Új 20 GB-os Sony digitális zenei lejátszó

Milkovits Gábor, 2004. július 1. 22:43
A Sony bejelentette, hogy hamarosan egy új 20 GB-os zenei lejátszót dob piacra, amely 13 ezer zeneszám tárolására képes.
A hitelkártyánál valamivel nagyobb és alig több mint 1 cm vastagságú szerkezet a legkisebb 20 GB-os zenei lejátszó lesz a piacon. A Sony NW-HD1 Network Walkmannek elnevezett készüléke a fejlett tömörítési technológiának köszönhetően 3 ezerrel több dalt tud tárolni, mint a 40 GB-os Apple iPod, emellett pedig csupán 400 dollárba fog kerülni, szemben utóbbi 499 dolláros árával. Az olcsóbb árat a gyártónak részben annak köszönhetően sikerül biztosítania, hogy számos termékénél alkalmazza ugyanazt a 20 GB-os Toshiba merevlemezes meghajtót, így a nagyobb tételű rendeléssel jelentős árengedményt érhet el. További előnye az iPod-dal szemben, hogy akkumulátorának egyszeri feltöltésével 30 órányi folyamatos lejátszásra képes, ami a rivális készülék lejátszási idejének legalább háromszorosa.

A zenei lejátszó termékeihez szervesen kapcsolódó, Sony Connect elnevezésű, letölthető zeneszámokat forgalmazó internetes szolgáltatását a cég Európára is kiterjeszti a közeljövőben, legelőször Franciaországra még a jövő hét folyamán. Az NW-HD-1-es várhatóan szeptembertől lesz kapható az öreg kontinensen, míg Amerikában ennél valamivel előbb, augusztus közepén, Japánban pedig július 10-én kerül piacra.

A Sony szerint az új, nagy tárolókapacitású merevlemezes lejátszó elsőrendű fontosságú eszköz az Apple iPod készülékeivel és iTunes szolgáltatásával vívott versenyben, amelyek jelenleg világszerte toronymagasan vezetik a digitális zenei lejátszók és az internetes letöltések piacát. A legutóbbi adatok szerint a felhasználók eddig mintegy 85 millió zeneszámot töltöttek le az iTunes-ról. A Sony az új termékkel együtt immár több, mint tucatnyi digitális lejátszójának mindegyike csak a vállalat saját, ATRAC formátumú számait tudja lejátszani, így nem kompatibilis a konkurens szolgáltatásokkal és az mp3 fájlokkal sem. A gyártó az NW-HD1-est a már bevált, 1979 óta létező Walkman márkanév alatt hozza forgalomba, – a cég az elmúlt 25 évben 340 millió walkmant értékesített, a hordozható CD és MD lejátszókat is beleértve – ezzel is elősegítve a termék kedvező piaci fogadtatását. Ez a cég képviselőjének elmondása szerint bizonyos minőségi követelményeknek való megfelelést is jelent. Így például az új készülék is átesett az egyméteres magasságból való leejtést is magában foglaló teszten, a beépített ütésálló technológia azonban megvédte a merevlemezes meghajtót a károsodástól.
Kulcsszavak: zene lejátszó Sony

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50