Csökkentette eredmény-előrejelzését a Flextronics

MTI Sajtóadatbank, 2004. július 21. 09:10
A Flextronics negatív módosítást adott ki várható második negyedéves eredményére. A lépést a vártnál kedvezőtlenebb gazdasági feltételekkel indokolta.
A szeptemberben záró negyedévre kiadott eredmény előrejelzés nemcsak a Flextronics-részvényt taszította lejjebb nyolc százalékkal, hanem gyengítette ázsiai versenytársainak kilátásait is, azzal párhuzamosan, hogy a második félév vége felé kezd lanyhulni a notebook-számítógépek és a mobiltelefonok iránti kereslet.

A szingapúri székhelyű Flextronics mérlege az idei első félévben fordult nyereségbe költségcsökkentési erőfeszítéseinek és a mobiltelefonok iránt ugrásszerűen megnövekedett keresletnek köszönhetően.

A Flextronics júniusban zárt első pénzügyi negyedéve 74,3 millió dollár, részvényenként 13 cent adózott eredménnyel zárult, szemben az előző évi 289,7 millió dollár, részvényenként 56 cent
veszteséggel. Értékesítési árbevétele 25 százalékkal 3,88 milliárd dollárra emelkedett, megfelelve a 3,90 milliárd dolláros elemzői várakozásoknak. A tavalyi veszteséget az átszervezési költségek idézték elő. Egyszeri tételek hatásától megtisztítva az idei első féléves nyereség 78,3 millió dollár, részvényenként 14 cent, a tavalyi pedig 20,4 millió dollár, részvényenként 4 cent.

A Flextronics bevételének 15 százalékát a Sony Ericsson megrendelései adták a negyedév alatt.

A második negyedévben részvényenként 15-18 cent adózott eredményt vár a Flextronics. A Reuters által megkérdezett szakértők előrejelzéseinek átlaga 17 cent, közöttük a legnagyobb pedig 21 cent. Az értékesítési árbevétel 4,1-4,4 milliárd dollár lesz a cég várakozásai szerint a második negyedévben. Az elemzői átlag 4,21 milliárd dollár, a legmagasabb előrejelzés pedig 4,48 milliárd dollár.

A Flextronics részvénye a Nasdaq piacon tartott árfolyamához képest nyolc százalékkal, 12,94 dollárra gyengült kereskedési időn kívül. A részvény az idén 5 százalékot veszített, szemben a Nasdaq Composite hat százalékos gyengülésével.

Az elmúlt héten a világ legnagyobb integráltáramkör-gyártója, az amerikai Intel Corp. csökkentette nyereség-előrejelzését, mivel készletállománya 15 százalékkal duzzadt fel március és június között. Szakértők szerint ez a kínálat túlsúlyára utal a kereslettel szemben.

A szingapúri Chartered Semiconductor Manufacturing Ltd., a világ harmadik legnagyobb célfeladatra tervezett integrált áramköröket gyártó vállalata, valamint a tajvani AU Optronics Corp., a harmadik legnagyobb folyadékkristályos kijelző (LCD) gyártója szintén eredményromlás elé néz az év hátralévő részében a felhalmozódó többletkapacitások miatt.

"Aggasztó helyzet látszik kialakulni a kereslet tekintetében, különösen a személyi számítógépek, a noteszgépek és a mobiltelefonok esetében. A lassulás oka egyrészt az amerikai vásárlóközönség érdeklődésének a csökkenése, másrészt a magasabb kamatlábak és olajárak miatt csökkenő diszkrecionális jövedelem aránya" - mutat rá a keresletcsökkenés okára a Kim Eng Securities szakértője.

Az ágazati nehézségek a Flextronics magyarországi befektetéseire is kihatással vannak: a Flextronics Kft. sárvári üzemében június végén kezdték meg az egyeztetést a tervezett 400 fős elbocsátásról. A vállalatnál a csökkenő megrendelésekkel indokolják a létszámleépítést, amelyet
követően a létszám 3000 fő alá csökken.

A Flextronics több telephellyel is rendelkezik Magyarországon. A sárvári mellett Zalaegerszegen és Nyíregyházán is működtet ipari parkot. A sárvári üzemben színes tévéket, színes nyomtatókat, eldobható fényképezőgépeket és műanyag alkatrészeket gyártanak, de javító- és szervizszolgáltatást is végeznek.
Kulcsszavak: Flextronics

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50