Mobiltelefon mint hitelkártya?

Milkovits Gábor, 2004. október 16. 19:01
A Motorola a Mastercard hitelkártyacéggel közösen olyan technológia tesztelését tervezi, amely lehetővé teszi egyes mobiltelefonjainak hitelkártya jellegű használatát.
A készülékek RFID rádiófrekvenciás csipeket és a Mastercard azokra szabott speciális PayPass technológiáját használják, amelynek lényege, hogy az információt hordozó eszközt nem kell a leolvasóhoz érinteni, elég csupán megfelelő közelségébe tartani ahhoz, hogy az adatátvitel megtörténhessen. A japán NTT DoCoMo mobiltelefonos szolgáltató már működtet ilyen jellegű szolgáltatást, amelyet a Sony Felica RFID csipjeivel rendelkező, helyi gyártók által forgalmazott készülékek tulajdonosai vehetnek igénybe. A Sony Felica technológiája egyébként nagyjából azonos elven működik, mint a PayPass. Japán kivételével azonban eddig még nem terjedt el a komoly távlatokkal kecsegtető alkalmazás, így a világszerte jelentős piaci pozíciókkal rendelkező Motorola bejelentése mindenképpen fontosnak tekinthető.

A Motorola hozzátette, hogy az új telefonok számos biztonsági alkalmazással lesznek ellátva a személyes és pénzügyi adatok, illetve tranzakciók védelme érdekében. A projektbe a gyártó két modelljét tervezik bevonni, ám azt, hogy melyik kettőt a cég egyelőre nem árulta el. A szolgáltatást a Motorola első körben mindenképpen Amerikában fogja beindítani, ugyanakkor tervével koránt sincs egyedül a globális piacon, mivel a közelmúltban a Nokia és a Samsung is jelezte már hasonló technológia alkalmazására irányuló szándékát.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50