DVD-hamisító hálózatot számoltak fel Borsodban

forrás Prim Online, 2004. október 5. 10:02
A Miskolci Rendőrkapitányság munkatársai az ASVA (Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány) szakértői segítségével a múlt héten Borsod-Abaúj-Zemplén megyében egy illegális DVD másolással és kereskedéssel foglalkozó bűnözői hálózatot számoltak fel. Az akció során hozzávetőlegesen 4000 darab hamis DVD-t, közel 1000 illegálisan másolt VHS kazettát és számos nagyüzemi hamisítást segítő eszközt (a másolásvédett DVD-k feltörésére is alkalmas számítógépeket, videó-berendezéseket) foglaltak le.
A múlt héten a Miskolci Rendőrkapitányság DVD hamisítással foglalkozó magánszemélyek ellen sikeres akciókat hajtott végre Borsod-Abaúj-Zemplén megye területén négy településen, Miskolcon, Tiszalúcon, Mezőcsáton, Hangácson. A miskolci rendőrök három videotékát, egy számítástechnikai szaküzletet és két DVD másolással foglalkozó magánszemély lakását kutatták át. A rendőrségi akció során hozzávetőlegesen 4000 darab, illegálisan másolt filmeket tartalmazó DVD-t és közel 1000 VHS kazettát foglaltak le. A szerzői jogokat sértő filmeket tartalmazó DVD-ken és videokazettákon kívül számos, szintén illegális videojátékokat, illetve szoftvereket tartalmazó MP3, CD és DVD hordozókat foglaltak le valamint a másolással foglalkozó videotékákban és magánlakásokon másolásvédett DVD-k nagyüzemi másolására is alkalmas számítógépek és videó-berendezések kerületek lefoglalásra.

A miskolci rendőrök az akció keretében olyan magánszemélyt is előállítottak, aki nagy mennyiségben illegális DVD-ket állított elő és sajtóhirdetés útján ajánlotta fel a jogsértő termékeket forgalmazásra, és akinek lakásán mintegy 1800 szerzői jogsértő DVD-t foglaltak le. A rendőrségen üzletszerűen elkövetett szerzői vagy szerzői jogokhoz kapcsolódó jogok megsértése bűntett alapos gyanúja miatt 7 személy ellen folyik az eljárás. A gyanúsítottak szabadlábon védekeznek.

Mihály György, az ASVA kuratóriumának elnöke az esettel kapcsolatban kijelentette ”Az ASVA a rendőrséggel együtt a jövőben is erélyesen fellép az audiovizuális kalózkodás ellen. A Büntető Törvénykönyvbe ütköző, szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése esetén az elkövető a legsúlyosabb esetben akár 8 évig terjedő szabadságvesztéssel, enyhébb esetben pedig akár 2 évig terjedő szabadságvesztéssel vagy komolyabb pénzbüntetéssel büntethető. Erre jó példa egy olyan korábbi ügy, amelyben a Nyíregyházi Városi Bíróság már jogerős ítéletet hozott, és amelyben egy hamis kazettákat és DVD-ket árusító magánszemélyt két év felfüggesztéssel 10 hónap fogház büntetésre ítéltek.”

Az ASVA közhasznú alapítványként működő szervezet, legfontosabb célja, hogy védje az audiovizuális termékek (filmek) szerzői jogait és harcoljon a DVD, videó CD-k, egyéb hordozók, valamint interaktív játékok hamisítása, illegális internetes letöltése és terjesztése ellen. Az ASVA felderítő és szakértői munkájával segíti az Országos Rendőrfőkapitányság, valamint az ország területén működő többi megyei, illetve helyi rendőrkapitányság munkatársait a szerzői jogsértéssel kapcsolatos esetek felkutatásában és ennek az együttműködésnek eredménye a múlt heti Borsod-Abaúj-Zemplén megyei akciósorozat is.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei akciók szorosan illeszkednek az ASVA új, minden eddiginél erőteljesebb, szerzői jogérvényesítési programjához, melynek első fázisát az a nagyszabású média-kampány jelentette, melynek során a televízióban és a mozikban országszerte százezrek láthatták a filmkalózkodás elleni felhívásokat.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50