Az EasyMobile felével csökkenti a mobiltelefonálás költségeit

MTI Sajtóadatbank, 2004. augusztus 10. 09:45
Olcsó mobiltelefon-szolgáltatást indít Nagy-Britanniában az Easyjet alapítója - közölték a vállalat környezetéből megerősítve az először februárban nyilvánosságra hozott terveket. Stelios Haji-Ioannou a tervek szerint kedden sajtótájékoztatón ismerteti elképzeléseit.
A EasyMobile partnere a vállalkozásban a dán TDC, amely a számlázást végzi, illetve a hálózatot működteti. A TDC tulajdonában van a Telmore, amely az elmúlt három évben 500 ezer új előfizetőt szerzett olcsó mobiltarifáival. A modell gyorsan terjed Skandináviában, és elemzők szerint Haji-Ioannou azt ígéri, hogy a felével csökkennek a mobiltelefonálás költségei, s ugyanazzal a tarifával lehet telefonálni a nap bármely órájában.

Az új társaság rendkívül éles árversenyt indíthat meg a brit telefonpiacon a mobilszolgáltatók - Vodafone, MM02, T-Mobile, illetve a nemrégiben létrehozott Virgin Mobile - között. A dán Strand Consult elemzői szerint az olcsó mobilszolgáltatóknál 0,09 euróra csökkent a tarifa az elmúlt fél évben 0,17 euróról.

EasyMobile-nál a többi olcsó szolgáltatóhoz hasonlóan az előfizetők internetes honlapon rendelhetik meg a mobilszolgáltatást, és egységes, alacsony díjat fizetnek a beszélt percek után. A számlát kártyás átutalással lehet rendezni, a "feltöltős" modell szerint.

Az EasyMobile ugyanazt a gyakorlatot követi, mint a többi olcsó mobiltársaság. Ezek szolgáltatásaikat a világhálón értékesítik, nincs saját infrastruktúrájuk, hanem más társaságoktól vásárolnak nagy tételben beszélgetési időt, azok ölös kapacitásaiból. A társaságok alig néhány alkalmazottal dolgoznak, és új előfizetőnként legföljebb 15 euró a költségük, mivel alig reklámozzák magukat, és nem támogatják készülékek értékesítését.

Európában egyre szaporodnak az olcsó mobilszolgáltatók: a norvég Mobyson és a Talkmore mobilszolgáltató májusban kezdte meg működését, percenként 0,88 norvég koronás díjon (27 forint) kínálva szolgáltatásukat. A módszer Dániában született, és onnan indult hódító útjára. Egy dán távközlési szakember szerint most Hollandia, Franciaország, Belgium és Nagy-Britannia következik a sorban. Franciaországban a Debitel jelent meg elsőként alternatív szolgáltatóként. SMS díjait már 0,15 euróról 0,09 euróra csökkentette. Igaz, ez még mindig messze van a Dániában egyes szolgáltatók által kínált 0,02 eurótól. A Carphone Warehouse jelenleg tárgyalásokat folytat a francia Orange szolgáltatóval egy diszkont társaság létrehozásáról. Hollandiában a Telfort értékesíti tovább a nagy szolgáltatóknál vásárolt hálózat használati csomagját, Belgiumban pedig a KPN tulajdonában lévő Base értékesít vásárolt kapacitást.

Az EasyJet pénteken 1,395 font volt a londoni értéktőzsdén, 1,76 százalékkal olcsóbb a csütörtöki, 1,42 fontos zárónál. Pénteken 1,42 fonton is nyitott. Pénteken 52,39 százalékkal olcsóbb volt, mint az év elején, és 39,87 százalékkal olcsóbb, mint egy éve. A részvényt az árháború kilátása és az EasyJet profitfigyelmeztetései nyomják.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50