Új testvérpár a Canon Ixus családjában

forrás Prim Online, 2004. október 3. 10:46
A Digital Ixus 40 és Digital Ixus 30 azzal tűnik ki a mezőnyből, hogy az objektívekhez használt új anyagnak köszönhetően a meglepően kisméretű fényképezőgépek is háromszoros optikai zoommal rendelkeznek.
A 4,0 millió képpontos Digital Ixus 40 és a 3,2 millió képpontos Digital Ixus 30 gépekkel készített képekből A3-as, illetve A4-es méretű részletgazdag nyomatok készíthetőek. A legelső fényképezőgépek, melyek 2, a Canon objektív anyagán dolgozó kutatói által kifejlesztett UA (nagy fénytörési indexű üvegből öntött (GMo) aszférikus lencsetag) elemet tartalmaznak. Így nagy felbontás és kiváló kontrasztjellemzők érhetők el a 3-szoros optikai zoom használata esetén is. A fényképezőgépek emellett mesterséges intelligenciával vezérelt 9-pontos automatikus élességállításra (AiAF) képesek, így gyors, éles és pontos fókuszálás valósítható meg még a középponton kívül eső témák esetén is.

Az összes elsődleges fényképezőgép funkciót a Canon speciális, második generációs DIGIC II processzora irányítja - a DIGIC II biztosítja a Canon EOS-1D Mark II tükörreflexes digitális fényképezőgép másodpercenkénti 69 millió képpontos teljesítményét is. Ez az első alkalom, hogy ezt a processzort egy Digital IXUS gép kapta meg.

A DIGIC II azokat az összetett algoritmusokat kezeli, melyek a pontos színkezelésért, a megnövelt képminőségért, valamint a pontos fehér-egyensúlyért és fénymérésért felelnek. Emellett biztosítja a gyors fényképezőgép-vezérlést, a gyors automatikus élességállítást, a kiterjedt, kiváló minőségű videókat, a gyors indítási időt és a kb. 2,4 fps (kép/mp) folyamatos, zavartalan sorozatfelvételt.

Mindkét fényképezőgép rendelkezik az iSAPS technológiával - egy beépített fotósegéd, mely a fényképezőgép beállításai és a környezeti adatok alapján előre jelzi a legvalószínűbb kompozíciót, így ennek megfelelően optimalizálja a fehéregyensúlyt, az élességet és a megvilágítási beállításokat. Az Automata, Manuális, Illesztés és Videó módokon felül a fényképezőgépek még 6 témaautomatika módot kínálnak, így segítik a fényképezési környezetnek leginkább megfelelő élesség, megvilágítás, ISO, fehéregyensúly, záridő és fotóeffekt beállítások kiválasztását. A víz alatti témaautomatika módnál a külön megvásárolható AW-DC30 víz alatti tokkal 3 méteres mélységig is tökéletes expozicíós értékeket kapunk.

A fényképezőgépek egyenként vékony 20,7 mm (Digital Ixus 40) és 21,1 mm (Digital Ixus 30), mindössze 115 és 130 g-os vázzal rendelkeznek.

A fényképezőgépek hosszabb videók készítésére alkalmasak (hanggal, teljes visszajátszással és a fényképezőgépben történő szerkesztéssel) egészen 1 GB méretig. Nagy teljesítményű SD kártyák használata esetén a videó hosszának csak a kártya kapacitása szab határt. A világon ezek az első digitális fényképezőgépek, melyek másodpercenként 60 képkockával, QVGA minőségben max. 1 perces felvételt készítenek, majd lehetővé teszik a fényképezőgépben történő, lassított visszajátszást is számos, a felhasználó által kiválasztott sebességgel. Különböző képfelvételi sebességeket és felbontásokat lehet kiválasztani, hogy leginkább megfeleljenek a videó felhasználási körülményeinek (pl. tévés megjelenítés vagy e-mail csatolmány).

A Nyomtatás/Megosztás gomb leegyszerűsíti a közvetlen nyomtatást bármely, USB kábellel csatlakoztatott PictBridge kompatibilis fotónyomtatón keresztül. A fényképezőgépek tökéletesen illeszkednek a Canon új SELPHY sorozatú személyi fotónyomtatóihoz, az azonnali és tartós, fotólabor-minőségű nyomatok érdekében. A dátumozott levelezőlap mód mellett a fényképezőgépek igazolványkép (ID) fotó módot is kínálnak. Videó-módban a kiválasztott videoklipből 63 egyforma távolságra lévő képkocka összeállításával sorozat nyomtatható, így ábrázolva a cselekvést. A Nyomtatás/Megosztás gombbal a képek automatikusan és egyszerűen tölthetők át a számítógépre.

A képek megtekintése most már tényleg öröm és az indexképek közötti keresés jelentősen könnyebb lett a 2,0" képátlójú 118 000 képpontos LCD képernyővel, amely a fényképezőgép hátfalának nagy részét elfoglalja. Az Intelligens helyzetérzékelő az élesség, megvilágítás és fehéregyensúly beállítások megállapítása előtt figyelembe veszi az ég és a háttér lehetséges helyzetét. Ezt követően az egyszerű és élvezetes megjelenítés érdekében a megfelelő irányba forgatja el a képeket. A fejlett, nagyított képes megjelenítés funkció a megjelenítés során történő képről-képre lépegetés közben is megőrzi a nagyítás arányát és területét - ez különösen akkor hasznos, ha a felhasználó ugyanazon téma folyamatos képsorait ellenőrzi.

A fényképezőgépekhez mellékelt szoftvercsomagban megtalálhatóak az intuitív, felhasználóbarát ZoomBrowser EX 5.0 (Windows) és ImageBrowser 5.0 (Mac) programok, melyek újabb funkciókkal gazdagodva még egyszerűbbé teszik a képkezelést és videoszerkesztést. A gépekhez jár még a PhotoStitch program a fényképezőgép Illesztés módjával készített képeinek a számítógépen egyetlen panorámaképpé történő összefűzéséhez, valamint az ArcSoft képszerkesztő programjai, a PhotoImpression és VideoImpression. A legtöbb európai nyelvet támogató rendszer most 21 nyelvre bővült, így megtalálható benne az orosz, portugál, görög, lengyel, cseh, magyar, kínai és koreai is.
Kulcsszavak: fotó kamera Canon

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50