zárta a tavaszi évadot

Zsadányi Pál, 2004. május 31. 16:12
A hazai Microsoft MSDN és TechNet támogatási csoportjai évek óta nagy munkát fektetnek a hazai Microsoft fejlesztők, alkalmazók és üzemeltetők szakmai színvonalának az emelésébe. Az MSDN vezénylet a mostani évad végén, a SZÁMALK Hivatalos Microsoft oktatási infrastruktúráját használva, 16 érdeklődőnek betekintést engedett egy laboratóriumi gyakorlatot is tartalmazó hivatalos MS tanfolyamok rejtelmeibe. Telt ház volt. Még egy Üzemeltetési konferencia azért hátra van (emlékeztetőül: június 2-án!).
Egy hasznos eszköz víziója

A tavaszi szezon MSDN szemináriumai a Lurdy Házban a .NET technológia legfontosabb elemeit mutatták be a Műegyetemi programfejlesztési tudományos műhely munkatársainak az előadásában, mint arról már többször is írtunk. A SZÁMALK Továbbképző Központban most megtartott tanfolyam, a Lurdy Házban elhangzottakat praktikus oldalról kiegészítendő, olyan eszközt mutatott be, amely a fejlesztők kezébe jó szerszámot ad, hogy az elvi koncepcióknak megfelelő megoldásokat minél hatékonyabban és gyorsabban el tudják készíteni.

A konkrét választás a MS Office 2003-as Visio nevű termékére esett. Az előadást Eran Kolber, Microsoft Regional Director, a Microsoft Israel munkatársa tartotta. Egyébként, mint elmondta, jelenleg éppen Dél-Afrikában segíti a Microsoft eszközök terjedését.

A tanfolyami infrastruktúra kiváló volt. A SZÁMALK ugyan épp most tervezi lecserélni a labor gépeit nagyobb teljesítményűekre, az újabban a Microsoft tanfolyamoknál bevezetett VirtualPC konfigurációk jobb támogatása végett, de a jelenlegi konfiguráció sem akadályozta a tanfolyam ütemét. Leszámítva némi kezdeti szervezési hibáktól, ugyanis a tanfolyami környeztet beállító DVD-re nem került rá minden. A bepótlása és széttelepítése kicsit hátráltatta a tanfolyam elkezdését.

Nos, ez tanulság lehet minden rendezvényszervezőnek. Soha ne higgyük el, hogy tényleg az van egy hordozón, amit rá akartunk tenni. Csak az, ami ténylegesen rákerült. És ezt célszerű kétszer is ellenőrizni, mielőtt több ezer kilométerrel odébb derül ki, hogy valami lemaradt róla. Ebédidőre azért kialakult a használható konfiguráció.

A hallgatók többsége végig ülte becsületesen a három napot, ami így hónap végén nem lehetett valami könnyű egyik küldő cégnek sem. Volt, aki emiatt nem is tudott megjelenni, mint a szomszéd kolléga mesélte. A tananyag jól követhető volt, és akár önálló tanulásra is alkalmas, ha a szoftverkonfiguráció rendelkezésre áll.

Az előadó mind az elméleti alapokat, mind a praktikus ismereteket nagy energiával és hatékonyan igyekezett átadni a hallgatóságnak. Sokszor konkrétan vezetve egyes hallgatók kezét, vagy konzultálva velük a problémáik esetén. Természetesen, angolul! Hogy kicsit megint jobban az Unióban érezhessük magunkat, de a Microsoftnál a minősítő vizsgák nyelve döntő többségében eleve angol, hát csak erre kell felkészülni.

A SZÁMALK infrastruktúra egyre csak javul. A második napon volt egyébként az Oktatási Rt. éves beszámoló közgyűlése, amelyen kiugróan magas 2003-as eredményekről számolhattak be. Erről a cikkíró tulajdonképpen csak azért tud információkat kiszivárogtatni, mert néhány részvénynek még tulajdonosa. Osztalékot nem adtak, mert az eredményt visszaforgatják az intézmény erősítésébe. A sikerek ellenére ugyanis az oktatás ebben az országban még mindig nem a legjobb profit termelő ágazat. Az Unióhoz képest gyenge keresetek ugyanis nem éppen keresletélénkítő hatásúak, jóllehet, sokan emlegetik azt a szólamot, hogy a legjobb befektetés a tanulás. Az ilyen Microsoft-féle promóciós szemináriumok talán növelik a tanfolyamra járási kedvet.

Mini riport Eran Kolberrel

A cikkíró két kérdéssel fordult az előadóhoz, a Visio 2003-as változatának a koncepcióját firtatva.

Kérdés:
A Visio 2003-as változata forradalmian új, vagy csak egyszerű evolúció?

Válasz:
Kétféle válasz van. A hétköznapi alkalmazó számára csak egyszerű evolúciós változásnak tűnhet a fejlődés, mivel a külső szemlélőnek csak a kezelésmód javult, és relatíve kevés új funkció és tartalmi növekedés látható. A fejlesztői munka szempontjából azonban nyugodtan nevezhetjük forradalmi változásnak ezt a változatot, több okból. A legfontosabb az ActiveX vezérlőkkel történt integráció, a PIA koncepció bevezetése, és természetesen a .NET és XML korszakhoz igazodás, ami egyben a WSS webszolgáltatásokhoz történő integrációt is lehetővé tette. Ezek aztán igencsak fontosak a nagyvállalati alkalmazások fejlesztéséhez és alkalmazóik munkájának a könnyítéséhez, racionalizálásához.

Kérdés:
A hétköznapi fejlesztői munka során melyik a három leghasznosabb új funkció a Visio 2003 gyakorlati alkalmazásakor?

Válasz:
1. Az első helyre mindenképpen az ActiveX vezérlők használatának a megjelenését lehet sorolni.
2. A másodikra tehető a full XML, tehát, a teljes XML támogatás. Ezen azt kell érteni, hogy az eredmények menthetők XML formában, majd az XML kód manipulációja után a változtatások újra visszavihetők a Visio rendszerbe. Hasznos, persze, az XSL séma támogatás is.
3. Kifejezetten a Visio-hoz kötődő fontos új eszközként kell említeni a ShapeSheet extension kiterjesztéseket, amelyek az alakzatok igen bonyolult manipulációit teszik lehetővé.

Akik nem tudtak eljönni, bánhatják, bár, több hely már nemigen volt a laborban.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A MITTE az ügynökségi partnere a világ első tokenizált naperőmű projektjének

A MITTE felel a globális zöld energia vállalat, a Sunmoney Solar Group almárkájának branding és social feladataiért, illetve a Sunmoney 360 app design feladataiért.

2024. április 19. 16:59

Új szintet léphet az MI-forradalom az adatközpontokban

Együttműködési megállapodást kötött a Schneider Electric és az NVIDIA, a két cég összefogásának köszönhetően megnyílik az út a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásokat még jobban támogató, ugyanakkor energiahatékonyan működő adatközpontok kialakítása előtt. A megállapodás részeként a Schneider Electric leányvállalata, az AVEVA digitális iker platformját összekapcsolják az NVIDIA Omniverse megoldásával, egységes környezetet biztosítva a virtuális szimulációhoz és az együttműködéshez.

2024. április 19. 13:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09