Az EU felfüggesztette Microsoftot elmarasztaló határozatának végrehajtását

Milkovits Gábor, 2004. június 28. 17:15
Az Európai Bizottság (EB) illetékesei egy nappal hatályba lépése előtt ideiglenesen felfüggesztették a Microsoftot nagy összegű pénzbüntetéssel sújtó, továbbá operációs rendszerüknek a Media Player nélküli forgalmazását elrendelő, trösztellenes határozatukat, állítja bennfentes forrásokra hivatkozva a Reuters.
A döntés gondolkodási időt adhat az ügyben eljáró uniós bíróságnak ahhoz, hogy eldöntse, helyt ad-e a szoftveróriás hosszabb távú halasztási kérelmének. A Microsoft ugyanis június 7-én egy százoldalas beadványban azzal folyamodott az EU luxemburgi elsőfokú bíróságához, hogy töröljék el március 24-én hozott döntésüket, ám határozat ez ügyben, különféle források szerint, csak 3-5 év múlva várható. Ezért pénteken újabb kérést intéztek az EU illetékes fórumához, amelyben a trösztellenes szankciók vasárnapi hatályba lépésének elhalasztását kérték addig, amíg beadványuk a bíróságon elbírálásra nem kerül. A Reuters szerint az EB a hétvégén úgy döntött, hogy ideiglenesen felfüggeszti a Microsoftot 497 millió eurós pénzbüntetés megfizetésére, Windows operációs rendszerüknek a Media Player program nélküli forgalmazására, továbbá bizonyos szoftverkódjaik nyilvánossá tételére kötelező, trösztellenes határozatát. Az ideiglenes halasztás addig lesz érvényben, amíg a bíróság megvizsgálja, hogy a szankciók alkalmazása valóban visszafordíthatatlan károkat okozna-e a cégnek, akkor is, ha később esetleg egy a Microsoft számára kedvező bírósági döntés nyomán visszavonnák azokat. Az ügy elbírálása Amelia Torres, EU szóvivő szerint várhatóan körülbelül két hónapot vesz majd igénybe.

A Microsoft többek között azzal érvel a hosszú távú halasztás mellett, hogy az olyan intézkedések, mint például a Windows könnyebb kezelését lehetővé tevő szerverszoftver kódrészleteinek szintén elrendelt elérhetővé tétele a versenytársak számára, utólag nem tehetők meg nem történtté. Emellett azt is hangsúlyozzák, hogy a büntető intézkedések nemcsak őket, hanem a Windows platformhoz kapcsolódó termékeket gyártó szoftverfejlesztő, és weboldalkészítő cégeket is sújtanák. A Számítógépes és Kommunikációs Iparági Szövetség (CCIA) vezetőjének, Ed Black-nek a véleménye szerint ugyanakkor a hosszabb távú halasztás a versenytársak és a fogyasztók érdekeit veszélyeztetné.
Kulcsszavak: Microsoft +céginfo jog EU

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A telefonálástól a nagyképernyős streamelésig – így alakította át az életünket 3 évtized alatt a mobiltechnológia

1994. március 26-án, 30 évvel ezelőtt indította a Yettel az első kereskedelmi GSM szolgáltatást Magyarországon, akkor még Pannon GSM néven. Nem csak a márka, a mobiltechnológia is számos újításon ment keresztül a három évtized alatt. Az akkoriban még csak hangszolgáltatást nyújtó méregdrága belépési díjtól indulva mára korlátlan hang- és adatcsomagok, szélsebes mobilinternet érhető el megfizethető áron, mind mobilon, mind az otthonokban, mobilhálózati alapokon. 30 év fejlődése, aminek mára a lakosság és az üzleti felhasználók is a nyertesei lettek.

2024. március 27. 16:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05