A mobil fizetési technológiák bevezetése még várat magára

MTI Sajtóadatbank, 2004. július 9. 09:10
Dél-Koreában, Szingapúrban, Norvégiában és Ausztriában értek meg legjobban a feltételek a mobiltelefonos fizetési technológia beevezetésére. Németország és Svájc Kínával egy csoportban a középmezőnyt alkotja, míg az Egyesült Államok és Franciaország Kolumbiával együtt a "fejlődő országok" közé sorolható - állapítja meg az Arthur D. Little (ADL) nemzetközi tanácsadó vállalat által készített, még nem publikált, Bécsben csütörtökön bemutatott jelentés.
- Még jó ideig eltart, mire mobiltelefonjainkkal egyenlítjük ki számláinkat. Rövid távon nem sok jót ígér a piac az M-Payment rendszerek számára, de 2006-tól már megmozdulnak a dolgok - jelentette ki az ADL szakértője, Johan Karlsson. Ázsiában jóval kedvezőbbek a kilátások, mint bárhol máshol. Nyugat- és Kelet-Európa ebben a tekintetben nem különbözik egymástól.

Ausztriában a mobilszolgáltatók szorgalmazzák a rendszer bevezetését, míg Dániában a nagy bankok állnak a technológia bevezetése mögött. Dél-Koreában és Szingapúrban pedig a kormány támogatja a folyamatot. A mobil fizetési megoldások a felhasználók számára részint praktikus, részint biztonsági és költséghatékonysági előnyöket nyújtanak. - Az ügyfelek semmi esetre sem hajlandóak többet fizetni a szolgáltatásokért magukért, a fizetési megoldás azonban önmagában is hozzáadott értéket képvisel. Egy parkolócédula meghosszabbítása SMS útján például olyan praktikus előnnyel jár, hogy egyáltalán nem számít mellette az SMS díja - mondta Karlsson.

Az M-Payment megoldás új ügyfélkört megszólítani kívánó kereskedők, valamint a csalási kockázatot csökkenteni kívánó internetes üzletek számára is előnnyel jár. A mobilszolgáltatók számára pedig a beszédforgalmazással elért bevétel csökkenése közben új bevételi forrást kínál. A rendszer bevezetésének buktatóit a szabványosítás hiányosságaiban, a magas beruházási költségben és az emberek hagyományos fizetési megoldások iránti ragaszkodásában látja az ADL szakértője.

A tanulmány 32 ország több mint száz szakértőjének a megkérdezése alapján készült.
Kulcsszavak: m-commerce trend

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09