Intel: stratégia az internet gyorsabbá, biztonságosabbá, megbízhatóbbá és hasznosabbá tétele érdekében

forrás Prim Online, 2004. szeptember 11. 08:37
Az Intel bemutatta az internet felépítésére vonatkozó változtatásait, a nagyobb biztonság, hasznosság, megbízhatóság és hozzáférhetőség érdekében.
Az Intel Devloper Forumon Pat Gelsinger, az Intel alelnöke és technológiai vezetője elmondta, hogy az internethez kifejlesztett számítógépes lefedettségi hálózatok hozzáadásával - melyek számítógépes és tárolási forrásokból állnak - az ipar a hálózatban és azon keresztül intelligensebbé kívánja tenni az internet használatát. Ez a változás egy adatátviteli halmazból egy hatalmas, mindent átfogó szolgáltató fórummá varázsolja az internetet a 6 milliárd felhasználó számára. Gelsinger szerint ez a megközelítés lehetőséget teremt a világméretű szolgáltatások biztosítására.

"Ezek az okos szolgáltatások lehetővé teszik, hogy az internet kiszűrje és jelezze az esetleges támadásokat, és ezután rugalmasan átalakítsa a hálózati útvonalat a késés elkerülése érdekében, valamint hogy fejlessze a weben keresztüli videoközvetítést. Azt is lehetővé teszi, hogy azok a felhasználók, akik esetleg kevésbé megbízható internetkapcsolattal rendelkeznek, könnyebben hozzáférhessenek a világhálóhoz."

Gelsinger a számítástechnikai ipar és a világméretű szolgáltatások esetleges felhasználóit hívta meg, hogy csatlakozzanak a PlanetLab Konzorciumhoz egy intelligensebb világháló kiépítésének érdekében. A PlanetLab átfogó számítástechnikai szolgáltató hálózata, valamint nyílt és világszintű fóruma az internetes technológiai fejlesztéseknek. A világ 150 leghíresebb egyeteme és ipari kutató laboratóriuma már tagja a PlanetLabnek: az AT&T Laboratórium, a Cambridge Egyetem, a France Telecom, a HP, a NEC, a Princeton Egyetem és a Berkeley Egyetem; brazíliai, kanadai és kínai nemzetközi kutatóközpontok, valamint az Internet 2 szervezet.

"Az internetezés sokszínűségét nem lehet eléggé hangsúlyozni, hiszen egyre több folyamat vált át analógról digitálisra és ezek bármikor, bárhol elérhetővé válnak" - mondta Shane Robinson, a HP alelnöke és vezető stratégiai és technológiai igazgatója. "A PlanetLab hatalmas lehetőséget kínál az Intelnek és a HP-nak, valamit e cégek partnereinek és vásárlóinak azzal, hogy teszteli a jövőben forgalmazott termékeket és szolgáltatásokat. 18 hónapnyi sikeres tudományos kísérletezés után végre biztosan elkezdődhet a világméretű szolgáltatások forradalmasítása és tesztelése, amivel majd megváltozik az internetes üzletkötés módja is."

A Public Broadcasting Service (PBS), a műsorszolgáltató ipar egyik vezető cége, látja a világméretű szolgáltatások előnyeit a magas felbontású digitális tartalom PBS rendszer társ állomásainak való közvetítése során.

"PBS már együtt dolgozik az Intellel az ACE megalkotásán, és a digitális rendszer integrálásán Hewlett Packard számítógép rendszert használva, hogy automatizálja és ellenőrizze a közvetítés működését a PBS társ állomások részvételével" - nyilatkozta André Mendes, a Public Broadcasting Service vezető technológiai integrációs munkatársa. "PlanetLab lehetőséget ad számunkra, hogy továbbra is együttműködjünk a széles rendszeralkalmazások, mint a HDTV tartalom közvetítés, tesztelésével és fejlesztésével."

Internet fejlesztése lefedettséggel

Annak érdekében, hogy a kihívásokat felvázolják és az internetet hasznosabbá alakítsák, az MCI-nél Gelsingerhez csatlakozott Vint Cerf, az MCI technológiai stratégai alelnöke, akit "az internet apjaként" tartanak számon, így együtt tervezik majd meg a TCP/IP protokollokat és internetfelépítést. 30 évvel ezelőtt senki nem tudta megjósolni az alkalmazások fajtáját, mint amilyen például a grafikus web, a videó, a hang, a forgalom hangereje, vagy a hatalmas számú ember és eszközök, melyeken ma az internet alapul.

Az internetet eredetileg a létező telefon és más hálózatok felületi hálózatának tervezték. Ez egy kis számú szoftver protokoll, ami közvetlenül kapcsolódik a hálózaton belül, hogy adatokat továbbítson a forrástól a célig, mialatt az alkalmazások gyors sebességgel az Interneten futnak. Azonban ez a siker mostanra problémássá teszi, hogy új védelmi módokat hozzanak létre és teszteljenek le támadások ellen, vagy új alkalmazásokat és szolgáltatásokat telepítsenek fel.

Gelsinger ismertette a PlanetLab internethez való hozzáállását. E szerint az internet adatot küld, majd integrálja az új lefedettségű hálózatát a saját intelligens routereit és szervereit az interneten. A PlanetLabon futtatott alkalmazások decentralizáltak, melyeknek részletei rengeteg gépen futnak szerte az interneten. Ezek a részletek képesek arra is, hogy önmagukat rendezzék saját hálózatuk kialakítása céljából, beleértve néhány alkalmazást, mely a hálózaton belül működik (a szélek helyett), új intelligenciát és képességet adva az internethez.

Új funkciók és új felhasználók

Gelsinger egy példát hozott fel, hogy milyen lesz az átható internet technológia. Az Intel és a BP - a világ egyik legnagyobb benzin- és pertolkémiai termék gyártója - a nyár folyamán egy közös kutatást készítettek. Ennek keretében a BP észak-skóciai Shetland szigeteknél lévő nyersolaj tartályhajóit vezeték nélküli szezoros hálózatot felhasználva el folyamatos vibrációs ellenőrzéssel látták el. A vezeték nélküli szenzoros hálózatok, a rádiófrekvenciás azonosítók és más okos eszközök példák arra, hogy hogyan használják a vállalatok az internetet, a sok millió alacsony költségű új eszköz segítségével hogyan működtethetik gyáraikat, hogyan irányíthatják beszerzési láncaikat, és hogyan működhetnek együtt világszinten. Ez megteremti a nagyobb kapacitás és megbízhatóság iránti igényt, hiszen az üzletek bíznak a beérkező információáradatban annak érdekében, hogy végrehajtsák mindennapi tevékenységüket, és hogy kifejlesszék hosszú távú stratégiájukat.

Annak érdekében, hogy az internet több millió új felhasználóhoz eljusson, az ipari kutatók olcsó, elemmel működtethető eszközök kifejlesztésén dolgoznak, melyek olyan régiókban is használhatók, ahol az emberek nem engedhetik meg maguknak, hogy hagyományos számítógépet vásároljanak vagy nem rendelkeznek megbízható csatlakoztatási lehetőségekkel és áramforrással. Gelsinger leírta, hogy a világméretű szolgáltatások ezen felhasználókat újfajta eszközökkel, összekapcsolhatósággal és hálózaton belüli tárhellyel látják el, amelyek segítségével mérsékelhetőek a megszakítások és a tranzakciók késedelmei. Az átkódolás egy másik intelligens szolgáltatás lenne, mely lehetővé tenné, hogy a hálózat a tartalmakat dinamikusan konvertálja különböző eszközökre.
Kulcsszavak: jövő internet Intel

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50