Webajánló: kire szavazzunk vasárnap?

forrás Prim Online, 2004. június 11. 14:40
Minden ellenkező híreszteléssel szemben a vasárnapi választások tétje nem az, hogy ki tartja vagy nem tartja be választási ígéretét, ki hazudik vagy ki hazudtolja meg a másikat, hanem az, hogy azok a frakciók lesznek-e erősebbek szavazataink által, akik néhány fontos kérdésben (munkavállalás, környezetvédelem, közös külpolitika vagy akár egyneműek házassága) hasonló álláspontot képviselnek, mint mi, vagy mondjuk az ellenfeleik. Érdemes tehát felkeresni azt az oldalt, amely segít abban, hogy magunkkal is tisztába jöjjünk, és megmondja, hogy melyik párt is képvisel igazán minket az Unióban.

Azt, hogy bennünket (személy szerint engem, téged, őt) éppenséggel a zöldek, a néppártiak, a szocdemek vagy mások képviselnének jól, a http://www.votematch.net/ site árulja el. Igaz, csak azoknak, akik tudnak angolul, és van kialakult véleményük (legalább egy "mindegy" erejéig) az olyan kérdésekről, hogy betiltanánk-e a genetikailag módosított élelmiszereket, elvárnák-e az emberi jogok tiszteletben tartását Törökországtól a csatlakozásuk előfeltételeként, bevezetnénk-e az összeurópai környezetvédelmi adót és így tovább. Ezek ugyanis azok a kérdések, amelyekről az Európai Parlament döntéseket hoz, és nem az, hogy befagyasztják-e a gyógyszerárakat, vagy lesznek-e megszorítások Magyarországon. És ezek azok a kérdések, amelyek megkülönböztetik az Európai Parlament pártjait egymástól, ezért - ha tudjuk válaszokat, és ezt esetleg súlyozzuk még azzal is, hogy mely kérdések számunkra a legfontosabbak, akkor - a votematch szép kis grafikonon tájékoztat minket arról, hogy melyik párt milyen mértékben áll közel hozzánk, és melyek azok, akik kifejezetten ellentétes nézeteket vallanak kisebb vagy nagyobb mértékben.

Kár, hogy ennek a döntés-előkészítő közvélemény-kutatásnak fordítása nincs ott a két legnépszerűbb magyar portálon, vagy a magyarorszag.hu oldalon. Talán még nincs késő, fel kéne tenni, hogy a magyar állampolgárok is eldönthessék, ki az, aki ugyanazt akarja, amit ők, függetlenül a pártok belpolitikára aktualizált gyalázkodásától...

A votematch kérdéseire némiképp emlékeztet az SZDSZ 22 kérdéses kampánya, amelyben a liberális, szocialista és konzervatív értékrend közti különbségekre kíván ráébreszteni minden embert, ám a most vasárnapi szavazás keretében ennél pontosabban megfogalmazott, és az EU Parlament asztalára kerülő kérdésekkel kapcsolatos értékrend a tét.

Aki tehát valóban azt akarja, hogy szavazatával az őt személy szerint képviselők csoportját erősítse, feltétlenül keresse fel a http://www.votematch.net/ oldalt, és az ott kapott eredményt elemezve adja le szavazatát. A magyar parlamenti pártok három EU-parlamenti frakcióba kerülnek majd: a FIDESZ és az MDF az EPP csoportba (ide tartoznak az Európai Néppártok, kereszténydemokraták és az Európai Demokraták, ez a jelenlegi legnagyobb frakció, a mandátumok 37 százalékával), az MSZP a PES csoportba - európai szocialisták - jelenleg 28 százalékkal), az SZDSZ pedig az ELDR csoportba, amely jelenleg 8,7 százalékot képvisel, bár van még két frakció (GUE/NGL, European Greens), amely sok esetben hasonló nézeteket vall, mint a liberális ELDR. Ha valaki nem a parlamenti pártokkal szimpatizál, az sem baj, és a votematch azt ilyetén érzelmeket is biztosan ellenőrzi, persze nem úgy, hogy mondjuk a MIÉP jön ki eredményként, hanem úgy, hogy az UEN csoport. amely a népnemzeti érzelmekhez áll a legközelebb. Vagyis - ha valóban a mi mentalításunkhoz közelálló képviselőket akarunk az EU Parlamentbe küldeni - ne a magyar pártokra hallgassunk, hanem először döntsük el, hogy EPP, PES, ELDR vagy netán UEN, ebben segít a votematch, és utána már csak akkor érdemes vacilálnunk ha mondjuk EPP jött ki, hisz akkor valóban van magyar választási alternatívánk is, hogy MDF vagy FIDESZ...

Döntőben a legjobb 8 csapat a Megoldások a holnapért kihíváson

Kiválasztották a legjobb nyolc csapatot a Samsung és az EdisonKids Megoldások a holnapért kihívásán. A jövő oktatása, a fenntarthatóság és a közösségfejlesztés iránt elkötelezett fiatalok megkezdhetik a felkészülést a döntőre. A következő hetekben a csapatok elképzelésük prototípusát alkothatják meg és tesztelhetik működését a mentorok közreműködésével. A diákok a szakértők segítségével készülnek a végső, májusi megmérettetésre, ahol a három legjobb csapat összesen 6 millió forint összértékű Samsung készülékkel bővítheti egyéni és oktatási intézménye eszközparkját.

2024. április 23. 17:09

Együttműködésre lép a CETIN Hungary és a Pécsi Tudományegyetem

A független, integrált távközlési infrastruktúra-szolgáltató CETIN Hungary Zrt. és a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara a jövőben három kiemelt területen működik együtt: a kiberbiztonsági szolgáltatások fejlesztésében, a kutatás-fejlesztési tevékenység színvonalának további emelésében, illetve az építőiparban egyre elterjedtebb és ismertebb építményinformációs modellezéssel (BIM) kapcsolatos kölcsönös tudástranszferben.

2024. április 23. 16:21

TekWiFi 1.6.0.4

Az egyszerű felhasználói felülettel rendelkező praktikus segédprogram lehetővé teszi a vezeték nélküli hálózathoz való csatlakozást és annak gyors diagnosztizálását, valamint különféle részletek megjelenítését.

2024. április 23. 16:19

calibre 7.9.0

Nagyszerű e-book olvasó és kereső program ami számtalan formátumot támogat, ráadásul még konvertálni is tud. Az elektronikus könyvek kedvelőinek mindenképpen jó választás.

2024. április 23. 16:17

Bevállalós ötletekkel versenyeznek a Megoldások a holnapért döntősei

Kiválasztották a legjobb nyolc csapatot a Samsung és az EdisonKids Megoldások a holnapért kihívásán. A jövő oktatása, a fenntarthatóság és a közösségfejlesztés iránt elkötelezett fiatalok megkezdhetik a felkészülést a döntőre. A következő hetekben a csapatok elképzelésük prototípusát alkothatják meg és tesztelhetik működését a mentorok közreműködésével. A diákok a szakértők segítségével készülnek a végső, májusi megmérettetésre, ahol a három legjobb csapat összesen 6 millió forint összértékű Samsung készülékkel bővítheti egyéni és oktatási intézménye eszközparkját.

2024. április 23. 14:44

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50