Újrafinanszírozta az Invitel Rt. adósságait

forrás Prim Online, 2004. augusztus 10. 09:01
2004. augusztus 9-én az Invitel Rt. ("Invitel") bejelentette, hogy sikeresen befejeződött a 260 millió EURO értékű elsőbbségi banki hitelállományának, valamint annak az összegnek a refinanszírozása, amellyel a cég a Vivendi Telecom International-nek mint eladónak tartozott. A refinanszírozási ügyletben szerepel még a részvényesi hitelek részleges visszafizetése (mindezek együttesen: "Refinanszírozás").
Az említett kötelezettségek mindegyike az Invitel (korábbi nevén: Vivendi Telecom Hungary vagy Matel) Vivendi Telecom International-től történő megvásárlásakor keletkeztek, ahol a vevő a GMT Communications Partners és az AIG Emerging Europe Infrastructure Fund által alkotott befektetői konzorcium volt. A vásárlásra 2003. májusban került sor.

A Refinanszírozás részét képezte egyrészt egy új, 165 millió EURO összegű Elsőbbségihitel-Szerződés, másrészt pedig 2012. évi lejáratú Elsőbbségi Kötvények kibocsátása 142 millió EURO értékben. A Refinanszírozással kapcsolatban Ian McKenzie, az Invitel Igazgatóságának elnöke a következőket mondta: "Az ügylet eredményeként az Invitel adósságokkal kapcsolatos kötelezettségei jobb összhangba kerülnek a vállalat cashflow-termelő képességével, a rövid és közép lejáratú cashflow amortizációs terhei csökkennek és pénzügyi rugalmasságunk nő. Eltökéltek vagyunk, hogy továbbra is kiemelkedő működési eredményt érjünk el a koncessziós területeinken belüli stabil üzleti teljesítményre építve, amelyet a volt koncessziós területeken kívüli növekedés egészít ki."

Tim Green, a GMT egyik alapító partnere a következőt nyilatkozta: "Az ügylet azért fontos az Invitel számára, mert szélesíti a vállalat tőkéhez jutási lehetőségeit, valamint nagyobb mozgásteret biztosít stratégiai kezdeményezésekhez. A befektetői konzorcium rövid távon is kedvezőbb helyzetbe kerül a részvényesi kölcsönök részleges visszafizetése révén. A Refinanszírozás sikeressége tükrözi továbbá azt is, hogy a piac elfogadta a 2003. májusa óta a vállalathoz csatlakozott új vezetők munkájának minőségét és hatékonyságát."

Craig Butcher, az AIG EEIF igazgatója és budapesti részlegének vezetője a következőket mondta: "Ez az új távlatokat nyitó ügylet, amely a magyarországi magas hozamú kötvénykibocsátások közül minden idők harmadik legjelentősebbje és Közép-Európában az elmúlt 3 év első magas hozamú kötvénykibocsátása, bizonyítja egyrészt, hogy a Vállalat teljesítménye a felvásárlás óta növekvő tendenciát mutat, másrészt általánosságban azt, hogy a vezető hitelezők és befektetők egyre kedvezőbben fogadják a közép-európai hiteleket. A pénzügyi befektetőknek érdemes elgondolkodniuk azon, hogy a közép-európai ügyletek javuló hitel-piaci esélyei a kivásárlási lehetőségek bővülését eredményezhetik."

Ian McKenzie Elnök úr mellett az ügylet sikeres megvalósulásában szerepet vállalt még Martin Lea, a vállalat új vezérigazgatója, valamint Robert Bowker, a cég pénzügyi vezérigazgató-helyettese, akik 2004. júniusa, illetve májusa óta dolgoznak az Invitelnél. Martin Lea 25 éves távközlési tapasztalatával erősíti az Invitelt: korábban az Intertek Csoport (egy FTSE 250 válalat) ETL-SEMKO nevű részlegének vezérigazgatója, illetve a Racal Telecom nevű egyesült királysági távközlési szolgáltató cég ügyvezetője volt. Robert Bowker 12 éve dolgozik a távközlésben és pénzügyi szakterületen: korábban a vezető cseh távközlési szolgáltató, a Eurotel Praha pénzügyi vezérigazgató-helyettese volt.
Kulcsszavak: +céginfo Invitel

Innováció a légi szállítmányozásban

A DSV egy hazánkban innovációnak számító, korábban még sosem alkalmazott átvilágítási szolgáltatás elindításával új export légiszállítási lehetőségeknek nyit kaput. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében található raktárukban már 2-8 Celsius-fokos környezetben is átvilágítási szolgáltatás nyújtására lesznek a továbbiakban képesek, ezzel pedig fellendítik a BUD Airport gyógyszerexport tevékenységét. A fejlesztés egy gyógyszeripari üzleti esemény keretein belül debütált 2024. április 23-án, Vecsésen.

2024. április 24. 19:50

Bridgestone abroncsokon gurul a Maserati első teljesen elektromos SUV-ja

A prémium gumiabroncsok és fenntartható mobilitási megoldások terén világszinten vezető Bridgestone-t választotta a Maserati, hogy egyedi 20"-os gumiabroncsokat fejlesszen első teljesen elektromos SUV-ja, a Maserati Grecale Folgore számára.

2024. április 24. 18:12

SFFA 2024 – bejelentették az International Filmmakers 30 shortlistesét

A Creo örömmel jelenti be a Sony Future Filmmaker Awards 2024 shortlisteseit. A hat kategóriában 30 filmkészítőből álló shortlisten szereplő alkotók egyedülálló élményben részesülnek, és egy héten át különleges eseményeken vehetnek részt a Sony Pictures Studios Los Angeles-i telephelyén, beleértve egy workshopot, amely páratlan hozzáférést biztosít az iparág kulisszái mögé. A 2024. május 30-i díjátadó ünnepségen pedig kihirdetik a hat kategória győztesét, akiket szakértő zsűritagok választanak ki.

2024. április 24. 16:39

Tovább terjeszkedik a belga-magyar logisztikai raktárfejlesztő-vállalat

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 000 m2 alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen. A WLP az első külföldi érdekeltséggel is rendelkező beruházó, amelyik előre, megrendelésállománnyal még nem rendelkező, spekulatív módon fejleszt a Hajdú-Bihar-Vármegyei székhely térségében. A kitűnő lokációjú beruházásra a debreceni repülőtér és az épülő BMW gyár közelében kerül sor. 

2024. április 24. 14:46

Jön a MI Expo! Kiderül, hogyan formálja át az iparágakat az AI

Vajon lesz értéke az emberi munkának az AI-korszakban? Milyen munkaerőt tud kiváltani az AI már 2024-ben? Hogyan változtatja meg a munkaköröket a technológiai forradalom? Ilyen és efféle kérdéseket fognak körbejárni a MI Expo előadói június 11-én a Lurdy Házban. A rendezvény célja, hogy betekintést engedjen a kkv-k számára az iparágukat érintő legfontosabb változásokba.

2024. április 24. 13:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50