Konferencia kezdődött az európai régiók információs társadalmának fejlesztéséről

Európa információs társadalom döntéshozói, szakértői, kutatói és projektvezetői a magyar fővárosban

forrás Prim Online, 2004. június 9. 23:04
A mai napon megkezdődött két európai információs társadalom fejlesztéssel foglalkozó szervezet, az IANIS (Innovative Actions Network for the Information Society - Innovációs Akciók Hálózata az Információs Társadalomért) és az eris@ (European Regional Information Society Association - Európai Regionális Információs Társadalom Szövetség) közös éves konferenciája. A rendezvényt, amelynek fókuszában a régiók szerepe és fejlődése áll a kibővített Európai Unió információs társadalmában, Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter és Helma Orosz, Szászország szociális minisztere nyitotta meg.
A régiókat érintő témákat az információs társadalom, a tudásalapú gazdaság és az eEurope 2005 Akcióterv összefüggéseiben tárgyalja a konferencia, amelynek fővédnökei Medgyessy Péter miniszterelnök és Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter. Az esemény házigazdája a Közép-magyarországi Régió és a Stratégiakutató Intézet Kht.

Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter megnyitóbeszédében elmondta, hogy a minisztérium támogatást nyújt a magyarországi régióknak saját információs társadalom stratégiájuk és a központi programokhoz kapcsolódó, a stratégiai célok megvalósítására hivatott regionális programok kidolgozására. Az IHM 140 millió Ft-ot (régiónként 20 milliót) különített el a regionális információs társadalom stratégiák és programok kidolgozására.

Az Európai Unióban kiemelt szerep jut a régióknak, illetve a regionális önkormányzatoknak. Ennek egyik bizonyítéka, hogy az uniós támogatások egy részét nem az egyes tagállamok, hanem a régiók szintjén osztják el. Ez jelentős fejlesztési forrásokat és lehetőségeket biztosít az egyes régióknak, és nagy lépést jelent a többszintű kormányzás irányába. Az EU jelentős hangsúlyt fektet az információs társadalom fejlesztésére, s az Európai Bizottság Hatodik Keretprogramja 17,5 milliárd eurót biztosít erre a célra a 2002-2006-os időszakban.

A konferencián - amelyen a plenáris ülések mellett tematikus szekcióülések zajlanak majd eLearning, eKözigazgatás, eKözösségek és eTartalom témákban - kiemelt előadóként részt vesz Nicholas Negroponte professzor, a Massachusetts Institute of Technology Média Laboratóriumának alapítója és igazgatója, az információs forradalom egyik legismertebb szaktekintélye, az on-line média-guruk vezéralakja.

A konferencia szimbolikus jelentőségű, hiszen az új tagállamok csatlakozása után egy hónappal kifejezi az Európai Unión belüli hangsúlyeltolódást, vagyis azt, hogy az új tagok megkerülhetetlen tényezőt jelentenek a versenyképes európai gazdaság megteremtésében. Magyarország számára pedig azért különös jelentőségű a konferencia, mert az információs társadalom fejlesztés a Közép-magyarországi régió mellett a többi hazai régió számára is az egyik legígéretesebb lehetőséget jelenti az unióhoz való felzárkózásra. Ez az első olyan konferencia Magyarországon, amelynek megrendezésére a régiók és az információs társadalom összefüggésében kerül sor, de az első azon nemzetközi rendezvények sorában is, amelyet ebben a témában a régi tagállamokon kívül tartanak.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Együttműködésre lép a CETIN Hungary és a Pécsi Tudományegyetem

A független, integrált távközlési infrastruktúra-szolgáltató CETIN Hungary Zrt. és a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara a jövőben három kiemelt területen működik együtt: a kiberbiztonsági szolgáltatások fejlesztésében, a kutatás-fejlesztési tevékenység színvonalának további emelésében, illetve az építőiparban egyre elterjedtebb és ismertebb építményinformációs modellezéssel (BIM) kapcsolatos kölcsönös tudástranszferben.

2024. április 23. 16:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50