Canon PIXMA printerek: A hagyományos fotóminőség meghaladása

PIXMA iP 3000 és iP 4000

forrás Prim Online, 2004. szeptember 9. 10:52
A Canon szeptemberben Magyarországon is megjelenik a PIXMA sorozat első modelljeivel. A modern irodai és otthoni környezetbe egyaránt tökéletesen illeszkedő, igényes megjelenésű PIXMA sorozat most piacra kerülő, személyi használatra szánt készülékei 4800x1200 dpi felbontással nemcsak dokumentumok kiváló minőségű kinyomtatására, hanem fényképek valódi fotó-minőségű megjelenítésére is alkalmasak. A FINE (Full-photolithography Inkjet Nozzle Engineering) technológiával készült nyomtatófejek 2 pikoliteres tintacseppekkel dolgoznak, így mindkét készülék gazdaságosan képes fényes felületű, szegélynélküli fényképeket nyomtatni - akár közvetlenül a digitális fényképezőgépekről és videokamerákról is.
A PIXMA iP4000 és iP3000 egyaránt a konvencióktól elrugaszkodott megjelenésű, ehhez társul a 2 pikoliteres tintacseppecskékkel végzett, valóban fotólabor-minőségű nyomtatás és a 25 lap/perces illetve 22 lap/perces nyomtatási sebesség. A radikálisan korszerűsített formatervezés a Canon azon felismerését tükrözi, miszerint a felhasználók egyre inkább olyan termékeket választanak, amelyek az esztétika és a funkcionalitás terén egyaránt kiemelkedőek. A sima, letisztult vonalakban megtestesülő, kiváló minőségű anyagból készült csillogó szürke felület futurisztikus megjelenést kölcsönöz a nyomtatóknak.

Személyi fotólabor

A FINE-technológiával a Canon saját, a szilícium-chipek gyártásánál alkalmazott technológiáját adaptálta, így a nyomtatófejek olyan kis tűréshatárokkal és olyan magas fokú precizitással készülhetnek, ami megközelíti az integrált áramkörökét. Az új PIXMA nyomtatók mindegyikében FINE nyomtatófejek dolgoznak. Az ezekben található Micro-Nozzles fúvókák olyan páratlan sebességgel, megbízhatósággal, konzisztenciával és pontossággal juttatják papírra a mikroszkopikus méretű tintacseppeket, ami a hagyományos, több alkatrészből összeállított nyomtatófejekkel nem lenne lehetséges.

A PictBridge szabványnak megfelelő készülékekkel lehetőség nyílik arra is, hogy a korszerű (a szabványt támogató) digitális fényképezőgépek vagy videokamerák csatlakoztatása után számítógép közbeiktatása nélkül azonnal kinyomtathatók legyenek a felvételek. A szegélynélküli nyomtatásra hitelkártya-méretű, 10x15 cm-es, 13x18 cm-es és A4 méretű hordozó esetén is lehetséges.

A nyomtatók fotólabor-minőségű nyomtatási képességeit a mellékelt hatékony szoftverek teszik teljessé - az Easy-PhotoPrint és a PhotoRecord gyors és egyszerű módot kínál egyedi nyomatok, albumok és egyebek készítéséhez.

Túl a fotólabor minőségen

Az iP4000 a Canon úttörő ContrastPLUS technológiájának köszönhető kivételesen éles, kontrasztos nyomataival a hagyományos fotóminőséget is meghaladja. A ContrastPLUS a nagyobb kontraszt érdekében festék-alapú fekete tintát használ - Az extra tinta bevezetése egyaránt elnyeri majd a laborminőségű fotónyomatokra vágyó "szigorú" felhasználók tetszését, de azok sem csalódnak, akiknek a hagyományos, pigment-alapú fekete tintával kinyomtatott dokumentumokra van szüksége.

Gyorsabb, mint valaha

A FINE nyomtatófejek rövidebb idő alatt több tintát juttatnak a papírra, ami jóval kisebb nyomtatási időket eredményez. Az iP3000 és az iP4000 sokkal gyorsabb, mint kategóriájuk egyéb nyomtatói: mindkét készülék képes mindössze 36 mp alatt elkészíteni egy 10x15 cm méretű, szegélynélküli fotót, vagy 28 mp alatt kinyomtatni egy teljes A4 oldalt. Az iP3000 22 lap/perc (monokróm) és 15 lap/perc (színes), míg az iP4000 25 lap/perc (monokróm) és 17 lap/perc (színes) nyomtatási sebességet kínál.

Különálló tintatartályok

Minden tinta átlátszó, külön cserélhető tartályban található. A pazarlás elkerülése érdekében mindig csak azt a tartályt kell kicserélni, amelyikből kifogyott a tinta. Ha valamelyik tintából már kevés van, akkor a meghajtó-program egy figyelmeztető ablakban értesíti a felhasználót - ha pedig a rendelkezésre álló tinta már az adott oldal befejezéséhez sem elegendő, akkor a készülék automatikusan leállítja a nyomtatást.

2 utas adagolás - az elhelyezés szabadsága

A PIXMA sorozat tagjainál a tervezés egyik vezérelve volt, hogy a lehető legnagyobb szabadságot adjon a felhasználónak a nyomtató környezetét illetően. Amellett, hogy a készülékek megjelenési stílusa az otthoni környezethez is illeszkedik, a piacon egyedül a PIXMA készülékek rendelkeznek a helytakarékos elhelyezés lehetőségével: a hagyományos lapadagoló ("J" alakú papírút) mellett az "U" alakú papírutat megvalósító papírkazettával is felszerelték, ami használatukat (vagy tárolásukat) akár a könyvespolcon, vagy más szűk helyen is biztosítja. A 2 utas papíradagolás lehetővé teszi továbbá, hogy a nyomtatóban egyszerre legyen normál és fotópapír, így mindkét dokumentum-fajta leállás és papírcsere nélkül nyomtatható. A 2 utas papíradagolást, az automatikus kétoldalas nyomtatást és a CD-R/DVD nyomtatást a nyomtatók tervezésének történetében először úgy integrálták a fejlesztők, hogy az nem csökkentette az esztétikai és praktikusság szempontjait.

Új nyomathordozók

A Canon új médiái kiterjesztik a nyomtatók kreatív illetve praktikus használatának lehetőségeit:

- Kétoldalas fotópapír (Photo Paper Plus Double Sided PP-101D) A4 és 13x18 cm-es méretben. A normál csomagolás mellett a média-készletben is kapható (Photo Album Kit PAK-101): a csomag egy kiváló minőségű keményfedelet is tartalmaz, amely alkalmas fotóalbumok és személyes könyvek készítéséhez.

- Hitelkártya méretű fényes papír (Glossy Photo Paper GP-401), amely ideális tárcába szánt képek és névjegykártyák nyomtatásához.

- Fotó matricák (Photo Stickers PS-101): a 16 kisméretű fotó matricát tartalmazó lapok egyedi felhasználási lehetőséget kínálnak.

Könnyű fotó- és weblap-nyomtatás

Mindkét nyomtatóhoz az alábbi programokat mellékelik:

- Easy-PhotoPrint: három egyszerű lépésben teszi lehetővé a képek kinyomtatását. Különböző opciókkal segít (pl.: a média kiválasztása, skálázás), de olyan funkciókat is tartalmaz, mint például a Face Sharpening (arckép élesítése), ami a nem fókuszban lévő arcokat teszi élesebbé a képen, a Red-Eye Correction (Vörösszem-effektus korrekció) és a Digital Face Smoothing (Digitális arc-simítás), ami a ráncokat teszi kevésbé láthatóvá.

- Easy-WebPrint (csak Windows alatt): az Explorer eszköz-sorába költözik be, és megszünteti a weboldalak nyomtatásával járó vesződséget. Időt, tintát és papírt takarít meg a kimenet megfelelő skálázásával, megszüntetve azt az általános problémát, hogy nyomtatáskor gyakran lemarad a weblapok jobb oldala.

- Easy-CDLabelPrint: a nyomtatható CD és DVD lemezekre kerülő képek egyszerű elkészítéséhez és kinyomtatását teszi lehetővé.

A PIXMA iP 4000-es és az iP 3000-es modell várhatóan szeptember végén jelenik meg hazai szaküzletekben és áruházláncokban.
Kulcsszavak: kamera printer Canon-hu Canon

irodatechnika ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Windows csak frissen jó

A magyar internetező nők 34%-a, a férfiaknak pedig 21%-a nem frissíti a Windowst, mert nem ért hozzá, nem érdekli, vagy saját a bevallása szerint nincs rá lehetősége. Ők azok, akik hiába használnak vírusirtót, előbb-utóbb megfertőzik számítógépüket.

2011. május 11. 13:47

Vízjelet könnyen - Easy Watermark Studio

A legtöbb ember ingyenes szoftverek hátulütőjeként szokott találkozni a vízjelek okozta védelemmel, ám amikor neki is ilyen megoldásra lenne szüksége, akkor természetesen csak trial verziók dobnak ki az internetes keresők. Alternatív megoldásként felmerülhet egy képszerkesztő használata is, de sokkal jobban járunk, ha az erre kitalált célszoftvernél maradunk, főleg ha olyan ingyenes megoldások állnak rendelkezésre, mint az Easy Watermark Studio.

2011. február 14. 09:03

Hirdetőtábla 56 iPad-ből

7 sorban soronként nyolc iPad-et építettek be abba az óriási iPhone-ba, amely jelenleg Londonban a St. Pancras pályaudvaron áll hirdetőtáblaként, és momentán az új Guardian of Light játékot promotálja Lara Crofttal.

2010. december 22. 18:19

OKI: jönnek a B2000-esek

Az OKI Printing Solutions szeptemberben vezeti be a B2000-es sorozatot, amellyel a megbízható és minőségi fekete-fehér nyomtatás mostantól bárki számára elérhető lesz. Az új irodai gépet elsősorban sok nyomtatásra és összetett feladatok megoldására tervezték.

2007. szeptember 10. 19:08

Csúcstartó OKI B6500 monokróm nyomtatók

Július végétől nálunk is elérhető az OKI legújabb, B6500-as jelzésű nyomtatócsaládja. Az akár 30 fős munkacsoportokat is megbízhatóan kiszolgálni képes monokróm printercsalád 10 oldallal veri a vezető konkurens gyártó hasonló termékét 43 oldal/perc teljesítményével. Az első nyomtatott oldal elkészültére pedig csupán 8 másodpercet kell várni.

2007. július 24. 16:42

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50