Kürt: Tanácsok digitális fényképezőgépek adatainak megmentéséhez

Visszatérő vendég a nyári adatvesztés

forrás Prim Online, 2004. szeptember 9. 09:40
Bár a nyár a legtöbb embernek a megérdemelt pihenés kellemes perceit juttatja eszébe, a KÜRT Rt. szakértőinek a legmelegebb évszak az adatmentési megbízások dömpingjét jelenti. A sok éves megfigyeléseket alátámasztva, a KÜRT nyári statisztikái idén is arról árulkodnak, hogy a meleg hónapokban jelentősen több adat vész el az ügyfeleknél, mint az év többi részében.
"Az adatvesztés szempontjából nincs észrevehető különbség a hozzánk forduló ügyfelek között, hiszen a tendencia - mely szerint nyáron átlagosan 30%-al növekszik az adatvesztések száma -, egyformán megfigyelhető a kis- és középvállalati szektorban és a multinacionális cégeknél is" - mutatott rá Molnár Géza, a KÜRT adatmentési üzletágának magyarországi vezetője, majd hozzátette: Ebből a szempontból nincs különbség az állami és a magánszféra között sem." A nyári adatvesztési dömping nem új jelenség. "Szakembereink itthon, a németországi és az ausztriai leányvállalatunknál közösen elemzik a több mint 30 ezer mentés tapasztalatait összesítő adatbázisunkat" - folytatta Molnár Géza.

Az elemzés eredményei szerint az adatvesztések nyári növekedésének egyik nyilvánvaló oka a számítógép-alkatrészek hőmérsékletének emelkedése. A fizikai jelenség magyarázata egyszerű: a számítástechnikai eszközök hőtermelése és hőelvezetése kánikulában nem kiegyensúlyozott. Érdekes viszont az, hogy míg a hőmérsékletemelkedéstől elsősorban a hardver hibásodhat meg, a vizsgált időszakban a hardverproblémák mellett a szoftveres adatvesztések száma is megnőtt. Ennek okait vizsgálva meglepő eredményre jutottak a szakemberek. A probléma hátterében a felhasználók állnak. A nagy meleg rájuk sincs jótékony hatással, kevésbé tudnak koncentrálni, és kevésbé tartják be az informatikai biztonsági előírásokat, mint hűvösebb időszakokban.

A KÜRT szakértői szerint újabb veszélyforrást jelent a digitális eszközök robbanásszerű elterjedése. Ez - különösen a digitális fotózáshoz kapcsolódó adatvesztés - a magánembereket fokozottabban érinti, mint a vállalati felhasználókat. A digitális fényképezőgépek memóriakártyáján tárolt adatok számos veszélynek vannak kitéve: a fizikai sérülésektől, a hibás fényképezőgép- vagy telefon-szoftveren át egészen az erős mágneses terek károsító hatásáig, avagy a véletlen törlésig. Molnár Géza szerint az adatvesztés kockázata jelentősen csökkenthető néhány jó tanács megfogadásával:

Ha a fényképezőgép akkumulátora lemerülőben van, hagyjuk abba a fotózást, mert könnyen olvashatatlanná válhat a teljes memóriakártya!

Ne nyissuk ki a kártyafoglalat ajtaját, illetve ne vegyük ki a kártyát, amíg a gép be van kapcsolva, vagy az aktuális felvétel mentése folyamatban van!

Ne kapcsoljunk visszanézés módba, amíg folyik a mentés!

Ne használjuk ugyanazt a memóriakártyát több fényképezőgépben!

Ne szakítsuk meg a kapcsolatot a számítógép és a fényképezőgép között a képek letöltése közben!

Természetesen adatvesztés a fenti intelmek ellenére is megeshet, de a KÜRT - Európa egyik vezető adatmentője - készen áll a megoldással. Legújabb szolgáltatása a memóriakártyáról (CompactFlash, SmartMedia, SD-, XD, MMC-card, stb.) történő, 24 órán belüli adatmentés, amely a fényképezőgépeken túl immár kiterjed a digitális diktafonokban, PDA-kban, mobiltelefonokban használt memóriakártyákra is. Ennek az adatmentési szolgáltatásnak rögzített ára van, így már a megrendeléskor tisztában lehetünk azzal, hogy mennyiért fogjuk viszontlátni fontos adatainkat vagy kedvenc felvételeinket.

Kulcsszavak: adatvédelem kamera Kürt

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05