Felavatták a Hisense tv-összeszerelő üzemét Sárváron

MTI Sajtóadatbank, 2004. június 4. 10:20
Draskovics Tibor pénzügyminiszter avatta fel csütörtökön a Flextronics sárvári ipari parkjában a kínai Hisense cég összeszerelő üzemét, amelyben a tervek szerint idén 150 ezer darab, jövőre pedig már 300 ezer televíziókészüléket gyártanak.
"Egy gyorsan fejlődő kínai vállalat beruházása (...), amelyet egy amerikai-szingapúri tulajdonban lévő nemzetközi nagyvállalat magyarországi telephelyén valósítanak meg magyar munkások és magyar infrastruktúra igénybevételével, a termékeket pedig a nyugat-európai piacokon értékesítik; ez maga a globalizáció " - mondta avatóbeszédében a pénzügyminiszter.

"Nem látok más utat az ország számára, mint kihasználni adottságainkat, a magyar mérnökök és munkások képzettségét, kedvező földrajzi helyzetünket és épülő infrastruktúránkat" - tette hozzá.

Hozzáfűzte: a Flextronics és most a Hisense választása éppen azért esett Magyarországra, mert szavai szerint itt olyan beruházási környezetet talált, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy vállalkozásai sikeresek legyenek.

Draskovics Tibor hangsúlyozta: a magyar kormány elhatározott szándéka, hogy ne csak fenntartsa, hanem tovább is fejlessze a kedvező befektetői környezetet.

"Szükségünk van új befektetésekre, (...) az elmúlt hónapok gazdasági jelzőszámai pedig jól mutatják, hogy ez a törekvése az országnak sikeres" - hangoztatta.

A Hisense összeszerelő üzemét a Flextronics üzemcsarnokában rendezték be, a gépsorokat és a technológiát a kínai cég szállította, az üzem dolgozóit a Flextronics alkalmazza, a termékek Hisense márkanéven elsősorban az európai piacokra kerülnek. A beruházás nem járt munkahely teremtéssel, de hozzájárult a munkahelyek megtartásához.

Az üzem kapacitása évi 1 millió darab televízió készülék, az idén a tervek szerint 150 ezer darabot gyártanak, jövőre pedig a termelés eléri a 300 ezer darabot. A sárvári beruházás három ütemben zajlik, az első ütemben megvalósított beruházás értéke meghaladja 3 millió eurót.

Yo Shumin a Hisense vezérigazgatója elmondta, hogy a 30 hazai és külföldi cégből álló vállalatcsoport a hatodik legnagyobb a kínai elektronikai piacon, árbevétele 2003-ban meghaladta a 2,2 milliárd dollárt, forgalma évi 20 százalék körül nő.

A cég telekommunikációs, háztartási és elektronikai termékek, köztük légkondicionáló berendezések gyártásával foglalkozik.

Zhu Zushou, Kína magyarországi nagykövete azt hangsúlyozta: a két ország közötti kereskedelmi forgalom az elmúlt két évben a duplájára nőtt, és ez szavai szerint köszönhető annak is, hogy a Medgyessy Péter kormányfő 2003-as sikeres pekingi tárgyalásainak is.

Hozzátette: Kínában nagy az érdeklődés a magyarországi beruházási lehetőségek és a Magyarország felé irányuló turizmus iránt.
Kulcsszavak: Flextronics

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50