200 GB-os kéklézeres DVD lemezt fejlesztett ki a Sony

Milkovits Gábor, 2004. szeptember 26. 18:36
A Sony várhatóan októberben hivatalosan is bejelenti, hogy sikerült egy nyolc adattároló réteggel ellátott, 200 GB-os tárolókapacitású BluRay kéklézeres DVD lemezt kifejleszteniük.
Takamine Taro, a Sony szóvivője elmondta, hogy a nyolcrétegű lemez előállítása egyelőre csupán a BluRay kéklézeres technológiában rejlő lehetőségek demonstrálását célozza. A cég távlati terveiben konkrétumként egyelőre csak a négyrétegű, 100 GB-os verzió kereskedelmi forgalmazása szerepel, 2007-től. A fejlesztés mindenesetre jól mutatja, hogy a BluRay formátum előnye versenytársával, a szintén kéklézeres technológián alapuló HD DVD-vel szemben egyértelműen a nagyobb teljesítmény. Utóbbi eszközökkel a jelenleg elérhető legmagasabb tárolókapacitás 30 GB, a HD DVD erőssége azonban nem is ebben, hanem az alacsony gyártási költségekben rejlik. A formátumot támogató cégek, az NEC és a Toshiba állítása szerint ugyanis a gyártási technológia gyakorlatilag megegyezik a hagyományos DVD-ével, ebből adódóan pedig előállítási költségei is közel ugyanolyan alacsonyak lehetnek.

Az első HD DVD lejátszók egyébként csak jövőre jelennek majd meg a piacon, míg a Sony és a Panasonic termékeiről ismert Matsushita már forgalmaz BluRay lejátszókat. Ezek azonban egyelőre meglehetősen drágák, ráadásul szakértők szerint egyik formátum termékeinek sem alakulhat ki jelentős piaca mindaddig, amíg a gyártók meg nem győzik a hollywoodi filmstúdiókat arról, hogy az eszközök hatékony másolásvédelmi technológiával lesznek ellátva.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09