Legújabb mobiltelefónia-kutatások és -fejlesztések a Siemensnél

Kovács Attila, 2004. szeptember 18. 15:35
A Siemens Nemzeti Vállalat arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a napokban a német szövetségi oktatási és kutatási minisztérium által megtartott „Mobil Internet 2010” fórumon a Siemens először mutatott be részleteket szélesebb nyilvánosság előtt aktuális mobiltelefónia-kutatási eredményeiből.
Egy tesztkonfigurációban videót és zenét, valamint egy Microsoft Meeting konferenciát vittek át vezeték nélküli üzemmódban, max. 360 Mbit/sec-ig (!) terjedő átviteli sebességgel. Ez kereken százszor gyorsabb, mint a ma rendelkezésre álló legnagyobb DSL-csatlakozási sebesség. Ahhoz, hogy ezt a csúcssebességet nagyobb lefedési területen is el lehessen érni, a Siemens elsőként a világon az OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplexing) átviteltechnika és az ún. multi-hop infrastruktúra-koncepció kombinációjával kísérletezik. Ilyen átviteli sebességekhez 3 GHz feletti vivőfrekvencia-tartomány szükséges, amelyben az épületek és tereptárgyak komolyan zavarják a rádióhullámok terjedését. A multi-hop állomások (azaz bázisállomások, repeaterek és útválasztók kombinációi) a jeleket celláról cellára irányítják, ily módon az akadályok kikerülhetők. A rendszert München központjában „terepi” körülmények között már eredményesen tesztelték.

Egy másik aktuális Siemens-hír szerint: a vállalat mobilkommunikációs ágazata, a Siemens Mobile és partnere, az Openwave Systems Inc. 3G/UMTS-video-mailbox rendszert és a hozzá tartozó Video Termination Gateway-t szállított Portugália legnagyobb mobilhálózat-üzemeltetője, a TMN számára. Előzőleg a Siemens Mobile már rádió- és alaphálózat-infrastruktúra komponenseket is telepített a TMN-nél, továbbá UMTS-terminálokat, innovatív elszámolási és multimédia-megoldásokat valósított meg. A mostani video-maibox megoldás lehetővé teszi, hogy a hálózat-üzemeltető új video-szolgáltatásokat ajánljon UMTS-előfizetőinek. Így azok 2004. augusztus közepe óta a szokásos hangposta-szolgáltatás mellett új generációs üzenetrögzítő-szolgáltatást is igénybe vehetnek: megszemélyesített video- és hangüdvözleteket rögzíthetnek, illetve elmulasztott hívások esetén a hívó fél video-üzeneteit video-képes mobilkészülékeikre - ilyen a Siemens U15 - lehívhatják. A TMN hálózatába telepített 3G/UMTS Video Termination Gateway segítségével a hálózat előfizetői a video-üzeneteket web-interfészen keresztül multimédiás PC-ikre is lehívhatják. Ugyanezen gateway valós idejű video-kommunikációt is lehetővé tesz 3G/UMTS mobilterminálok és fix hálózati terminálok (pl. webkamerával felszerelt PC-k, 3G-324M videoterminálok vagy kapcsolt vonali videotelefonok) között

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50