T-Mobile és MTA: nemzetközi mobilkommunikációs konferencia - negyedszer

Tartozni valahová: hely, régió, világ

Kovács Attila, 2004. június 10. 10:39
A Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai Kutatóintézete és a T-Mobile Magyarország közös kutatási programjának legújabb állomásaként "Globalitás és lokalitás a mobilkommunikációban: helyek, képek, emberek, kapcsolatok" címmel konferenciára kerül sor 2004. június 10-12-én. Az MTA Roosevelt téri székházában 50 előadót felvonultató mobilkonferencia a képi kommunikációt és a globális kommunikáción belül a hely, azaz a lokalitás jelentőségét állítja a szakmai fórum témájának középpontjába.
A legújabb rendezvény az MTA Filozófiai Kutatóintézetének és a T-Mobile Magyarország közös programjának negyedik nemzetközi konferenciája. A két fő téma egyike a képi kommunikáció, amely a képes üzenetküldés, azaz az MMS elterjedésével vonta magára a figyelmet. A másik fontos, napjainkban az élet számos területén is fellelhető kérdés a hely, a lokalitás jelentősége a globális világban. A szabad kommunikáció lehetőségével élve szinte bárhonnan bárhová telefonálhatunk és üzenhetünk anélkül, hogy pontosan tudnunk kellene akár a magunk, akár a beszélgetőtárs helyét. A kutatások szerint azonban ennek ellenére a legtöbb mobilbeszélgetés országon belüli, városon belüli, községen, sőt sokszor házon belüli. A mobil a helyi közösségek hatékony szervező eszköze, s ez a funkciója megkülönböztetett elméleti figyelmet érdemel.

Az összesen 50 előadó négy kontinens 16 országából érkezik, a szakma elismert kutatói lesznek jelen a Fülöp-szigetektől Ausztrálián, Japánon, Szingapúron, Dánián át egészen Finnországig. Előadást tart a Behálózva című világhírű könyv magyar származású szerzője, az amerikai fizikusprofesszor Albert-László Barabási, valamint az amerikai Joshua Meyrowitz, Mark Poster és James Katz. Az előadók sorában szerepel az olasz Leopoldina Fortunati, az amerikai származású, Norvégiában dolgozó Rich Ling és nem utolsó sorban a magyar Csepeli György.

Természetesen a szakmai fórum érdekes témák sorát vonultatja fel. Bella Ellwood-Clayton a fülöp-szigeteki vallásos SMS-ezést elemzi, az izraeli Akiba Cohen és Dafna Lemish a mobiltelefon terrorista támadások elleni védekezésben és a vígaszban játszott szerepéről szólnak majd. A mobiltelefonnak a ruandai mikrovállalkozásokra gyakorolt pozitív gazdasági hatásaival kapcsolatban szintén nem mindennapi információkkal szolgál az amerikai Jonathan Donner. A magyar előadók közül Kondor Zsuzsanna az MMS lassú térhódítását az európai írásbeliség évezredes kulturális hagyományai felől közelíti meg.

A kutatási program során a konferenciákhoz kapcsolódóan megjelent 3 magyar, 1 német és 3 angol kötet szakmai körökben nagy ismertségre tett szert és kedvező fogadtatásra talált. A magyar kötetek a hazai kommunikáció-szakokon jelenleg is gyakorlatilag tankönyvként szolgálnak, a német és angol kötetekben foglalt eredményeket világszerte számos egyetemen és kutatásban használják. Ugyanakkor a magyar társadalomtudomány maga, s ezen belül a magyar filozófia, jelentős impulzusokat kapott a társadalomtudományi kutatástól.

A június 10-12-ei konferencia regisztrált hallgatósága számára (a regisztráció ingyenes a következő e-mail címen: Zamfirache Iris <iris@phil-inst.hu>) a szervezők az előadások szövegét tartalmazó sokszorosított kötetet, valamint az előadások magyar nyelvű összefoglalóját egyaránt biztosítják. A nyár folyamán számos előadás szerkesztetlen változata felkerül majd az internetre; az év végére pedig megjelenik az újabb angol konferencia kötet, címe: A Sense of Place. A kötet ugyanúgy megrendelhető lesz az amazon.de oldalon keresztül, mint az eddigi német és angol kötetek is. Jónéhány fejezet pdf-változatban a weben is hozzáférhető majd a <http://21st.century.phil-inst.hu/volumes.htm> internet oldalon.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09