Kikerültek az eszközgyártókhoz az első Intel WiMax csipek

Milkovits Gábor, 2004. szeptember 7. 21:31
Az Intel megkezdte kulcsfontosságú üzleti partnereinek ellátását Rosedale kódnevű WiMax csipjeinek mintadarabjaival - a piaci megjelenés legkorábban egy év múlva várható.
Sean Maloney, az Intel alelnöke és Kommunikációs Csoportjának igazgatója a dél-koreai Puszanban az ITU Telecom Asia rendezvényen jelentette be a hírt, hozzátéve, hogy a mintatermékek hálózati tesztelése körülbelül 12 hónapot vesz majd igénybe, azt azonban, hogy mikor kezdik meg a távközlési eszközöket gyártó vállalatok ellátását nagyobb mennyiségekkel, egyelőre nem árulta el.

A WiMax, vagy más néven 802.16 vezeték nélküli szélessávú adatátviteli szabvány a mára meglehetősen elterjedt WiFi-nél nagyobb, akár 45 kilométeres körzeten belül képes maximálisan 70 Mbit/s-os hálózati kapcsolatot biztosítani a felhasználóknak. A Rosedale csipekkel ellátott eszközök egyelőre az otthoni, vagy irodai asztali számítógépeket csatlakoztatnák a WiMax hálózatra, az Intel azonban 2006-tól a csip noteszgépekbe, 2007-től pedig mobiltelefonokba való változatát is szeretné megjelentetni.

Az Intel nincs egyedül a WiMax csipek fejlesztésével, a múlt hónapban ugyanis a Fujitsu is bejelentette, hogy a cég ilyen, a Rosedale-hez hasonló eszköz kifejlesztésén dolgozik, amelynek első példányai várhatóan a jövő év elején kerülnek majd ki a gyárból.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50