EMMA interfész az OPUS humán és bér-munkaügyi programban

forrás Prim Online, 2004. június 11. 14:50
2004. május 1-jétől a munkaadóknak folyamatosan adatot kell szolgáltatniuk munkavállalóik munkaviszonyának kezdetekor, illetve megszűnésekor az Egységes Munkaügyi Adatbázis (EMMA) számára. Az OPUS "Jelentés az Egységes Munkaügyi Nyilvántartási rendszer felé" modul az elektronikus bejelentés eszköze.
A VT-SOFT szaktekintélynek számít a TB ellátások területén, a társadalombiztosítási kérdésekben való jártassága magyarázza, hogy a HP alvállalkozójaként, szakmai partnereként megbízást kapott az EMMA (Első Magyar Munkaügyi Adatbázis) szoftverének elkészítésére.

A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium, valamint a Foglalkoztatási Hivatal igényeit egyeztetve a VT-SOFT Kft-nek sikerült egy olyan rendszert átadnia, amely már az első héten, teljes terhelés mellett is - 13.000 munkaviszony bejelentést és 8.000 regisztrációs kérelmet feldolgozva - üzembiztosan működött. A VT-SOFT fejlesztői elkészítették a közel 1000 cég által használt OPUS humánügyviteli szoftvercsalád EMMA interfészét is.

Az új nyilvántartási rendszert az Állami Foglalkoztatási Hivatal szervezetén belül létrehozott Munkaügyi Nyilvántartó Központ működteti. Az Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázis (EMMA) megteremtése mellett kialakították a munkaadók részére az internetes bejelentési rendszer lehetőségét is, azaz a munkaadó számítógépen keresztül, interneten (a saját PIN kód segítségével) is bejelentést tehet a Központ ügyfélszolgálatának honlapján. Ez történhet a megjelenő input képernyőn a munkavállalók adatainak egyenkénti kitöltésével, illetve csoportos bejelentést lehet tenni fájlban is.

Az OPUS "Jelentés az Egységes Munkaügyi Nyilvántartási rendszer felé" modulja a csoportos bejelentés adatfájljait készíti el az OPUS Bér és az OPUS Humán programok naprakész nyilvántartásából, és létrehozza az EMMA és az OPUS rendszer közti interfész kapcsolatot.

A munkaadók részére előírt igen szigorú, szűk határidők betartásához - miszerint a munkaviszony létrejöttét a munkaszerződés megkötését követően, legkésőbb a Munkavállaló munkába lépésének időpontjáig, valamint a munkaviszony megszűnését legkésőbb a munkaviszony megszűnését követő napon kell bejelenteni - komoly segítséget nyújt az elektronikus bejelentés, amit ugyan csoportos jelentésnek hívnak, azonban ezzel a módszerrel egy-egy tétel lejelentése is történhet, akár naponta is.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05