A PC értékesítés újra felszálló ágban Közép- és Kelet Európában

forrás Prim Online, 2004. június 9. 18:20
A növekvő bérek és a sikeresebb kisvállalkozások serkentették a PC piacot (asztali gép, notebook és x86-os szerver) Közép-és Kelet Európában 2003-ban. A teljes értékesítés darabszám szerint 22,7% százalékkal, érték szerint pedig 17,3%-kal emelkedett az előző évben.
Oroszország részesedett az eladott darabszám több, mint a feléből, míg a régió három legnagyobb piaca, Oroszország, a Cseh Köztársaság és Lengyelország együtt e mennyiség több, mint 70%-át tudhatták magukénak. Az IDC új tanulmánya, a " Central and Eastern Europe Personal Computing 2004-2008 Forecast and 2003 Vendor Shares" szerint a NATO- és az EU-bővítés erős húzóerőt jelentett a PC eladásokban, különös tekintettel a kormányzati és az oktatási szektorra, mivel ezek a szegmensek jelentősebben fejlesztették IT infrastruktúrájukat a nemzetközi előírásoknak való megfelelés érdekében.

2003-ban az asztali számítógép eladások domináltak a régiónkban, melyek csökkenő áruk okán egyre szélesebb felhasználói kör számára váltak elérhetővé. A teljes piac érték szerint is dinamikusan nőtt, mivel a notebook eladások megugrása ellensúlyozta az asztali gépek árcsökkenését. Bár a notebook-ok csak mintegy 10%-át tették ki az összes darabszámnak (az x86-os szerverek pedig csak alig több, mint 2%-át), majdnem 20%-át adták a teljes piac értékének. "A kisebb vállalkozások egyre inkább felismerik a mobilitás előnyeit, és felszerelik kisebb beosztásban
lévő alkalmazottaikat is notebookokkal" - mondta Roman Maceska, az IDC CEMA senior kutatási menedzsere. "Ez különösen igaz az olyan érettebb piacokra, mint a cseh, a horvát és a lengyel."

Az IDC új tanulmánya szerint, ugyanazok a tényezők, melyek a nagyobb asztali gépeladásokhoz vezettek, erősítették a notebook-eladásokat is: ezek a technológiai fejlesztések és az erősödő árverseny. A megnövelt akkumulátor idő, a nagyobb adatfeldolgozási képesség, és a vezeték nélküli eszközök biztonságának a növelése szintén segítette ezt a piacot. "A tényezőknek e kombinációja a helyi összeszerelőknek kedvez hosszú távon." mondja Maceska. "Alacsony áraikkal ugyanis jó pozíciókat harcolhatnak ki a SoHo és az SME szegmensekben. Mindazonáltal, a márkás gyártók is képesek megszólítani ezeket a rétegeket jobban kidolgozott marketing és értékesítési stratégiájukkal."

A Közép-és Kelet Európai régióban 2003-ban első helyen végzett HP tipikus esete a fentieknek. Erős csatornahálózatának köszönhetően a legtöbb helyi piacon jelen van, teljes megoldásokat hirdető agresszív stratégiájával pedig biztosította első helyét mind a három fenti termékkategóriában. Oroszország és Ukrajna kivételével, a HP első vagy második helyen áll mind az asztali gép, mind pedig a notebook-eladási listákon az egyes országokban. Az x86-os szerver szegmensben a HP végzett az első helyen minden országban, kivéve Ukrajnát. "A HP régiónkban elért sikere meggyőző,"-mondja Maceska, " de a jövőre nézve bizonytalan. A múlt évben ugyanis a helyi összeszerelők megszerezték a teljes PC piac több mint 80%-át régiónkban, sőt megjelentek a notebook-piacon is, ami azt jelenti, hogy a piac dinamikája valószínűleg változni fog az elkövetkező néhány évben."

2003-ban ezek az ún. "nem márkás" helyi összeszerelők megszereztek négy helyet a legjobb ötből a bulgár, a román és az orosz PC piacon is, sőt mind az öt helyet Ukrajnában. Bár ez részben magyarázható az asztali számítógépek dominanciájával, a földrajzi helyzet is fontos szerepet játszik ebben. "A márkás gyártóknak általában inkább régiónk nyugati részeiben vannak jól kiépített csatornáik " mondja Maceska. "Ez a magasabb jövedelmi szintekkel, a fejlettebb infrastruktúrával, és a régebb óta meglévő helyi képviselettel, valamint e fejlettebb régiókra koncentráló marketingtörekvésekkel magyarázható."

Az IDC új tanulmánya a "Central and Eastern Europe Personal Computing 2004-2008 Forecast and 2003 Vendor Shares" részletes elemzéseket, megállapításokat és előrejelzéseket tartalmaz régiónk személyi számítógép piacának dinamikájáról. A tanulmány igyekszik átfogó képet adni azokról a változásokról és kihívásokról, amelyekkel a PC iparág szembenéz ezeken a fejlődő piacokon. A 2003-as adatok és elemzések a vezető IT cégekkel (gyártókkal, disztribútorokkal, összeszerelőkkel, rendszer-integrátorokkal, értéknövelt viszonteladókkal és dealerekkel) készített mélyinterjúkon és kérdőíves felméréseken alapulnak. A vizsgált országok: Bulgária,
Horvátország, Cseh Köztársaság, Magyarország, Lengyelország, Románia, Oroszország, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna, és régiónk további országai (összesen 17 ország a Balkántól, a Balti-köztársaságokon és a Kaukázuson át Közép-Ázsiáig).
Kulcsszavak: IDC trend desktop

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50