BackupEDGE 2.0 a SCO-partner Microlite-tól

Zsadányi Pál, 2004. szeptember 4. 13:33
Mint a SCO techSTREAT fejlesztői hírlevelének legutóbbi száma írja, megjelent a Microlite BackupEDGE legújabb kiadásának az SCO OpenServer 5.0.7-es és UnixWare 7.1.4-es operációs rendszerekhez illesztett változata. A szoftvercsomag a rendszermentések és visszaállítások, valamint a katasztrófakezelés segítésére szolgál.
Négy alkotóelem

A Microlite négyféle termékként árulja a szoftverét (amelyeket modelleknek nevez): 1. van egy 60-napos próbaváltozati licencet tartalmazó média kitt [MB2MC], 2. mindkét operációsrendszer-változathoz kapható végfelhasználói licenc (új telepítéshez) [MB2SC], 3. mindkét operációsrendszer-változathoz kapható frissítési licenc (korábbi változatfeljavításához) [MB2UC], és 4. külön kiegészítésként kriptográfiai (encryption) licenc [MB2EC].

Licenc Menedzser

A média kittel telepített szoftvert 60 napon belül kell – a Licenc Menedzser funkció segítségével – regisztrálni és aktiválni, hogy végleg használható legyen. A regisztráció és aktiválás történhet online, faxon vagy webszolgáltatáson át. Az aktivációs kód 3 munkanapon belül érkezik faxon (ez elég bunkó konstrukció – a cikkírónál például soha nem volt faxkészülék, csak modem). A faxon érkezett adatokkal lehet befejezni a regisztrációs-aktivációs folyamatot. A gyakorlat azt mutatja, hogy többnyire fél nap is elég a lebonyolításhoz.

Ugyancsak a Licenc Menedzser funkcióval lehet bekapcsolni a szoftver opcionális részeinek a működését. Egyelőre csak egyetlen ilyen van, a kriptográfiai modul.

BackupEDGE 2.0

A BackupEDGE szoftvercsomagnak egy sereg piacvezető funkcionalitása és jellemzője van a mentés-visszaállítás és katasztrófa elhárítás területén. Ilyen a belső tárolási formátum, az integritás felügyelet, a tömörítési hatékonyság, az ütemezhetőség, a katasztrófakezelési algoritmus és a magas kriptográfiai védettség. Többféle berendezést kezel, mint bármely más hasonló termék. A kliensek adatai folyamatosan konzisztensen tarthatók.

A 2.0-s változat felhasználói interfészének a főbb jellemzői:

X11 Desktop Java interfész,

vagy webszolgáltatási interfész, ami bármely Java-képes böngészővel használható,

vagy hagyományos karakterterminálos interfész.

Mindhárom interfészen elérhető az összes funkció, az egyes interfész változatok előnyeit is kihasználva.

A támogatott készülékek: hagyományos szalagos meghajtók, egészen a szalagkönyvtárakig; CD-R/RW eszközök; az összes DVD-konstrukció, valamint az Iomega legújabb eszközei (New Iomega REV).

Telepítéskor egy varázsló felderíti a hardver-szoftver konfigurációt és mindent igyekszik a legoptimálisabban beállítani. A mentések részben az elterjedt ütemezési lehetőséggel történhetnek, de vannak finomítások a korábbi rendszerekhez képest. Ilyen például, hogy egy teljes rendszer tartományokra (doménokra) osztható, amelyek kezelése külön ütemezhető.

További fontos jellemzők, felsorolás erejéig: többféle mentési típus (mester, generáció, inkrementális stb.), * erős titkosítás (256 AES – 2048 bites publikus és privát kulcs), ZLIB kompresszió, kriptográfiával kombináltan, TapeAlert szalaghiba kijelzés (mielőtt kritikus adatvesztés jöhetne létre), Fast File Restore gyors visszatöltési rendszer, archívum-ellenőrzés (nem elég csak menteni, annak használhatónak is kell lennie, nemde?), * RecoverEDGE katasztrófakezelő alrendszer, sok hasznos funkcióval, a gyakorlatban kialakult stratégiák alapján, * széles boot média választék (floppytól a legújabb DVD és REV eszközökig, sőt, a töltésre alkalmas szalagokig), ami betöltéssel indítható visszaállításokhoz szükséges médiák előállítását is lehetővé teszi.
Kulcsszavak: adatmentés Microlite SCO

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09