Új digitális tükörreflexes fényképezőgép a Canontól

forrás Prim Online, 2004. szeptember 1. 16:40
A Canon bejelentette legújabb digitális tükörreflexes fényképezőgépét, az EOS 20D-t.
Az újonnan fejlesztett, második generációs APS-C méretű, 8,2 megapixeles CMOS képérzékelőjével, 5 kép/mp képkészítési sebességével, 9 pontos autofókusz-rendszerével és a Canon új, tárgytávolság-függő ETTL II vakurendszerével az EOS 20D az első olyan félprofesszionális digitális fényképezőgép, amely mindazt a teljesítményt, sebességet és rugalmasságot nyújtja, amit korábban csak a csúcsmodell kategóriába sorolt filmes tükörreflexes fényképezőgépek biztosítottak.

A kritikusan fogadott EOS 10D-t leváltva a 20D-be a Canon ugyanazt a DIGIC II processzort építette be, mint a professzionális felhasználásra szánt EOS-1D Mark II fényképezőgépbe. A második generációs DIGIC processzor nemcsak meggyorsítja a feldolgozási időket, csökkenti az indulási időt, de tovább javít a Canon processzorok kiemelkedő minőségű színhelyességén is. Az EOS 20D gumírozott magnéziumötvözet váza tovább fokozza a fényképezőgép professzionális megjelenését.

Tovább növelt teljesítmény

A Canon az EOS 10D számos népszerű tulajdonságát és funkcióját továbbfejlesztette, hogy javulhasson a fényképezőgép teljesítménye és a képminőség. A második generációs DIGIC II processzor megnövelt memóriapufferével 23 kép készíthető egy sorozatban, 5 kép/mp sebességgel - ez a természetképek és mozgó jelenetek fényképezéséhez ideális, és közel kétszerese az EOS 10D teljesítményének. A különálló JPEG és RAW képeket a fényképezőgép a sebesség romlása nélkül írja a memóriakártyára.

Fejlettebb képérzékelő

A második generációs, 8,2 megapixeles APS-C méretű CMOS képérzékelőt kifejezetten az EOS 20D-hez fejlesztették ki. A fényképezőgép ISO 100-1600 érzékenységi skáláját tovább bővítették a kiemelkedően magas ISO 3200 érzékenységgel. A nagy képpontsűrűség a kisebb területű fotódiódáknak és a jobb jel/zaj aránynak, valamint az EOS 10D-vel azonos érzékenységnek köszönhető. Minden fotódióda fölött egy továbbfejlesztett, kiemelkedő teljesítményű mikrolencsét helyeztek el, amelyek megnövelik a képpontokat érő fény mennyiségét, javítva az ISO érzékenységet és a képminőséget is. Egy új, a chipeken elhelyezett zajcsökkentő áramkör felerősíti a jelet az alacsony olvasási sebességű folyamatoknál, ezzel gyakorlatilag megszünteti az állandó és véletlenszerű zajt, míg a szenzor előtt elhelyezett háromrétegű, alul-áteresztő optikai szűrő csökkenti a hibás színhatásokat.

Jobb élességállítás

Az új élességállítási érzékelő és algoritmus, valamint a 7 helyett 9 fókuszpontos élességállítási rendszer használata lecsökkenti az élességállítás idejét, és megnöveli annak pontosságát. Ez a hatás különösen a képek középpontján kívül eső témák esetében szembetűnő. Az automatikus fókuszpontok a képnek nem csak nagyobb felületét fogják be, de elhelyezkedésük miatt a "harmadolás" és az "aranymetszés" jellegű kompozícióknál különösen gyors és éles fókuszállítást tesznek lehetővé. A középső fókuszpont keresztszenzorként működik, ha a fényképezőgépen f/2.8 vagy nagyobb blendét használó objektív van.

Objektív bajonett

Az új fejlesztésű APS-C méretű, 8,2 megapixeles CMOS képérzékelőnek köszönhetően a fényképezőgép a 35mm-es filmes gépekhez képest 1,6-szor jobb nagyítást biztosít. Míg ez telefotó készítésekor egyértelmű előny, a nagylátószöget igénylő felvételeknél nehézséget okozhat. Az EOS 20D több mint 60 különböző Canon EF objektívvel kompatibilis, beleértve a Canon új EF-S objektívjeit is. A fényképezőgép bejelentésével egy időben a Canon két új EF-S objektívet is bemutat: az EF-S 17-85mm-es f/4-5.6 IS USM és az EF-S 10-22mm-es f/3.5-4.5 USM objektíveket. Ezek az objektívek 16-35mm-es hasznos, és 5x-ös nagylátószög-tele 28-135 mm-es hasznos nagyítást tesznek lehetővé. Az új objektívek minősége, és az ultra-sonic motorok beépítése megfelel a félprofesszionális fényképezőgépekkel szemben támasztott elvárásoknak.

Tárgytávolság-függő vakurendszer

Az EOS 20D-t a Canon új ETTL II tárgytávolság-függő vaku algoritmusával látták el, amely a beépített és külső Speedlite vakuk használata esetén is lényegesen jobb eredményt biztosít. Az új rendszer már nem csak az előmérések és a fókuszpontok alapján állítja be a vakut, hanem figyelembe veszi az objektív távolságadatokat, a megvilágítási információkat és a kompozíción szereplő tükröződő felületeket, hogy optimális vakuhasználatot eredményezzen. A jobb eredmények különösen az újrakomponált felvételeknél vagy olyan képeken figyelhetők meg, ahol a témán szereplő erősen vagy kevéssé fényvisszaverő felületek egyébként megzavarnák a vakuexpozíciót. A fényképezőgép a teljes Speedlite EX vakusorozattal kompatibilis, beleértve az új Canon Speedlite 580EX vakut is, amely az EOS 20D-re csatlakoztatva automatikusan zoomol, hogy a fényképezőgép APS-C képérzékelőjének megfelelő vaku hatótávolságot és lefedést állítsa be, valamint színhőmérséklet információkat továbbít a fényképezőgépnek a legjobb színstabilitás elérése érdekében.

Fekete-fehér

A digitális tükörreflexes fényképezőgépek közül elsőként az EOS 20D kínálja fel az új monokrómmódot, amelynek alkalmazásával fekete-fehér felvételek készíthetők. A fényképezőgép egy sor digitális színszűrő effektussal (sárga, narancs, vörös és zöld) rendelkezik, amelyek gyakorlatilag azonos módon használhatók, mint filmes fényképezőgépeknél a fekete-fehér felvételkészítés során használt színszűrők. A színárnyalat effektusok (szépia, kék, bordó és zöld) további színt adnak az elkészült képhez, ugyanazt az eredményt biztosítva, mint a hagyományos kémiai színezés.

Csatlakoztathatóság

Az EOS 20D az első olyan digitális tükörreflexes gép a Canontól, amely támogatja az USB 2.0-s nagy sebességű interfészt, így valóban érdemes stúdiókörülmények között a fényképezőgépet a számítógéphez csatlakoztatva fényképezni, és a felvételeket közvetlenül a számítógép merevlemezére rögzíteni. Ezzel kiküszöbölhető a felvételkészítés után az adatok memóriakártyáról való letöltése. Az USB 2.0 nagy sebességű interfész megközelítőleg 40-szer gyorsabb adatátvitelt biztosít, mint a hagyományos USB 1.1 szabvány, amelyet az EOS 10D is használt. Az EOS 20D emellett egy videó kimeneti interfésszel is rendelkezik, amely lehetővé teszi a képek monitoron való megjelenítését, és a PictBridge támogatásnak köszönhetően a képek közvetlenül kinyomtathatóak bármilyen ezzel kompatibilis nyomtatón, így nyomtatás előtt nem kell a képeket számítógépre letölteni. Az EOS 20D CompactFlash Type I és Type II memóriakártyákkal is használható, beleértve a 2 GB-os, és nagyobb kapacitású kártyákat is.

Adathitelesítés

Az EOS 20D kompatibilis az opcionális DVK-E2 adathitelesítő készlettel, amelyet többek között biztosítók, hírszolgálatok és a rendőrség használ az elkészített felvételek hitelességének igazolására.

Szoftverek

Az új Digital Photo Professional 1.1 képfeldolgozó szoftver a veszteségmentes RAW fájlok gyors feldolgozását teszi lehetővé. A Digital Photo Professional használatával a képfeldolgozás megközelítőleg 6-szor gyorsabb, mint a korábbi fényképezőgépekhez mellékelt File Viewer Utility használatával. A program a képeket valós időben jeleníti meg, és a módosítások azonnal láthatók a képeken. A szoftver egy sor RAW, TIFF és JPEG képfeldolgozó funkciót tartalmaz, amelyekkel a fehéregyensúlyt, az expozíciókompenzációt, a színárnyalatot és a dinamikus tartományt is módosíthatja. A fényképezőgép által készített felvételek sRGB vagy Adobe RGB színtérben is rögzíthetők. A Digital Photo Professional szoftver az sRGB, az Adobe RGB, valamint a Wide Gamut RGB színteret is támogatja. A RAW formátumból TIFF vagy JPEG formátumba konvertált képekhez a szoftver automatikusan egy ICC (International Colour Consortium) profilt csatol. A profilnak köszönhetően az ICC-t támogató alkalmazásokkal - így az Adobe PhotoShoppal - szerkesztett képek színreprodukciója tökéletes marad. Több olyan paraméter megváltoztatása, amelyre eddig csak egyesével volt lehetséges, a programmal egyszerre elvégezhető, ezzel megnövelhető a hatékonyság olyan esetekben, amikor ugyanazon a képen több változtatást kell elvégezni.

Szintén a fényképezőgéphez mellékelik a Canon EOS Solution Disk 8.0 CD-t, amely tartalmazza az EOS Viewer Utility 1.1, az EOS Capture 1.1 és a PhotoStitch 3.1 programokat. Az Adobe PhotoShop Elements 2.0 szoftverrel átfogó képmódosítások végezhetők el.

Tartozékok

Az EOS 20D-hez új BG-E2 akkumulátortartó tartozik, amely további felvételi lehetőségeket rejt magában. A kifejezetten az EOS 20D-hez fejlesztett BG-E2 két nagyteljesítményű lítium-ion akkumulátor befogadására alkalmas, amelyek egy feltöltéssel akár 2000 kép elkészítését teszik lehetővé. Az új akkumulátortartó emellett hat darab AA jelű elemmel is működtethető, amelyeket a fotós a mellékelt BM-E2 elemtartóba helyezhet be. A BG-E2-n exponáló gomb, fő vezérlőtárcsa, AE/FE rögzítés gomb és élességállítási pont kiválasztó gomb is található, hogy megkönnyítse a fényképezőgép kezelését álló-formátumú képek készítésekor.
Kulcsszavak: kamera fotó Canon

Irodatechnika ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

Form 4: új, villámgyors 3D nyomtató a Formlabs-tól

A Formlabs bemutatta a Form 4-et, a következő generációs műgyanta 3D nyomtatóját. A Form 4 és biokompatibilis változata, a Form 4B rendkívül gyors additív gyártást ígér nagy precizitással a választott alapanyag típusától függetlenül. A Formlabs legújabb fejlesztése már megtekinthető és tesztelhető a FreeDee Kft. budapesti irodájában.

2024. április 21. 14:03

Mammográfiához tervezett diagnosztikai monitort mutat be az LG

Tovább bővíti B2B orvostechnikai kínálatát az LG Electronics (LG). A portfólió új tagja, a 21HQ613D-t értékesítését nemrégiben engedélyezte az Egyesült Államokban az FDA. A kifejezetten digitális mammográfiához és emlő tomoszintézishez tervezett 21HQ613D egy 21,3 hüvelykes, 5 megapixeles (MP) IPS diagnosztikai monitor, amely nagyfelbontásban jeleníti meg a röntgenfelvételeket, és kalibrációs érzékelője, illetve szoftvere révén stabil képminőséget biztosít.

2024. április 21. 12:17

Nagy teljesítményű számítógépet mutatott be az Emerson

A Movicon szoftverrel és a PACEdge IIoT platformot előre telepítve tartalmazó PACSystems IPC 2010 nagy teljesítményű számítástechnikát biztosít az ipari edge adatvizualizációs alkalmazásokhoz.

2024. április 12. 13:37

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50