Magyarországon nem csökkent a Nokia részesedése

MTI Sajtóadatbank, 2004. szeptember 9. 10:20
A világviszonylatban vezető mobilkészülék gyártó Nokiának a nemzetközi piacokkal ellentétben Magyarországon nem csökkent a részesedése, sőt, ha minden a tervek szerint alakul, akkor az idén még növeli is előnyét a második mobiltelefon-előállító céggel szemben - közölte a magyar leányvállalat ügyvezető igazgatója szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.
Imfred de Jong anyavállalati előírásokra hivatkozva nem közölt piaci adatokat, csupán annyit mondott, hogy az első negyedévben lassult a piac, majd az ország európai uniós csatlakozást követően némi élénkülést tapasztaltak. Hozzátette: ennek minden valószínűség szerint az volt az oka, hogy az emberek a csatlakozást utánra olcsóbb készülékárakat vártak, s ezért az év elején elhalasztották a vásárlást.

Az ügyvezető aláhúzta: bízik abban, hogy a magyarországi piaci pozícióikat megőrzik, illetve megerősítik az év folyamán. Ennek alátámasztásaképpen elmondta, hogy az idén még tíz új készüléket mutat be a magyar piacon a Nokia. Szakértői becslések szerint a magyar piacon éves szinten 1,5-2 millió új mobilkészüléket adnak el. A cégek közül piaci részesedésre vonatkozó információkat a Siemens és a Sony Ericsson közölt eddig.

A Siemens korábban azt közölte, hogy a magyarországi mobilkészülék-piacon 30 százalékos részesedéssel rendelkezik, s ezzel második a sorrendben. Tavaly a cég adatai szerint 1,8 millió készüléket adtak el, ebből a Siemens készülékek száma 600 ezer volt.

A Sony Ericsson korábban azt hozta nyilvánosságra, hogy az idén a második negyedévben a szolgáltatóktól származó adatok szerint mintegy 450 ezer mobiltelefon kelt el Magyarországon, hasonlóan az első negyedéves értékesítéshez. A Sony Ericsson az első és második negyedévben 30 százalék körüli piaci résszel rendelkezett.

A Nokia korábbi közlése szerint arra számít, hogy a folyó negyedévben növelni tudja világpiaci részesedését. A Gartner piackutató cég júniusi közlése szerint a Nokia világpiaci részaránya az első negyedévben 28,9 százalékra csökkent az egy évvel azelőtti 34,6 százalékról. A Nokia saját világpiaci részesedését az idén júniusban 32 százalékra becsülte.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05